Αναλύσεις

Μέτρο ενάντια στον κοινό μας στόχο

Το μοναδικό μέτρο που, σε καμία περίπτωση, δεν συνάδει με αυτήν την προσέγγιση, είναι η απόφαση για κλείσιμο των υπεραγορών και αρτοποιείων τις Κυριακές. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι να δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός τις υπόλοιπες μέρες που είναι ανοικτές οι υπεραγορές και τα αρτοποιεία, ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα

Η εξάπλωση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα που επιδείχθηκε από μια μικρή μερίδα πολιτών, επέβαλε τη λήψη αυστηρών μέτρων. Η πλειοψηφία αυτών των μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ευχή όλων είναι να καρποφορήσουν. Τα μέτρα αυτά εδράζονται, κυρίως, στη λογική της κοινωνικής απόστασης (social distancing).

Το μοναδικό μέτρο που, σε καμία περίπτωση, δεν συνάδει με αυτήν την προσέγγιση, είναι η απόφαση για κλείσιμο των υπεραγορών και αρτοποιείων τις Κυριακές. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι να δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός τις υπόλοιπες μέρες που είναι ανοικτές οι υπεραγορές και τα αρτοποιεία, ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλον ότι οι (πρώτες) ανάγκες των πολιτών δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Οι περισσότεροι αξιοποιούν το ένα sms που δικαιούνται καθημερινά, για να επισκεφθούν υπεραγορές και αρτοποιεία ώστε να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, συνωστισμό δημιουργεί και το μέτρο της διακίνησης μετά τις 9 το βράδυ, καθώς και το μέτρο της αποκλειστικής εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων πολιτών μεταξύ 7-10 το πρωί. Όλα αυτά συνεπάγονται απώλεια ωρών εξυπηρέτησης για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, ο συνωστισμός τις υπόλοιπες ώρες/μέρες έρχεται νομοτελειακά.

Οι εικόνες που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι ουρές σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι τον δρόμο. Συνεπώς, πώς συμβάλλει αυτό το μέτρο στην επίτευξη της κοινωνικής απόστασης; Επιπλέον, τι θα σημαίνει (στο εγγύς μέλλον) η συνέχιση του μέτρου από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας; Γιατί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, έχουν επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των υπεραγορών και των αρτοποιείων αυτήν την περίοδο;

Εν κατακλείδι, είναι απολύτως κατανοητή η πίεση κάτω από την οποία η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης, που ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να γίνουν και κάποια λάθη. Το σημαντικό είναι να διορθώνονται έγκαιρα. Το συγκεκριμένο, είναι ένα μέτρο που η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει σε πιο ορθολογική βάση, με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό.

*Οικονομολόγος