Αναλύσεις

Covid-19: Απαραίτητος ο επικοινωνιακός σχεδιασμός για οργανισμούς και επιχειρήσεις

Μεγάλη έρευνα με 12.000 συμμετέχοντες από 12 χώρες - Ένα brand που δεν δηλώνει το «παρών» του σε δύσκολους καιρούς, μπορεί πιο εύκολα να εγκαταλειφθεί από το καταναλωτικό κοινό - Το 65% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η ανταπόκριση ενός brand σε αυτήν την κρίση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πιθανότητα να εμπιστευτούν αυτό το εμπορικό σήμα στο μέλλον

Η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, αναγκάζοντας οργανισμούς και επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους αλλά και να επιδείξουν αντοχή σε συνθήκες πρωτόγνωρες, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η αβεβαιότητα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να υποστούν τις συνέπειες από την οικονομική ύφεση, που, όπως όλα δείχνουν, είναι αναπόφευκτη, παρακολουθώντας τον κύκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται. Σε κάθε κρίση, ωστόσο, αναφύονται και ευκαιρίες. Η πανδημία, σε πρώτη φάση, ανέδειξε την ανάγκη για δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική ευθύνη, δίνοντας στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες τους, τους συνεργάτες τους και την κοινωνία. Οι πολίτες αναμένουν από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να είναι εξωστρεφείς και κοινωνικά ευαίσθητες, αλλά και πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τον ιό Covid-19.

1.png

Έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Edelman, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων, κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών από οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η έρευνα κάλυψε δείγμα 12.000 συμμετεχόντων προερχομένων από 12 χώρες (Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23-26 Μαρτίου 2020.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι ενέργειες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση πανδημίας θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, το 65% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η ανταπόκριση ενός brand σε αυτήν την κρίση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πιθανότητα να εμπιστευτούν αυτό το εμπορικό σήμα στο μέλλον. Επιπλέον, το 33% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ήδη έχουν «τιμωρήσει τα brands που δεν συμπεριφέρονται με τον σωστό τρόπο» αυτήν την περίοδο.

Περίπου το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κρατούν το κοινό πλήρως ενημερωμένο για τυχόν αλλαγές στον κύκλο εργασιών τους, αλλά και για την πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ουσιώδης η ενημέρωση του κοινού

Καθοριστικό στοιχείο για την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινής γνώμης αποτελεί η επικοινωνία των δράσεων και των μηνυμάτων των επιχειρήσεων σχετικά με την ανταπόκρισή τους στην πανδημία.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εν μέσω κρίσης αναστέλλουν προσωρινά κάθε επικοινωνιακή ενέργεια, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, ρισκάροντας με αυτόν τον τρόπο να απολέσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένα brand που δεν δηλώνει το «παρών» του σε δύσκολους καιρούς, μπορεί πιο εύκολα να εγκαταλειφθεί από το καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Edelman, το 89% των καταναλωτών επιζητούν ενημέρωση από τις επιχειρήσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν για την προστασία του προσωπικού τους αλλά και των πελατών τους εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, το 80% θεωρούν ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρώσουν τις προωθητικές τους προσπάθειες στο πώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Περίπου το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κρατούν το κοινό πλήρως ενημερωμένο για τυχόν αλλαγές στον κύκλο εργασιών τους, αλλά και για την πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Επίσης, στην πλειοψηφία τους (83%), οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αναμένουν από τις εταιρείες να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, εκφράζοντας τη συμπάθεια και τη στήριξή τους σε αυτούς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία.

2.png

Κανάλια επικοινωνίας

Όσον αφορά τον τρόπο διοχέτευσης των εταιρικών μηνυμάτων, οι καταναλωτές προτιμούν να ενημερώνονται κυρίως από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (45%), ακολούθως μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (42%) και λιγότερο μέσα από τα διαδικτυακά portal των εταιρειών (33%). Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι προτιμούν να ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυμαίνονται σε πιο χαμηλά ποσοστά, από 19% (Twitter) μέχρι 31% (Facebook).

Πιο αξιόπιστοι εκπρόσωποι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, θεωρούνται κυρίως οι γιατροί ή οι Αρχές Υγείας (78%), οι ειδικοί επιστήμονες των επιχειρήσεων (48%) και οι CEOs (45%).

Χωρίς αμφιβολία, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεισφέροντας στην προσπάθεια εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Ωστόσο, μόνο μέσα από τον σχεδιασμό της κατάλληλης επικοινωνιακής στρατηγικής θα μπορέσει να μετατρέψει σε πλεονέκτημα την ανταπόκρισή του γύρω από την πανδημία, χτίζοντας γερά θεμέλια για το μέλλον.

Πηγή: Edelman Report