Ακίνητο

Ψάχνουν τη φόρμουλα για τα ενοίκια

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν τους ενοικιαστές, χωρίς να αδικούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στo πλαίσιo πάντα της συνταγματικότητας

Τη φόρμουλα που θα επιλύει το πρόβλημα που προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες μετά την έξαρση της πανδημίας του COVID-19, επιχειρεί να βρει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύπλοκο και δύσκολο, αφού από τη μια υπάρχουν συνταγματικά κολλήματα όσον αφορά τη μείωση των ενοικίων διά νόμου και από την άλλη δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για επιδότηση των ενοικίων από το κράτος. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση μελετά την παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να είναι σε θέση κι αυτοί με τη σειρά τους να ευκολύνουν τους ενοικιαστές είτε με την επιβολή μείωσης στις τιμές των ενοικίων είτε με την αναστολή της πληρωμής των ενοικίων, ή με την καταβολή μέρους των ενοικίων με σταδιακή εξόφληση και του εναπομείναντος οφειλόμενου ποσού με δόσεις, για όσο διάστημα επικρατήσει η κρίση που βιώνουμε.

Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Επιδότηση ενοικίων δεν έγινε σε καμία χώρα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ούτε από τις δυνατές οικονομίες»
Δημήτρης Δημητρίου: «Η πρώτη σκέψη ήταν να πάμε με αναστολή των ενοικίων για κάποιους μήνες, αλλά αυτή απορρίφθηκε γιατί δεν συνάδει με το Σύνταγμα»
Γιώργος Μουσκίδης: «Ο κάθε ενοικιαστής που αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη και να βρουν τη λύση μεταξύ τους»

Τι ισχύει σήμερα στη χώρα μας

Το πρώτο μέτρο που λήφθηκε στη χώρα μας και είναι σε ισχύ είναι η αναστολή των εξώσεων των ενοικιαστών για τρεις μήνες. Δηλαδή τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό γι’ αυτό και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης ώστε να βρεθεί και μία παράλληλη ρύθμιση συνεχίζονται. Η φόρμουλα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας δεν αφορά τη μείωση στις τιμές των ενοικίων διά νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα, που επήλθε μείωση ύψους 40% με απόφαση της Κυβέρνησης, καθώς στη δική μας περίπτωση κάτι τέτοιο θα κρινόταν αντισυνταγματικό. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί η νομοθετική ή η εκτελεστική εξουσία να παρέμβουν και να ακυρώσουν ή να αλλοιώσουν συμφωνίες μεταξύ δύο μερών είτε αυτά είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά.

Πετρίδης: «Δεν έγινε σε

καμία χώρα επιδότηση»

Μία άλλη ρύθμιση θα ήταν -σύμφωνα με σενάρια- η επιδότηση μέρους του ενοικίου υπό προϋποθέσεις από το κράτος, όπως έγινε για παράδειγμα και με τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Κάτι τέτοιο, όμως, κρίνεται ανέφικτο. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για επιδότηση των ενοικίων από το κράτος, απάντησε πως «δεν έγινε σε καμία χώρα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ούτε από τις δυνατές οικονομίες». Παρόλα αυτά, ο Υπουργός επιβεβαίωσε πως γίνεται μελέτη επί του θέματος για να βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο, ερωτηθείς ποια είναι η πιθανή ρύθμιση που μελετάται από πλευράς Κυβέρνησης, δεν θέλησε να επεκταθεί και να μπει σε λεπτομέρειες.

Η επικρατούσα φόρμουλα

Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται με τη συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος. Μιλώντας στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, επιβεβαίωσε πως για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί μία επιτροπή από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μελετούν το θέμα και γίνονται διάφορες σκέψεις, οι οποίες πρέπει να είναι συμβατές με το σύνταγμα. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «η πρώτη σκέψη ήταν να πάμε με αναστολή των ενοικίων για κάποιους μήνες, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται τροποποίηση ενός άρθρου του Συντάγματος. Αν όμως γίνει αυτό θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα καταργήσουμε την αγορά. Οπότε», συνέχισε, «απορρίφθηκε αυτή η σκέψη και στο παρόν στάδιο βλέπουμε με ποιον τρόπο μπορούν να δοθούν κίνητρα φορολογικά και άλλα στους ιδιοκτήτες, ώστε να είναι σε θέση να ρίξουν από μόνοι τους τα ενοίκια ή να αναστείλουν τις δόσεις ανάλογα με το θα τι συμφωνήσει ο καθένας με τους ενοικιαστές του». Όπως είπε, του εν λόγω μέτρου θα επωφελούνται επιχειρήσεις και νοικοκυριά των οποίων αποδεδειγμένα έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών και έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι όποιες μελέτες από πλευράς ΔΗΣΥ γίνονται ως κυβερνών κόμμα και δεν θα έχουν τη μορφή πρότασης νόμου. Περαιτέρω, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και τόνισε πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Η θέση των ιδιοκτητών ακινήτων

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε πως η εισήγηση των ιδιοκτητών προνοεί, στις περιπτώσεις που το κράτος κρίνει ότι κάποιοι ενοικιαστές ή κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, να καλύπτει το 40% ή το 50% του ενοικίου και το υπόλοιπο να καταβάλλεται από τους ίδιους. «Αυτή είναι η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, το κράτος λέει πως δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα», πρόσθεσε. Οπότε, εμείς εισηγούμαστε όπως ο κάθε ενοικιαστής επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη και να αποδείξει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το ενοίκιο, και αν μπορεί ο ιδιοκτήτης, να βρουν τη λύση μεταξύ τους. Περαιτέρω, ξεκαθάρισε πως τα ενοικιαστήρια συμβόλαια είναι ιδιωτικές συμφωνίες και σε περίπτωση έκδοσης διατάγματος για μείωση των ενοικίων προκύπτει αντισυνταγματικότητα. «Έχουμε και σχετική γνωμάτευση επί του θέματος», συμπλήρωσε. Ο κ. Μουσκίδης χαρακτήρισε το όλο θέμα ως πολύπλοκο ζήτημα, ενώ όσον αφορά τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης για να βρεθεί η χρυσή τομή, ανέφερε καταληκτικά πως η πιο επικρατούσα φόρμουλα που μελετάται είναι η κάποιου είδους αναβολή της πληρωμής των ενοικίων ή η καταβολή τους με δόσεις, με την παραχώρηση παράλληλα φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες.