Τράπεζες

Φρένο στις τραπεζικές χρεώσεις

«Οι εισηγήσεις αφορούν όλους τους καταναλωτές», τονίζει σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Ηροδότου.

«Δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης τα προτεινόμενα μέτρα για τις τραπεζικές χρεώσεις», όπως δήλωσε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε περίπτωση διαφοροποίησης των δεδομένων, πρόσθεσε, η Κεντρική Τράπεζα δύναται να προτείνει εκ νέου στον Υπουργό Οικονομικών αλλαγή, παύση ή ακόμη και προσθήκη μέτρων.

Οι εισηγήσεις της Κεντρικής, οι οποίες αποτελούν προϊόν μελέτης, στοχεύουν σε ρύθμιση των τραπεζικών χρεώσεων, έτσι ώστε να καταστεί φθηνότερη η εκτέλεση καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών, ενώ θα υπάρξει και πρόσθετη ελάφρυνση για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Πρόκειται για μέτρα που αφορούν όλους τους καταναλωτές», επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Θα περιληφθούν σε διάταγμα που θα εκδώσει εντός της βδομάδας ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο κ. Πετρίδης θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την Τετάρτη θα μεταβεί εκ νέου στη Βουλή, για να παρουσιάσει, αναλυτικά, τα μέτρα στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών.

Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το διάταγμα ανακοινώθηκαν από τους Κωνσταντίνο Πετρίδη και Κωνσταντίνο Ηροδότου σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την Τετάρτη. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές, με τη δημοσίευση του διατάγματος.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέτρα, που θα αφορούν τον κύριο λογαριασμό φυσικών προσώπων και όχι των εταιρειών, θα περιλαμβάνουν:

- Δωρεάν αναλήψεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία τηρεί τον βασικό τραπεζικό του λογαριασμό ο πελάτης. Η ρύθμιση αφορά και τα ΑΤΜ μη τραπεζικών ιδρυμάτων.

- Την εισαγωγή ανώτατου ποσού (πλαφόν) επιβολής χρεώσεων για τις βασικές υπηρεσίες που ορίζει ο νόμος.

- Σε ορισμένες από τις βασικές υπηρεσίες δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο αριθμού πράξεων, ενώ σε άλλες θα υπάρχει ανώτατο όριο, πέραν του οποίου θα επιβάλλεται χρέωση. Η ρύθμιση έχει στόχο την αποτροπή φαινομένων κατάχρησης των ευνοϊκών χρεώσεων.

Η μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας κάλυψε, τόσο την πλευρά των τραπεζών, όσο και των καταναλωτών. Ειδικότερα, λήφθηκαν υπόψη τα τέλη που επιβάλλουν οι τράπεζες στους καταναλωτές, το επίπεδο του βασικού εισοδήματος της χώρας, ο αναμενόμενος αντίκτυπος στην κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και ανάλογες προσεγγίσεις άλλων κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2017, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν διαβούλευσης με την Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να επιβάλει όρια στις χρεώσεις στις εξής βασικές συναλλαγές:

- Σε όλες τις πράξεις που απαιτούνται για το άνοιγμα, τη λειτουργία και το κλείσιμο λογαριασμού πληρωμών.

- Στις υπηρεσίες που επιτρέπουν την κατάθεση χρηματικών ποσών σε λογαριασμό πληρωμών.

- Υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ταμείου εξυπηρέτησης πελατών ή μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών, κατά τη διάρκεια ή εκτός του ωραρίου λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος.

- Την εκτέλεση, εντός της ΕΕ, άμεσων χρεώσεων, πράξεων πληρωμής μέσω κάρτας πληρωμών, περιλαμβανομένων των διαδικτυακών πληρωμών, μεταφορών πιστώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, σε τερματικά, εφόσον υπάρχουν, και ταμεία εξυπηρέτησης πελατών και μέσω των διαδικτυακών δυνατοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ο Υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο εκδίδεται διάταγμα για τις χρεώσεις των τραπεζών και υπογράμμισε πως η παρέμβαση θα κοστίσει στις τράπεζες, γι’ αυτό και παρακάλεσε να μην υπάρξει πλειοδοσία στον ορισμό των ευάλωτων ομάδων, για τις οποίες και θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα.