Θαύμα-θαύμα! Μετά την επανένωση, θα αυξηθεί το εμπόριο κατά 3,4%

Δυστυχώς, παρά τις πολλές δεκαετίες που πέρασαν από την τουρκική εισβολή, τον διαμελισμό και την ημικατοχή, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης: τη μονιμοποίηση της παρούσας κατάστασης ή ακόμη και την πλήρη κατάληψη της Κύπρου. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι τόσες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Κομμάτων αντί της κοινής αντιμετώπισης της επικρεμάμενης απειλής. Αλλά δεν είναι μόνο τα κόμματα που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Παρατηρώ καθημερινά διαξιφισμούς μεταξύ ομάδων, ατόμων, ακόμη και σχολιαστών στον Τύπο. Έτσι ειρωνικά σχολιάστηκε πρόσφατη Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας/Ην. Εθνών, όπως η επικεφαλίδα του άρθρου αυτού!

Ακόμη κι η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού, έστω και κατανοητή, έπρεπε να τύχει χειρισμού στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανένωση της πατρίδας μας. Γιατί να μη συνεργαστούμε και να προστατεύσουμε και τους Ε/Κύπριους και τους Τ/Κύπριους; Εκτός από τα θέματα υγείας, ήταν μια ευκαιρία να θέσουμε και πολλά άλλα θέματα, όπως τα θέματα των μεταναστών, των εποίκων.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε καμιά υπερδύναμη, που θα μπορούσαμε να επιβάλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Θα πρέπει συνεπώς να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα για επίτευξή της κι όχι μεγαλοστομίες, όπως είμαστε κράτος και παίρνουμε τα μέτρα που παίρνει μια τέτοια οντότητα, του Προέδρου, όταν κάποιοι επέκριναν την απόφαση για τα οδοφράγματα.

Αφορμή γι’ αυτήν την αναφορά υπήρξε η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας/Ην. Εθνών για τα οφέλη που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αντί να προσπαθήσουμε να κτίσουμε πάνω σ’ αυτή, ορισμένοι ειρωνεύτηκαν και απαξίωσαν τις σχετικές δηλώσεις Σπέχαρ. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις πιθανότητες ευημερίας για να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού; Όπως έγραψα κάποτε, η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει όλους (Ε/Κύπριους, Τ/Κύπριους, Τουρκία και Χώρες Περιοχής) και θα προωθήσει πρακτικά το έργο των Ην. Εθνών στην Περιοχή.

Αντί να ευχαριστήσουμε τους δυο Οργανισμούς για τη συνεισφορά τους στην επιδίωξη για επανένωση της Πατρίδας μας και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για περαιτέρω προώθησή της, παραπονιόμαστε για τα μικρά εμπορικά οφέλη, που αυτή θα φέρει κι ειρωνευόμαστε τον ρόλο των Ην. Εθνών σαν ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ούτε κι αυτό δεν το καταλάβαμε. Σε ποια περίπτωση τα Ην. Έθνη κατάφεραν από μόνα τους να διευθετήσουν ένα διεθνές πρόβλημα; Όμως, η οποιαδήποτε συνεισφορά τους σε μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να καλλιεργηθεί και αξιοποιηθεί.

Αν και τα αποτελέσματα της Μελέτης δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, εμείς έπρεπε να τα ενισχύσουμε με πρόσθετες δυνατότητες, που η Μελέτη δεν έλαβε υπόψη. Σύμφωνα με την Μελέτη, η λύση του Κυπριακού θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ για όλους και το κατά κεφαλήν εισόδημα θα αυξηθεί κατά 7% συνολικά σε μια δεκαετία. Ευεργετικά θα είναι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο εμπορίου/ εξαγωγών, οικονομίας και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Σπέχαρ, πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι 7 στους 10 Ε/Κύπριους και Τ/Κύπριους εξέφρασαν την επιθυμία για λύση.

Κι όμως, πέραν της τήρησης μιας καλής σχέσης με τα Ην. Έθνη/Ειρηνευτική Δύναμη, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο, Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι. Από το 1977 και μετά συζητούμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι δύο Κοινότητες, πέραν των δεινών της εισβολής, συνεχίζουν να υφίστανται τεράστιες ταλαιπωρίες λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης. Έχω επανειλημμένα αναλύσει πώς θα μπορούσε η ΔΔΟ να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις των Κοινοτήτων. Πρόσφατα και μετά τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη γύρω περιοχή ανέλυσα και τα πρακτικά οφέλη που θα προκύψουν για την Τουρκία με συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Όταν λυθεί το Κυπριακό στη βάση ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο τόσο οι Ε/Κύπριοι όσο κι οι Τ/Κύπριοι θα μπορούν να προσβλέπουν σ’ ένα πολύ ρόδινο μέλλον, που σύντομα θα επουλώσει τις πληγές πολλών δεκαετιών. Ολόκληρη η Κύπρος θα αποτελέσει Μέλος της ΕΕ. Η ομαλοποίηση των πραγμάτων θα βοηθήσει την ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου αναδεικνύοντάς την σε ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Πολύ περισσότεροι ξένοι οίκοι θα ενδιαφερθούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο σαν βάση σε πολλούς τομείς.

Αλλά και τα Ην. Έθνη θα πρέπει να βλέπουν τα πράγματα με τον φακόν αυτό και να συμβάλουν στην ειρήνευση και συνεργασία στον ευρύτερο Μεσανατολικό χώρο. Η προσθήκη και της Τουρκίας θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως σημαντικού περιφερειακού οικονομικού κέντρου. Θα προστεθεί μια τεράστια αγορά για κυπριακά αγαθά και υπηρεσίες. Η Τουρκία αποτελεί την άλλη φυσική οικονομική προέκταση της Κύπρου, όπως η Συρία. Ως Μέλος της ΕΕ, καθώς και του επιπέδου ανάπτυξής της, η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη και εναρμόνιση των χωρών της περιοχής με το Ευρωπαικό Κεκτημένο διανοίγοντας έτσι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης και των μεταξύ τους οικονομικών δεσμών.

Καταλήγοντας, ήθελα να τονίσω και πάλι ότι τα Κόμματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις επαφές με τα αντίστοιχα τ/κ κόμματα και να επιδιώξουν να φέρουν τις δυο Κοινότητες περισσότερο κοντά. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν κι όλες οι επιμέρους οργανώσεις, οι ‘πρώην’ συγχωριανοί, καθώς κι οι Δικοινοτικές Επιτροπές, που συστάθηκαν για διάφορους σκοπούς.

*Πρώην Υπουργός, πρώην Γενικός Διευθυντής Γραφείου Προγραμματισμού