Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Θα βγούμε νικητές

«Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και επεξεργαζόμαστε το πλάνο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων»

Το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό εξαιτίας των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνουμε συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την αντιμετώπιση του ιού υποχρεωθήκαμε να πάρουμε εγκαίρως μια σειρά από απαγορευτικά μέτρα προκειμένου να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε την αλήθεια στους πολίτες και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, ώστε το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί, για να μη βιώσουμε ποτέ τις δραματικές εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία άλλων χωρών. Μέχρι τώρα ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται χάρη στην ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, τους οποίους ευχαριστούμε για μια ακόμη μια φορά. Κερδίσαμε ζωτικό χρόνο που μας επέτρεψε να προετοιμάσουμε τα νοσηλευτήρια και με την περιφρούρηση των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, ακοίμητοι φρουροί του πολύτιμου αγαθού της υγείας. Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε.

Μετά από πολλές προσπάθειες και παρά την παγκόσμια έλλειψη εξασφαλίσαμε μεγάλες ποσότητες σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα για να εφοδιάσουμε τα νοσηλευτήρια, τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Επίσης εγκρίθηκε έγκαιρα το θεραπευτικό πρωτόκολλο για ενήλικες και παιδιά και αναμένουμε το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα από τη χορήγησή του και είμαστε μια εκ των είκοσι χωρών στις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπευτικού φαρμάκου ΑVIGAN, το οποίο αναμένεται στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες. Έχουμε την απαραίτητη επάρκεια για ν’ αντεπεξέλθουμε. Επάρκεια παρατηρείται και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αυξάνονται αριθμητικά, ώστε να προστεθούν κι άλλες διά παν ενδεχόμενο. Ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστούν αλλά οφείλουμε να μεριμνήσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες και επικαιροποιούμε συνεχώς τις ενέργειές μας.

Η διασφάλιση της ζωής του κάθε πολίτη είναι βαρύτατη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους κι εμείς ιεραρχούμε αυτήν την ευθύνη ως κορυφαία προτεραιότητα. Η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής μάς προκαλεί θλίψη και ταυτόχρονα μας πεισμώνει για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που νοσούν, με εκείνους που ταλαιπωρούνται από τον ιό και από κάθε άλλη ασθένεια. Αυτός είναι και ο λόγος των καθημερινών μας εκκλήσεων προς όλους για κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος των δραστικών μέτρων που εφαρμόζουμε.

Η στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης που εφαρμόζουμε εξ αρχής στην Κύπρο κρίνεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματική και είναι η ίδια που βοήθησε ασιατικά κράτη να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την πανδημία. Πραγματοποιήσαμε έλεγχο στον πληθυσμό περιοχών όπου είχαμε εντοπίσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ εδώ και λίγες μέρες έχουμε περάσει στη φάση της ευρείας δειγματοληψίας ανάμεσα στον πληθυσμό ώστε να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης για να εντοπίσουμε ευκολότερα τυχόν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού που συνεχίζουν να εργάζονται. Προχωρούμε τις επόμενες μέρες και σε επιδημιολογική έρευνα, από την οποία επίσης θα συγκεντρώσουμε δεδομένα για τη διασπορά του ιού.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και επεξεργαζόμαστε το πλάνο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδείξεις και τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία ενισχύει το έργο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Δεν πρόκειται να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να εφησυχάσουμε. Και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τον στόχο μας.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το σύνολο των υπουργών και γενικότερα η κρατική μηχανή βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που προκαλεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Εκ μέρους όλων θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δοκιμασία. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του κάθε πολίτη χωριστά, της οικογένειάς του, της περιουσίας του, της εργασίας του.

Σ᾽αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι αδύνατον να μην υπάρξουν λάθη και ζητούμε την κατανόηση των πολιτών. Αντλούμε κουράγιο από την πίστη ότι κάνουμε αυτό που είναι το σωστό. Μας γεμίζει δύναμη η θέληση του λαού μας και η στήριξη του κόσμου. Μας συγκινούν οι οικονομικές εισφορές και οι προσφορές ιατρικού εξοπλισμού από εταιρείες, οργανισμούς, κόμματα, οργανώσεις, επώνυμους αλλά και απλούς πολίτες. Μας ικανοποιεί η κινητοποίηση εθελοντών, μας εμπνέει η θέληση του λαού μας, μάς γεμίζει αισιοδοξία η στήριξη από φίλιες χώρες. Όλα αυτά μαζί μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι θα βγούμε νικητές και θα τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους γονείς μας, στα παιδιά μας. Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Ας το κάνουμε αφετηρία για κάτι που θα μας κάνει περήφανους. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

*Υπουργός Υγείας

Υποστηρίξτε τη