Αναλύσεις

Καλό ταξίδι, Αλέκο Μαρκίδη

Η είδηση βύθισε σε βαρύ πένθος τον πολιτικό και νομικό κόσμο της Κύπρου

Σε ηλικία 77 ετών απεβίωσε την Πέμπτη, 23 Απριλίου, ο Αλέκος Μαρκίδης, δικηγόρος, βουλευτής και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, βυθίζοντας τον πολιτικό και νομικό κόσμο της Κύπρου σε βαρύ πένθος.

Ο Αλέκος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Ιανουαρίου 1943. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Την περίοδο 1979-1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και την περίοδο 1993-1995 ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος. Εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία στις βουλευτικές εκλογές του 1985 και του 1991, την τελευταία φορά με τον συνασπισμό ΔΗΣΥ-Κόμματος Φιλελευθέρων. Την 1η Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Απριλίου 2003. Στις προεδρικές εκλογές του 2003 διεκδίκησε το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ήταν νυμφευμένος με την Ερμιόνη Μαρκίδη.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας πάλευε με την επάρατη νόσο τα τελευταία χρόνια. Την αναγγελία του θανάτου του έκανε την περασμένη Πέμπτη ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης στο Twitter, γράφοντας: «’’Έφυγε’’ πριν από λίγο ο Αλέκος Μαρκίδης. Ένας σπουδαίος νομικός. Ένα κόσμημα για το δικηγορικό επάγγελμα. Για όσους τον ήξεραν καλά, ένας άνθρωπος με σπάνιες, για τις μέρες μας, αρχές. ’’Καλό ταξίδι’’, Αλέκο. Σε ευχαριστώ που με τίμησες με τη φιλία σου».

«Έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο

της νομικής επιστήμης της Κύπρου»

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του «αγαπητού του φίλου» εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του αγαπητού μου φίλου Αλέκου Μαρκίδη. Ο Αλέκος Μαρκίδης έγραψε μια δική του μοναδική ιστορία ως Νομικός, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Βουλευτής και Πολιτικός. Άριστος νομικός, χαρακτηριζόταν από τη βαθιά γνώση, επιμέλεια και εντιμότητά του, αλλά και τη μαχητικότητά του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ερμιόνη και τους οικείους του. Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, έγραψε στο twitter: «Έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της νομικής επιστήμης της Κύπρου. Είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον Αλέκο Μαρκίδη και να εκτιμήσω την απαράμιλλη νομική σκέψη του, τη νομική ευρυμάθεια, το ήθος και την ευγένειά του. Καλό ταξίδι, φίλε Αλέκο!».

«Ο Αλέκος Μαρκίδης άφησε τη δική του σφραγίδα και προέβη στη δική του προσφορά στη Νομική επιστήμη, στη Νομική Υπηρεσία καθώς επίσης και στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη του», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. «Ένας σπάνιος πολιτικός, ένας διακεκριμένος νομικός κι ένας φίλος, ο Αλέκος Μαρκίδης, έφυγε από τη ζωή. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπητή Νόνη», έγραψε στο twitter o Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Πενθεί ο νομικός κόσμος

Βαθιά θλίψη εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Νομική Υπηρεσία για τον θάνατο του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Αλέκος Μαρκίδης υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας από το 1995 μέχρι το 2003. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ηγήθηκε της Νομικής Υπηρεσίας επιτελώντας το καθήκον του στο ακέραιο με ζήλο, αφοσίωση και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο νομικών γνώσεων και επαγγελματισμού. Είναι αδύνατον στο πλαίσιο της παρούσας ανακοίνωσης να γίνει πλήρης αναφορά στο πολυσχιδές έργο που ο εκλιπών επιτέλεσε ως Γενικός Εισαγγελέας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, τον χειρισμό εκ μέρους της Δημοκρατίας βαρυσήμαντων υποθέσεων ενώπιον των εθνικών, αλλά και διεθνών Δικαστηρίων (όπως η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή κατά της Τουρκίας), τον χειρισμό σοβαρότατων νομικών ζητημάτων κατά την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την ενεργό εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού», προστίθεται. «Το τεράστιο και ανεκτίμητο έργο του αποτελεί κληρονομιά για τους διαδόχους του και τη Νομική Υπηρεσία, όπου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Αιωνία του η μνήμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δικό του μήνυμα έστειλε το Δικηγορικό Γραφείο Ηλία Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ για τον θάνατο του Αλέκου Μαρκίδη. «Όλοι οι συνεταίροι και οι δικηγόροι της Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ παρακολουθήσαμε με αγωνία και κυριολεκτικά συμμεριστήκαμε το μαρτύριο και τον πόνο των τελευταίων μηνών του αγαπημένου μας συναδέλφου και συνεργάτη Αλέκου Μαρκίδη, που έφυγε χθες για το μακρινό ταξίδι. Μαζί με όλη την Κύπρο νιώθουμε κι εμείς την ανάγκη να αναπολήσουμε την ακεραιότητα, την τιμιότητα, την καλοσύνη, την ανθρωπιά και τη μεγαλοσύνη του Αλέκου Μαρκίδη και να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας είχε συνεργάτες και φίλους, γιατί μας μετέδωσε μερικές από τις γνώσεις του και μας δίδαξε με το παράδειγμά του. Αλέκο Μαρκίδη, για μας δεν έφυγες, θα είσαι πάντα μαζί μας φίλος, συνεργάτης και δάσκαλος. Να είσαι βέβαιος ότι στην αγαπημένη σύντροφο της ζωής σου Νόνη θα σταθούμε δίπλα της παρηγορητές, φίλοι και συμπαραστάτες», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Το κάλεσμα της οικογένειας

«Ας τιμήσουμε τον Αλέκο (Μαρκίδη) με σκέψεις και εκδηλώσεις που κινούνται στα περιοριστικά μέτρα και αποφάσεις των νόμων, το πνεύμα και το γράμμα των οποίων αποτέλεσε σκοπό της ζωής και διαρκούς προσφοράς του στον τόπο», ανέφερε σε δήλωσή της η σύζυγός του Ερμιόνη Μαρκίδη. Πρόσθεσε πως κατανοεί «την παρόρμηση όλων να προστρέξουν να εκφράσουν τα αισθήματα σεβασμού στο πρόσωπό του αλλά και τα αισθήματα συντριβής και συμπαράστασής τους σε εμάς, τους οικείους του. Εντούτοις καλούμε όλους, στο πνεύμα άλλωστε του σεβασμού στους νόμους που τόσο λαμπρά υπηρέτησε ο ίδιος, αλλά και στον λιτό και ταπεινό τρόπο και το ήθος του, να σεβαστούν σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις της πανδημίας τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις», τόνισε. Η κ. Μαρκίδη ανέφερε πως ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής της και ένα μεγάλο κεφάλαιο της Κύπρου έφυγε και η απώλειά του έχει συγκινήσει όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. «Η τόσο μεγάλη και αυθόρμητη εκδήλωση συμπαράστασης και πένθους με έχει αγγίξει, με στηρίζει και σας ευχαριστώ. Ο σύζυγός μου, Αλέκος Μαρκίδης, ήταν για όλη του τη ζωή δοσμένος στην υπηρεσία του νόμου και της ευημερίας και επιβίωσης του τόπου. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, που θα διδάσκει με το ήθος και πνεύμα του τρόπου του», δήλωσε καταληκτικά.