Υγεία

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες

Οι τυχαίες δειγματοληψίες ανά το παγκύπριο, οι οποίες θα γίνουν σε εργαζόμενους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ίσως δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη διασπορά του ιού στην κοινότητα

Στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό συνεχίζει να παλεύει και η Κύπρος, με την Κυβέρνηση να αξιολογεί καθημερινά τα νέα δεδομένα και να διαμορφώνει ανάλογα τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει. Την εβδομάδα που μας πέρασε τα απαγορευτικά μέτρα πήραν παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου, ενώ βαρυσήμαντη κρίνεται και η απόφαση που λήφθηκε για τυχαίες δειγματοληψίες ανά το παγκύπριο, οι οποίες θα γίνουν σε εργαζόμενους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Στο μεταξύ, με βάση τα νούμερα των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, παρατηρείται μία σταθεροποίηση, κάτι που δείχνει ότι η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποδίδει, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει σε καμία περίπτωση χαλάρωση και εφησυχασμός.

Τα κρούσματα στην Κύπρο

Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων στα 595 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 595 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 16.308 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 439 από τα 595 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, ενώ 58 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Με βάση τα δεδομένα, μέχρι τις 3 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης. Συνολικά 11 άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μεγάλη αύξηση

στην πρωτεύουσα

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα κατ’ αναλογίαν πληθυσμού συνεχίζουν να είναι η Αραδίππου (52) και η Πάφος (37), ενώ η τρίτη μεγαλύτερη εστία διασποράς του ιού φαίνεται να είναι ο Στρόβολος (28). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε μία μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, καθιστώντας την πρώτη σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων ανάμεσα στις υπόλοιπες επαρχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου τα κρούσματα στη Λευκωσία ήταν 77 και αποτελούσαν το 29% παγκυπρίως, ενώ μέχρι τις 7 Απριλίου έγιναν 177, αποτελώντας το 35% σε παγκύπρια κλίμακα.

Η κατάσταση στο εξωτερικό

Μέχρι την Παρασκευή τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονταν στο 1.622.167, εκ των οποίων 467.184 ήταν στις ΗΠΑ, 157.022 στην Ισπανία, 143.626 στην Ιταλία, 119.401 στην Γερμανία και 118.790 στη Γαλλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι ανήλθαν στους 97.264, ενώ πέραν των 365.250 ασθενών έχουν αποθεραπευθεί. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.011, ενώ ο τραγικός απολογισμός των θανάτων ανήλθε στους 90.