Παιδεία

Η λήξη μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς

Τα σχολεία είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν, άγνωστο το πότε. Αυτό διαμηνύει ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονιά

Η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Στις 30 Ιουνίου η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με την «παραγωγή» της να μην μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες. Ωστόσο, ο αρμόδιος Υπουργός διαβεβαιώνει ότι κανένας κόπος δεν πήγε χαμένος και κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς ευκαιρία για εκπαίδευση, με όποιο τρόπο κι αν αυτή παρέχεται. Οι διακοπές του Πάσχα ολοκληρώθηκαν σήμερα, ενώ τα υφιστάμενα διατάγματα σταματούν να είναι σε ισχύ επίσημα στις 30 Απριλίου. Το τι μέλλει γενέσθαι στην εκπαίδευση το γνωρίζει καλά το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον προχώρησε στη δημιουργία διαφόρων σχεδίων δράσης, η υλοποίηση των οποίων εξαρτάται από τα δεδομένα της πανδημίας. Το βέβαιο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδόμου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, «είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν, το θέμα είναι πότε».

Ο κορωνοϊός θα δείξει

Τέλος του μήνα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Διάφορα σενάρια μελετώνται στο Υπουργείο Παιδείας, με τα επικρατέστερα να αφορούν: 1. στην επιστροφή μόνο της Γ’ Λυκείου στα θρανία για λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων, 2. στη λειτουργία των λυκείων στην ολότητά τους και, 3. στη λειτουργία όλων των σχολείων για κάποιο χρονικό διάστημα σποραδικά. Ο Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την εκπαίδευση δεν θα είναι χωριστές από τις υπόλοιπες στρατηγικές που θα ακολουθηθούν για την επαναδραστηριοποίηση της κοινωνίας και την επάνοδο στην ομαλότητα. «Υπάρχουν οι σχεδιασμοί. Αυτήν την στιγμή τρέχει η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής στήριξης, όπου τώρα μετά τις διακοπές του Πάσχα περνούμε σε μια δεύτερη φάση πιο οργανωμένη και βελτιωμένη. Ταυτόχρονα όμως έχουμε προχωρήσει σε σχεδιασμούς για την επαναλειτουργία των σχολείων με ειδικά μέτρα προφύλαξης, γιατί η επόμενη ημέρα δεν θα είναι όπως ήταν η προτεραία της επιδημίας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι επιδημιολογικές μελέτες θα φανερώσουν το μέλλον της σχολικής χρονιάς, με το βλέμμα να είναι απόλυτα στραμμένο στους τελειόφοιτους και σε όσους θα ριχθούν στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου και αν είναι δυνατόν σε όλο το Λύκειο. Όμως, για να λειτουργήσουν τα λύκεια, ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν αίθουσες από άλλα σχολεία. Αυτά όμως είναι σχέδια επί χάρτου, όπως επίσης έχουμε σχεδιάσει πώς θα γίνουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Δεν θα χρειαστεί να απλωθούν σε έναν μήνα όπως ήταν σχεδιασμένο. Μπορούμε να διοργανωθούμε. Οι μαθητές ξέρουν ότι θα εξεταστούν μόνο σε όσα έχουν διδαχθεί εντός της σχολικής αίθουσας μέχρι την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία».

Τάξεις στα δύο και

απογευματινό σχολείο;

Η σταδιακή άρση των μέτρων έχει ήδη γνωστοποιηθεί, με το άνοιγμα των σχολείων να παραμένει τελευταίο και όσο πιο αργοπορημένο γίνεται, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, που φοβούνται ότι η απότομη μαζική συνάθροιση μπορεί να φέρει οπισθοχωρήσεις στη μέχρι τώρα πορεία μας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα συνεπάγεται επιστροφή στην εργασία, που σημαίνει ότι τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν θα έχουν με ποιον να μείνουν. Για ένα πολυσύνθετο πλέγμα έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να γίνει μια σταδιακή επάνοδος. «Δεν παραλείπουμε το γεγονός ότι για την επάνοδο των ανθρώπων στις εργασίες τους είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει με τις μικρές ηλικίες και με την προδημοτική και με τα δημοτικά. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι είναι δύσκολο οι γονείς να επιστρέψουν στις εργασίες τους», ανέφερε.

Στο ενδεχόμενο λειτουργίας των σχολείων ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή μέτρων προστασίας θα παραμείνει σε ύψιστη προτεραιότητα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μοιραστούν τάξεις και να λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα. «Σίγουρα τα παιδιά δεν θα μπορούν να είναι είκοσι σε κάθε αίθουσα. Οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται με αναπροσαρμογή στον χρόνο λειτουργίας τους. Παρακολουθούμε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, εφόσον είμαστε σε επικοινωνία και με άλλες χώρες και όλες βρίσκονται σε φάση προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουμε κάποιες μέρες διδασκαλίας ειδικά για τη Γ’ Λυκείου, ώστε να παρακολουθήσουν μια σύνοψη και να ακολουθήσουν οδηγίες από τους καθηγητές τους πριν προχωρήσουν σε εξέταση», πρόσθεσε.

Το καυτό ζήτημα της ύλης και των εξετάσεων

Για το θέμα των Παγκυπρίων ο κ. Προδρόμου επισήμανε ξανά ότι αυτές δεν θα ολοκληρωθούν μετά τον Ιούνιο, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχει ο συντονισμός μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, ξεκαθάρισε ότι και φέτος θα ισχύσει η διαδικασία διεκδίκησης θέσης σε δύο πεδία στους υποψήφιους από την Κύπρο, έστω και αν στην Ελλάδα ισχύει πλέον διαφορετικό καθεστώς. «Το θέμα είναι να γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Αυτή η ανυπομονησία να γίνει γνωστή η ύλη των εξετάσεων, είναι δικαιολογημένη και θα γίνει εφικτό. Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο ακούγεται, εφόσον σε όλα τα σχολεία της Κύπρου υπάρχουν διαφορές στα διδακτικά αντικείμενα», ανέφερε. «Η εύκολη λύση», υπέδειξε, «θα ήταν να κινηθούμε προς τα κάτω για να έχουμε μια ομοιομορφία, αλλά θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του απολυτηρίου που θα δώσουμε. Δεν είναι μόνο ένα απολυτήριο που θα χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, είναι το απολυτήριο που θα έχουν για μια ζωή. Δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι δώσαμε χαριστικά ένα απολυτήριο φέτος. Άρα θα διατηρήσουμε ένα πλαίσιο στο τι έχουν διδαχθεί τα παιδιά».

Τα θέματα της Γ’ Λυκείου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρουν την επίλυσή τους. Ωστόσο τι γίνεται με τις μικρότερες τάξεις; Ο Υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της συνέχισης της διδασκαλίας από απόσταση μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία και το διαδίκτυο, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια κενά έχουν δημιουργηθεί θα καλυφθούν. «Τα παιδιά φέτος δεν έχουν παρακολουθήσει πλήρως το πρόγραμμα φοίτησης. Αυτό λαμβάνεται υπόψη και θα καλυφθούν τα κενά, δεν είναι δραματικό, σταδιακά μπορούμε να το αναπληρώσουμε σε κάθε επίπεδο», είπε. Όσον αφορά την αξιολόγηση των παιδιών εκτός της Γ’ Λυκείου, ο ίδιος ανέφερε ότι το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να μην γίνουν είναι ανοικτό. «Δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός αυτήν τη στιγμή, αλλά και να μη γίνουν εξετάσεις, υπάρχει ο τρόπος αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς. Πάντα παραμένει μια ιδιαίτερη χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.