Αναλύσεις

Μαζί Νικητές

«Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με ήρωες της διπλανής πόρτας… Και μαζί είμαστε νικητές»

Δεν πρόκειται για σύνθημα, ούτε για σλόγκαν. Είναι πραγματικότητα. Η νέα μας πραγματικότητα. Μαζί είμαστε νικητές! Μέσα από τα σύννεφα του φόβου περνάνε πια δικαιωματικά ηλιαχτίδες αισιοδοξίας. Στην άκρη του σκοταδιού χαράζει δυνατό το φως της νίκης. Ακριβώς γιατί υπάρχουν οι αφανείς ήρωες της διπλανής πόρτας. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε. Οι άνθρωποι που δεν βολεύτηκαν στους καναπέδες, που άφησαν σπίτια και οικογένειες, που φοράνε τα γάντια και τις μάσκες τους και ρίχνονται καθημερινά στον αγώνα. Με τόση αφοσίωση και τόσο θάρρος. Γι’ αυτό θα νικήσουμε. Δεν χωράει αμφιβολία.

Σας ευχαριστούμε

Ο καθένας από εμάς ένιωσε την ανάγκη να πει ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» σε όλους αυτούς, με τον δικό του τρόπο. Η Τράπεζα Κύπρου επέλεξε να το κάνει με το ιδιαίτερο φιλμάκι #μαζίνικητές. Χωρίς ειδικούς φωτισμούς, χωρίς μακιγιάζ, χωρίς τίποτα επιτηδευμένο. Μόνο το αληθινό χαμόγελο και τη μουσική υπόκρουση που παραχώρησε ο Κώστας Κακογιάννης. Το πλατό είναι ή ίδια η ζωή. Μπροστά στις κάμερες δεν στήνονται ηθοποιοί, ούτε κομπάρσοι. Υπάρχουν μόνο πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Οι νοσηλευτές, οι γιατροί, το πλήρωμα των ασθενοφόρων, οι χιλιάδες εθελοντές, οι στρατιώτες, οι άνθρωποι που μαζεύουν τα σκουπίδια, οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ, οι φαρμακοποιοί, οι αστυνομικοί στους δρόμους, οι ταμίες της τράπεζας, η κυρία που φτιάχνει μάσκες γι’ αυτούς που τις χρειάζονται, αυτοί που εμψυχώνουν τους ασθενείς… Όλοι εμείς που μένουμε στα σπίτια μας κάνοντας το σωστό.

Όσα μάθαμε

Ο COVID-19 μπορεί να μας φόρεσε μάσκες, στην ουσία όμως στάθηκε αποκαλυπτικός. Μας έδειξε ποιοι πραγματικά είμαστε στα δύσκολα. Δοκίμασε τις αντοχές μας, μας εξώθησε να περάσουμε τα όριά μας, μας έδειξε τα αποθέματα αγάπης και ανθρωπιάς που κουβαλάμε στις ψυχές μας. Και θα την κερδίσουμε τη μάχη. Θα την κερδίσουμε, γιατί πάνω απ’ όλα αυτή η κρίση απέδειξε ότι στα δύσκολα μπορούμε να λειτουργούμε ως ομάδα. Να ενωνόμαστε και να γινόμαστε μια δυνατή γροθιά μπροστά σε κάθε απειλή. Με όσα βιώσαμε αντιληφθήκαμε την αξία της αλληλεγγύης, το να λειτουργούμε ο ένας ως προστατευτική ασπίδα για τον άλλο.

Δίκτυο Στήριξης #SupportCy

Γύρω απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους χτίστηκε ένα Δίκτυο Στήριξης με απίστευτη δυναμική. Δεν τους αφήσαμε να παλεύουν μόνοι. Σύσσωμος ο κοινωνικός ιστός της χώρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τράπεζας Κύπρου και του Mη Kερδοσκοπικού Oργανισμού Reaction. Επιχειρήσεις, εταιρείες, σύνδεσμοι, οργανωμένα σύνολα και πολλοί εθελοντές κινητοποιήθηκαν δημιουργώντας τις κατάλληλες υποστηρικτικές δομές προκειμένου να παρέχουν στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής, κάθε δυνατή βοήθεια. Να σηκώσουν βάρος από το τεράστιο βάρος που επωμίζονται οι αφανείς μας ήρωες καθημερινά. Μέσα από το #SupportCy, που δημιουργήθηκε στην ώρα της κρίσης, για να παραμείνει ως κληροδότημα στην κοινωνία, αποτυπώνεται ακριβώς η απόλυτη έννοια της συμπαράστασης.

Όσα ανακαλύψαμε

Μέσα σε αυτές τις 40 μέρες αναθεωρήσαμε πολλά πράγματα. Εκτιμήσαμε όλα αυτά τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα. Ένα μητρικό χάδι, μιαν αγκαλιά στον άνθρωπό μας, έναν καφέ με την παρέα, μια βόλτα στο πάρκο… Είδαμε την ελευθερία μας, που δεν μετρούσαμε σωστά τόσον καιρό, να χάνεται μέσα σε μια στιγμή. Μπήκαμε στην απομόνωση. Για να βγούμε πιο δυνατοί… Δεν νιώθουμε μόνοι, γιατί είμαστε μαζί. Και μαζί είμαστε νικητές. Το φως της νίκης φωτίζει ήδη τις μέρες που έρχονται.