Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Πάσχα 2020: Ανάσταση του Ελληνισμού

Το φετινό Πάσχα βρίσκει την ανθρωπότητα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία χτυπά αλύπητα όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η αναγκαστική απομόνωση στα σπίτια μας και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών της επιστημονικής ομάδας, ως μοναδικής συνταγής για απαλλαγή από τον ιό, δεν θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης με τον πατροπαράδοτο ελληνορθόδοξο τρόπο. Αυτό βέβαια μας δυσαρεστεί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μας θλίβει, γιατί σε τούτη τη σκληρή δοκιμασία σημασία έχει να εξέλθουμε υγιείς και νικητές από τη μάχη εναντίον του αόρατου εχθρού. Ευτυχώς, μέσα από το σκοτάδι της αβεβαιότητας, που σκιάζει τον πλανήτη, αναδύθηκε από την Ελλάδα η φλόγα της αισιοδοξίας για το αύριο, μέσω της έγκαιρης λήψης των αναγκαίων μέτρων αναχαίτισης του εχθρού. Και αυτό, χάρις στην προνοητικότητα του επιφανούς καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των συνεργατών του, καθώς και στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να κυριαρχήσει η γνώμη των επιστημόνων της υγείας και όχι των ταχυδακτυλουργών της οικονομίας. Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον στην περίπτωση αυτή παρουσιάσθηκε αίφνης ο θεός της Ελλάδας για να μας σώσει. Είμαι, ωστόσο, βέβαιος πως τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται ένα «ελληνικό θαύμα» αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του ιού. Με σοφά μέτρα και επιδέξιους χειρισμούς, που λήφθηκαν πιο έγκαιρα και από τα πιο συγκροτημένα και καλά οργανωμένα κράτη του πλανήτη, η Ελλάδα πρωτοπόρησε. Ευχάριστη εντύπωση προκαλεί η πιστή τήρηση των μέτρων από τον κρατικό μηχανισμό και ολόκληρη, σχεδόν, την κοινωνία, υποχρεώνοντας τον διεθνή Τύπο να γράφει διθυράμβους για το ελληνικό πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπομνήσω εύστοχο άρθρο του Παύλου Μ. Παύλου [ΠΟΛΙΤΗΣ, 12/4/20], με τίτλο «Σ’ ευχαριστούμε Ελλάδα», στο οποίο επεξηγεί με γλαφυρότητα «Πώς η Ελλάδα έσωσε την Κύπρο», τονίζοντας επί της ουσίας πως η πολιτική κι επιστημονική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μιμήθηκε σχεδόν πιστά την ελληνική, με κάποια καθυστέρηση, βέβαια, ελέγχοντας την εξάπλωση του ιού κατά τρόπον μοναδικό και αξιοθαύμαστο.

Με αφορμή αυτήn την ευχάριστη πραγματικότητα, δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα αισιοδοξίας στον Ελληνισμό ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κύπρος, Ελλάδα και παγκόσμιος Ελληνισμός μπορούμε να πετύχουμε θαύματα, αρκεί να πιστέψουμε στις τεράστιες δυνατότητές μας, επικεντρώνοντας τη δράση μας σε απλά, αλλά ουσιώδη ζητήματα που αναδύονται μέσα από τη σοφία των προγόνων μας. Υπογραμμίζω τα κυριότερα:

  1. Εδραίωση συνθηκών αξιοκρατίας διορίζοντας τα κατάλληλα άτομα στις θέσεις κλειδιά του Δημοσίου.
  2. Ενίσχυση στον μέγιστο βαθμό του κράτους πρόνοιας [Υγεία, Παιδεία, Δημόσιες Συγκοινωνίες, Τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρισμός-Φυσικός Πλούτος] και συνεχής ενδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά κάθε σύγχρονης προοδευτικής κοινωνίας.
  3. Αυστηρότατος έλεγχος της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας [συνεχής ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, επιβολή ισχυρών κανόνων αποτροπής κάθε μορφής κερδοσκοπίας, πολύμορφη θωράκιση της κοινωνίας από τους επιτήδειους].
  4. Η πολιτική ηγεσία και κατ’ επέκτασιν το Κράτος να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τόσο με τα λόγια, όσο και με τις πράξεις τους.

Είναι βέβαιον πως, αν ισχύσουν τα πιο πάνω, το κυπριακό και το ελληνικό κράτος θα προχωρήσουν μπροστά με δύναμη, σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μέσα στον ταραγμένο πλανήτη που μαστίζεται από εγωκεντρικές και σε κάποιες περιπτώσεις φρενοβλαβείς ηγεσίες, Κύπρος και Ελλάδα καλούνται να ενισχύσουν στον υπέρτατο βαθμό τις σχέσεις τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, δίδοντας τεράστια έμφαση στη στενή συνεργασία που αφορά τους τομείς της Άμυνας, Ασφάλειας, Οικονομίας και Ουσιωδών Υπηρεσιών, καλύπτοντας και γεφυρώνοντας τα μεγάλα κενά που αφήνουν πίσω τους οι εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν τούτου, ας μη διαφεύγει ούτε στιγμή από το μυαλό μας ότι στο διηνεκές, μοναδικό όπλο θωράκισής μας είναι η αξιοποίηση στο έπακρον του ενιαίου γεωπολιτικού χώρου Κύπρου – Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύουμε πως, με τη λήξη της κορωνοϊο-καραντίνας, θα γίνουμε ως άνθρωποι πιο σοφοί και ως Έλληνες πιο πειθαρχημένοι, ώστε να αντικρίσουμε το μέλλον με τη δέουσα σοβαρότητα, οικοδομώντας μια καινούργια Πολιτεία που θα φέρει τη λύτρωση της ημικατεχόμενης Κύπρου, την αναγέννηση της Ελλάδας και την Ανάσταση του Ελληνισμού γενικότερα. Ασφαλέστατα, πυξίδα της πορείας μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τα ιδανικά του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού μας, με άσβεστο φάρο την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισοπολιτεία και τη φιλοπατρία.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

Υποστηρίξτε τη