Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Έρχονται νέες μειώσεις σε καύσιμα και ρεύμα

Η κατρακύλα στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας επηρεάζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μεγάλο βαθμό τις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος και στη χώρα μας

Η κατρακύλα στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς επηρεάζει αισθητά και τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, οι οποίες ήδη από τον Μάρτιο σημειώνουν πτώση. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να επωφεληθούν και από τις μειώσεις που θα επέλθουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ιστορικά χαμηλή

η τιμή πετρελαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, που παρακολουθεί τις τιμές καυσίμων, η διεθνής τιμή Brent στις 22 Απριλίου 2020 ήταν 20,45 δολάρια το βαρέλι, που αντιστοιχεί στη χαμηλότερη τιμή που είχαμε την τελευταία 20ετία, δηλαδή αυτήν του 2001.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2001 η τιμή του πετρελαίου ανερχόταν στα 19,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πρωί της 22ας Απριλίου την είδαμε να πέφτει στα 17 δολάρια για να ανέβει λίγες ώρες αργότερα στα 20,45 δολάρια. Η αμέσως επόμενη χαμηλή τιμή της τελευταίας 20ετίας σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2002, όταν είχε πέσει στα 19,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2001 ήταν στα 19,90 δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2001 ήταν στα 20,37 δολάρια, τον Φεβρουάριο του 2002 στα 21,33 δολάρια, ενώ η επόμενη μεγάλη μείωση επήλθε τον φετινό Μάρτιο, όταν η τιμή ανερχόταν στα 22,74 δολάρια το βαρέλι. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2020, η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 50,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ τον Ιανουάριο ήταν ακόμα πιο υψηλή, φτάνοντας τα 58,16 δολάρια, σημειώνοντας, ωστόσο, μία αισθητή μείωση από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η τιμή του πετρελαίου ανερχόταν στα 66 δολάρια το βαρέλι.

Σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στη «Σημερινή» πως η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων, ωστόσο κληθείς να κάνει μία εκτίμηση κατά πόσον θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία, είπε πως οι τιμές θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι να εξαλειφθούν οι συνθήκες που επέφεραν αυτήν τη μείωση. Όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις τιμές σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. «Πρώτον, η διαμάχη μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών, κυρίως μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας, που δεν συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής. Ο δεύτερος λόγος ήταν η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, που επέφερε μείωση στη ζήτηση. Τρίτον, λόγω της μειωμένης ζήτησης, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι δεν μειώθηκε η παραγωγή, γέμισαν οι αποθήκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον πού να αποθηκεύσουν το προϊόν. Η παραγωγή συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή οι παραγωγοί αναγκάζονται να ενοικιάζουν τάνκερ ή άλλους αποθηκευτικούς χώρους για να τα αποθηκεύσουν και πληρώνουν από πάνω. Θεωρώ πως αν υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι η τιμή θα ανερχόταν στα 30 δολάρια και όχι στα 20 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε.

Αισθητή η επίδραση στα καύσιμα

Η επίδραση της μείωσης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών, την 1η Ιανουαρίου του 2020, η μέση τιμή της βενζίνης 95 ανερχόταν στο €1,187 το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στο €1,268 το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,831 το λίτρο. Στις 22 Απριλίου 2020 η τιμή της βενζίνης 95 έπεσε στο €1,007 το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στο €1,070 το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,698 το λίτρο, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή της βενζίνης ανερχόταν στο €1.235 το λίτρο (δηλαδή παρατηρείται μία μείωση της τάξεως των €0,228), του πετρελαίου κίνησης στο €1.249 το λίτρο (δηλαδή παρατηρείται μια μείωση της τάξεως των €0,179) και του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα €0.840 το λίτρο (δηλαδή παρατηρείται μια μείωση της τάξεως των €0,142).

Αξίζει να σημειωθεί πως η σταδιακή πτώση άρχισε να επέρχεται για τη βενζίνη 95 περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ προηγήθηκε από τις αρχές του ίδιου μήνα η κάθοδος των τιμών για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Άλλωστε, το πρώτο δεκαήμερο του εν λόγω μήνα η τιμή των καυσίμων ήταν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη τιμή για τη βενζίνη 95 ήταν στις 11 Φεβρουαρίου 2020 στο €1,218 το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης ήταν στις 3 Φεβρουαρίου στο €1,293 το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 5 Φεβρουαρίου στα €0.847 το λίτρο.

