Διεθνή

Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα της μάχης η πανδημία

Αμερικάνικες εκλογές εν μέσω κορωνοϊού - Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν μιαν από τις χειρότερες εποχές στην ιστορία τους

11η Σεπτεμβρίου 2001. Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο. Σε ένα 24ωρο 2.968 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

29 Φεβρουαρίου 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό.

10 Απριλίου 2020. 17.927 νεκροί από κορωνοϊό. Τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, αυτός ο αριθμός έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά μερικές χιλιάδες.

Όσους νεκρούς άφησε η 11η Σεπτεμβρίου, αφήνει κάθε 2,5 μέρες ο κορωνοϊός.

Τότε, το έγκλημα είχε την υπογραφή των τρομοκρατών του ουαχαμπιτικού - σκληροπυρηνικού - Ισλάμ.

Σήμερα ποιος φταίει; Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άργησε να δράσει, άργησε να πάρει αποφάσεις και θυσίασε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, βυθίζοντας στο πένθος εκατομμύρια άλλες, προκειμένου να μην παραλύσει η οικονομία. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, παρέλυσε… Το τέρας αποδείχθηκε αχόρταγο και τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιδράσει και να αμυνθεί για το δικαίωμα στη ζωή που έχει ο κάθε πολίτης.

Υπάρχουν φήμες…

Όλα όσα τεκταίνονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα βλέπουμε με υποψία. Απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχονται. Η χώρα φορεί το μαύρο του πένθους. Οι πολιτικοί της, όμως, δεν φόρεσαν μαύρα. Φορούν τον μανδύα των εκλογών.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη του ιού. Είχε λάβει προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες ήδη από τον Νοέμβριο του 2019. Ακόμη κι αυτό από μόνο του δημιουργεί υποψίες. Οι αμερικανικές Αρχές γνώριζαν ότι κάτι συμβαίνει με έναν ιό που ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν; Ή, μήπως, γνώριζαν γιατί μετέφεραν εκεί τον ιό στη διάρκεια των παγκόσμιων στρατιωτικών Αγώνων, στη Γουχάν, ένα μήνα προηγουμένως, τον Οκτώβριο; Μήπως και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν σενάρια συνωμοσιολογίας; Ποιος ξέρει;

Αυτό που έχει ουσιώδη σημασία, ωστόσο, όποιο κι αν είναι το σενάριο, είναι πως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (NCMI) του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών είχε συντάξει τον Νοέμβριο μιαν απόρρητη έκθεση, στην οποία αναφερόταν ότι ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει «ένα κατακλυσμιαίο γεγονός».

Δεν το ήξερε μόνον ο Λευκός Οίκος. Το ήξερε και το Πεντάγωνο. Το ήξερε και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Το είχαν συζητήσει στην ενημέρωση της Ημέρας του Προέδρου. Παραδοχή δεν υπάρχει. Όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Ερωτηθείς ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, δήλωσε πως δεν θυμάται…

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Τζο Μπάιντεν εναντίον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή είναι η μάχη που δίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι και ο κορωνοϊός έχει μετατραπεί σε «όπλο» επιχειρηματολογίας.

Ο Μπέρνι Σάντερς προ μερικών ημερών απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κόντρα Μπάιντεν - Τραμπ αναμένεται να απασχολήσει αρκετά την αμερικανική κοινή γνώμη σε βάθος χρόνου, καθώς για την ώρα η αντιμετώπιση του Covid-19 αποτελεί την κύρια προτεραιότητα των Αμερικανών. Φυσικά, η πανδημία έχει διαμορφώσει διαφορετικούς όρους στην προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων για την προεδρία, η οποία γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 53% της προτίμησης, ενώ ο Τραμπ το 42%. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Αυτό από μόνο του, ωστόσο, δεν λέει απολύτως τίποτα, καθώς το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αρκείται στη λαϊκή ετυμηγορία, αριθμητικά.

Άλλωστε, το 2016, όταν και το χρίσμα πήρε ο Πρόεδρος Τραμπ, αποδείχθηκε πως μπορεί να μη νίκησε σε απόλυτους αριθμούς, κέρδισε ωστόσο στο σώμα των εκλεκτόρων και αυτό ήταν αρκετό.

Στα υπόλοιπα ερωτήματα της ίδιας δημοσκόπησης ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε τομείς όπως η αντίδραση στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού με 52% έναντι 43%, στην υπόθεση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 57%-39%, αλλά και στην προσέγγιση της μεσαίας τάξης με 57%-38%. Αντίθετα, ο Τραμπ φαίνεται καταλληλότερος να χειριστεί τα οικονομικά ζητήματα της χώρας, σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων με 50% έναντι 46% του Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο υποψήφιοι φαίνεται ότι συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους του κόμματός τους, με τον Μπάιντεν να έχει στο πλευρό του το 91% των Δημοκρατικών και τον Τραμπ το 96% των Ρεπουμπλικανών. Υπέρ του Μπάιντεν κλίνει και η γυναικεία ψήφος με ποσοστό 62% έναντι 38% του Τραμπ, ενώ οι άνδρες τείνουν προς τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ με 52% έναντι 44% για τον Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει έρεισμα στις νεότερες ηλικίες, καθώς το 62% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών φαίνεται να τον στηρίζουν, ενώ ο Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα στη μέση ηλικία με ποσοστό 55%.

Άποψη

Εδώ και δεκαετίες οι ισχυροί της Γης ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία των όπλων. Ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να επέμβουν διά της ισχύος των όπλων σε ξένες χώρες. Ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε προπαγάνδα και επιβολή συμφερόντων. Ο κορωνοϊός κατάφερε να τους γονατίσει. Όλους τους ισχυρούς και ανίσχυρους. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν είδαμε να ενώνει ισχυρούς και ανίσχυρους στον κοινό -αόρατο- εχθρό.