Παιδεία

Οι Παγκύπριες θα γίνουν

Στόχος του Υπουργείου είναι πλέον η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και η διαβεβαίωση ότι καμία σχολική χρονιά δεν έχει χαθεί

Μπορεί η καθημερινότητά μας να μπήκε στην αναμονή, ωστόσο οι ίδιες οι υποχρεώσεις της φαίνεται να μην μπορούν να πατήσουν φρένο. Έτσι, αφού περάσαμε ένα μήνα προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε καταστάσεις, να συνειδητοποιήσουμε όσα φτάνουν στ’ αφτιά μας και να προσαρμόσουμε όλην τη ρουτίνα μέσα στον προσωπικό χώρο, στριμώχνοντάς την μάλιστα στην οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού, καταλάβαμε ότι ναι, μπορούμε κι αλλιώς – όχι ότι το ευχαριστιόμαστε κιόλας!

Όσον αφορά την κατάσταση στην Παιδεία, τα πράγματα, αν και αρχικά φαίνονταν πολύπλοκα, εντούτοις η κατάσταση -και οι άνθρωποι που τη δημιουργούν φυσικά- έδειξε ότι η εκπαίδευση υπάρχει παντού. Από το σπίτι, από απόσταση, από τον καναπέ, από το βιβλίο, από το διαδίκτυο, από την καλή θέληση του εκπαιδευτικού και από την οργανωτική ικανότητα του αρμόδιου υπουργείου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές εισέβαλαν σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όχι σχολική αλλά διαδικτυακή.

Τα εύσημα για την -όσο γινόταν υπό τις περιστάσεις- άμεση επιστράτευση προσωπικού, υλικού, μεθόδων, τεχνολογικών λειτουργιών έχουν δοθεί. Ωστόσο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τα όσα πλεονεκτήματα κουβαλά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Τα θέματα που εγείρονται είναι πολλά, μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής, των «διακοπών» του Πάσχα, οπότε σηματοδοτείται η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της χρονιάς και την έναρξη της εξεταστικής περιόδου: Τι θα γίνει με τις εξετάσεις των παιδιών και ειδικότερα τις Παγκύπριες; Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Τι θα πρέπει να διαβάσουν για τις εξετάσεις οι τελειόφοιτοι; Η χρονική μετάθεση των Παγκύπριων Εξετάσεων θα επηρεάσει όσους ετοιμάζονται για τον στρατό; Αν καθυστερήσουν να καταταγούν οι άρρενες λόγω εξετάσεων, τότε τι θα γίνει με όσους θα πρέπει κανονικά να απολυθούν; Αν δεν επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές για φέτος, σημαίνει ότι η χρονιά χάθηκε;

Σκέψεις που δεν γίνονται αποφάσεις

Αυτά και άλλα πολλά είναι θέματα που καίνε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, εφόσον μια ενδεχόμενη παράταση της σχολικής χρονιάς θα επηρεάσει πολλούς άλλους τομείς, όπως Πανεπιστήμια Ελλάδος και εξωτερικού και την Εθνική Φρουρά.

Η τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη μεταξύ Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις εξαιτίας της μεταβαλλόμενης κατάστασης, η οποία δεν μπορεί να φανερώσει τα πιθανά σενάρια. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μίλησε στη «Σ» αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ξεκαθαρίζοντας όσα διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός στη διαδικτυακή τους συνάντηση, ότι η σχολική χρονιά δεν έχει χαθεί. «Συζητήθηκαν τα θέματα που μας αφορούν και τέθηκαν στο τραπέζι διάφορες απόψεις. Το σίγουρο είναι ότι, και στην περίπτωση που τα σχολεία δεν ανοίξουν ξανά, η σχολική χρονιά δεν χάνεται για κανέναν μαθητή καμίας τάξης». Ο ίδιος ο Υπουργός, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, επισήμανε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση των μαθητών, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ληφθούν αποφάσεις.

Με το βλέμμα στις Παγκύπριες

Με τη ρευστότητα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, το περισσότερο άγχος βιώνουν οι τελειόφοιτοι μαθητές. Από τη μια, η μερίδα των μαθητών που θα ριχθεί στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων, αγωνιά για το πότε θα γίνουν αυτές αλλά και για την ύλη. Από την άλλη, υπάρχουν οι μαθητές που μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος ή της Κύπρου, αλλά χρειάζονται έγκαιρα το απολυτήριό τους για τα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι στόχος αυτήν τη στιγμή είναι η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πότε αυτές μπορούν να διεξαχθούν. «Δεν τίθεται θέμα να μη γίνουν οι εξετάσεις. Πώς αλλιώς θα εισέλθουν οι μαθητές σε Πανεπιστήμια; Ποιο θα είναι μετά το απολυτήριο του μαθητή; Η αξιοπιστία του ίδιου του απολυτηρίου και του θεσμού των εξετάσεων πρέπει να διατηρηθεί».

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εξετάσεων χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι «δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο να γίνουν εξ αποστάσεως εξετάσεις». Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, για το θέμα της ύλης ανέφερε ότι παραμένει αυτή που έχει διδαχθεί μέχρι την ημερομηνία που έκλεισαν τα σχολεία. «Προτεραιότητά μας είναι η Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές ξέρουν πολύ καλά ό,τι έχουν διδαχθεί στο σχολείο μέχρι τις 13 Μαρτίου. Βασική αρχή είναι ότι στις εξετάσεις δεν θα κριθεί τίποτε άλλο πέρα απ’ όσα έχουν διδαχθεί σε κανονική διδασκαλία. Αν λοιπόν προστεθεί κάτι, δεν το ξέρει κανείς βέβαια αυτό, πάλι το κύριο σώμα της ύλης θα είναι αυτά που έχουν διδαχθεί. Οι μαθητές έχουν άφθονο χρόνο να προετοιμαστούν όλην αυτήν την περίοδο. Τις εξετάσεις θα τις οργανώσουμε».

Ξεκάθαρη ύλη ζητούν οι μαθητές

Αν και το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι αυτή που έχει διδαχθεί εντός της αίθουσας διδασκαλίας μέχρι τις 13 Μαρτίου, εντούτοις οι μαθητές ζητούν συγκεκριμένη ύλη για να ξέρουν σε ποιες ενότητες να εστιάσουν. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπίθιος, μιλώντας στη «Σ» εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί την ίδια ύλη σε όλα τα σχολεία. «Θα ήταν καλό να τεκμηριωθεί άμεσα η ύλη με συγκεκριμένα κεφάλαια και υποενότητες. Κάθε σχολείο έχει τους δικούς του ρυθμούς και είναι σε διαφορετικό επίπεδο διδασκαλίας της ύλης. Άρα οι μαθητές με κοινά μαθήματα δεν μελετούν την ίδια ύλη».

Όσον αφορά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Υπουργείου, ο εκπρόσωπος των μαθητών ανέφερε ότι αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, υπάρχει πλήρης κατανόηση και ευγνωμοσύνη για όσα γίνονται για την Παιδεία. Την αντίθεσή τους όμως εκφράζουν με την ιδέα παράδοσης μαθημάτων κατά την περίοδο αργιών του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές λένε ότι «η διακοπή των μαθημάτων για το Πάσχα θα δώσει τον χρόνο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν τα απαραίτητα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Δεύτερο, οι μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν την ανάγκη ξεκούρασης. Είναι απορίας άξιον γιατί το Υπουργείο έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μαθήματα τις διακοπές του Πάσχα τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις Παγκύπριες Εξετάσεις και ποια θα είναι η εξεταστέα ύλη».