Ο κ. Δρουσιώτης υπέδειξε πως αναμένεται περαιτέρω μείωση στις τιμές των καυσίμων, ενώ εκτίμησε πως ίσως φτάσει τα 0,90 σεντ το λίτρο, δηλαδή να μειωθεί ακόμα τρία με πέντε σεντ μέσα στον επόμενο μήνα.

Φθηνότερη η Λευκωσία

Τα στοιχεία ανά επαρχία υποδεικνύουν ότι η βενζίνη 95 πωλείται φθηνότερα (στα €0,955) σε δυο πρατήρια στη Λευκωσία, ενώ η ακριβότερη τιμή της στις 22 Απριλίου έφθανε μέχρι το €1,099 στον Κάτω Πύργο. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το φθηνότερο παγκυπρίως πωλείται στα €1,022 σε δύο πρατήρια στη Λευκωσία, ενώ η ακριβότερη τιμή του έφθανε στα €1,196 σε δύο πρατήρια και πάλι στη Λευκωσία. Το πετρέλαιο θέρμανσης, το φθηνότερο παγκυπρίως πωλείται στα €0,644 σε πρατήριο στη Λευκωσία, ενώ η ακριβότερη τιμή του έφτασε στα €0,899 στον Κάτω Πύργο.

Φθηνότερο και το ρεύμα

Όσον αφορά τις μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, λόγω των φθηνότερων καυσίμων, ο κ. Δρουσιώτης υπενθύμισε πως η ΑΗΚ προχώρησε σε μείωση ύψους 10% λόγω της πανδημίας, ενώ τόνισε πως σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προστεθούν και οι όποιες μειώσεις επέλθουν από τα φθηνότερα καύσιμα με τα οποία εφοδιάστηκε η ΑΗΚ. «Εάν δεν δούμε πάνω από 10% μείωση, σημαίνει πως κάπου μας ξεγέλασαν. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε», είπε, ενώ κλείνοντας υπέδειξε πως ο ίδιος αναμένει ότι η μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος πρέπει να είναι γύρω στο 13%.

Από πλευράς της η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της στη «Σ» ανέφερε πως η ΑΗΚ το τελευταίο διάστημα αγόραζε καύσιμα με βάση τις τιμές που επικρατούσαν στην αγορά, με αποτέλεσμα όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμου της ΑΗΚ να είναι γεμάτοι με φθηνό καύσιμο. Ερωτηθείσα κατά πόσον θα επέλθει μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ως αποτέλεσμα της αγοράς φθηνότερων καυσίμων για την παραγωγή, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως ένα μεγάλο ποσοστό της τιμής της κιλοβατώρας αφορά το κόστος αγοράς του πετρελαίου. Όλες οι μειώσεις, πρόσθεσε, μετακυλίονται στον καταναλωτή αναλογικά, αφού το κόστος της κιλοβατώρας συναθροίζεται από διάφορους παράγοντες. Εν ολίγοις, θα υπάρξουν μειώσεις στο ρεύμα, αλλά σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, δεν μπορούμε να ξέρουμε το ύψος τους και πότε θα είναι αισθητές στους λογαριασμούς. Παίζει ρόλο και η παραγωγή, η οποία σήμερα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η ΑΗΚ ήδη ανακοίνωσε 10% μείωση στο ρεύμα από την 1η Απριλίου μέχρι και το τέλος Μαΐου στους λογαριασμούς που παραλαμβάνονται. Αυτό το 10% σημαίνει πως επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία 5μισι εκατομμύρια τον μήνα (11 εκατ. στο σύνολο). Την ίδια ώρα, η τιμή της κιλοβατώρας αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, άρα στην επόμενη διμηνία ενδέχεται ότι η μείωση θα είναι πέραν του 10%. Για τον Απρίλιο θα έχουμε τη μείωση του 10% που ανακοινώθηκε γιατί είχαμε αποθέματα από το ακριβό καύσιμο, ωστόσο τον Μάιο θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και η μείωση λόγω της αγοράς πιο φθηνών καυσίμων», εξήγησε κλείνοντας.

Υποστηρίξτε τη