Ο Μίτος της Αριάδνης ιχνηλατεί…

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζω μια καινοτόμο πρόταση που έχω αναπτύξει -χρησιμοποιεί την Εννοιολογική Μεταφορά ως δημιουργικό μηχανισμό- η οποία μπορεί να βοηθήσει άμεσα και πρακτικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της μολυσματικής νόσου Covid-19.

Στη μάχη κατά της πανδημίας, η ιχνηλάτηση των επαφών μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η γρήγορη αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών είναι κρίσιμης σημασίας στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας COVID-19.

Σε ένα προσωπικό ημερολόγιο που θα σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, κάθε άτομο (αφορά όλους τους πολίτες) θα σημειώνει σε πραγματικό χρόνο τις διαδρομές / τοποθεσίες, τους χώρους που επισκέφθηκε, τις επαφές, την ώρα και τη μέρα. Μέσα από την ολοκληρωμένη αυτή πληροφόρηση θα εντοπίζονται με ακρίβεια οι τοποθεσίες που έχει επισκεφθεί και οι επαφές που έχει κάνει ο διαγνωσμένος φορέας και θα επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, θα γίνεται δυνατή η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα.

Σε περίπτωση που υπάρχει το ενδεχόμενο / υποψία ότι κάποιο άτομο: α) Μετέδωσε τον ιό σε άλλο άτομο ή β) προσβλήθηκε από τον ιό από κάποιον άλλο, ο διαγνωσμένος φορέας μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες που κατέγραψε στο ημερολόγιό του (ημέρα, ώρα, τοποθεσίες / διαδρομές, επαφές) για τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις Αρμόδιες Αρχές για τη λεπτομερή και ακριβή ιχνηλάτηση, η οποία θα διευκολύνει τον περιορισμό της πανδημίας.

Το προσωπικό ημερολόγιο μπορεί να είναι σε έντυπη μορφή (π.χ. βιβλιαράκι) ή σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ. τηλέφωνο ή tablet), ανάλογα με την ευχέρεια που έχει ο κάθε πολίτης (αυτό που θεωρεί πιο πρακτικό, τη μέθοδο που τον διευκολύνει περισσότερο). Ο τίτλος / ονομασία που προτείνω για το ημερολόγιο και το εν λόγω πρόγραμμα γενικότερα είναι «©Ο Μίτος της Αριάδνης ιχνηλατεί τον Covid-19» στα ελληνικά και «©Ariadne’s Thread traces Covid-19» στα αγγλικά (ώστε η ονομασία να μιλάει από μόνη της με έναν δημιουργικό μάλιστα τρόπο).

Η μέθοδος που προτείνω -δεν χρησιμοποιεί GPS- μπορεί να: α) Εφαρμοστεί από μόνη της (ανεξάρτητα και αυτόνομα) ή/και σε συνδυασμό -να λειτουργήσει συνεργιστικά- με άλλες υπάρχουσες εφαρμογές, οι οποίες στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία (π.χ. εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για την καταγραφή της θέσης του ατόμου μέσω GPS) και β) αξιοποιηθεί από όλους τους πολίτες άμεσα, εύκολα και με μηδαμινό κόστος.

Η Εννοιολογική Μεταφορά μπορεί να δομήσει διαφορετικές πλευρές ενός όγκου δεδομένων, να κτίσει συσχετισμούς, να μεταφέρει το νόημα και τη σημασία σε διαφορετικά πλαίσια και καταστάσεις, να μεταφέρει τα αποτελέσματα της καινοτομίας σε διαφορετικούς τομείς και σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Στο βιβλίο τους «Ο Μεταφορικός Λόγος», οι George Lakoff & Mark Johnson αναφέρουν ότι: «Διαφορετικές μεταφορές μπορούν να δομήσουν διαφορετικές πλευρές μιας μοναδικής έννοιας […]. Η μεταφορά θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα σημασία, να δημιουργήσει ομοιότητες και μ’ αυτόν τον τρόπο να καθορίσει μια νέα πραγματικότητα […]. Η καινοτομία και ο νεωτερισμός δεν προκύπτουν ως εκ θαύματος, δεν έρχονται από το πουθενά. Χτίζονται με τα εργαλεία της καθημερινής μεταφορικής σκέψης […]. Κάθε επιστημονική θεωρία δομείται από επιστήμονες - ανθρώπους που απαραίτητα χρησιμοποιούν τα εργαλεία του ανθρώπινου νου. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι η εννοιολογική μεταφορά».

Η Εννοιολογική Μεταφορά είναι το απόγειο της ικανότητάς μας για συμβολική σκέψη. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια συστηματική μελέτη της λειτουργίας της Μεταφοράς ως τρόπου σκέψης και δόμησης του κόσμου. Η σημασία που αποδίδει ο Αριστοτέλης στη Μεταφορά συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης κορυφαίων ερευνητών:

α) «Ορισμένες από τις πιο δημιουργικές εξελίξεις προκύπτουν όταν μια ιδέα που δουλεύει καλά σε έναν τομέα μεταφυτεύεται σε άλλον τομέα» (Mihaly Csikszentmihalyi).

β) «Ένας τεράστιος αριθμός δημιουργικών ανακαλύψεων είναι αποτέλεσμα του αναλογικού τρόπου σκέψης» (Mark Runco).

Σύμφωνα με τον Steven Pinker, η Εννοιολογική Μεταφορά και η συνδυαστική δύναμη της γλώσσας μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα – να αναπτύξουμε νέες ιδέες και να εισάγουμε νέες προοπτικές στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην επιστήμη και στη διακυβέρνηση των θεσμικών οργάνων.