Αναλύσεις

Ο οδικός χάρτης για αποκλιμάκωση των μέτρων

Η πρώτη χαλάρωση θα γίνει στις 4 Μαΐου με την αύξηση των επιτρεπόμενων μετακινήσεων των πολιτών και το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων, ενώ κάθε 15 ημέρες θα γίνονται περαιτέρω χαλαρώσεις

Τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των μέτρων αναμένεται να κλειδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Απριλίου. Η διυπουργική επιτροπή σε συνεργασία με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας ετοίμασαν συγκεκριμένο πλάνο με εισηγήσεις για χαλαρώσεις, οι οποίες θα γίνονται σταδιακά. Οι πρώτες χαλαρώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν αρχές Μαΐου, ενώ κάθε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα αξιολογείται και αναλόγως θα λαμβάνονται τα επόμενα μέτρα. Όλα βέβαια εξαρτώνται και από τα αποτελέσματα των δειγματολογικών εξετάσεων που διενεργούνται σε καθημερινή βάση, ειδικά τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα καταδείξουν κατά πόσον οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα τις ημέρες του Πάσχα ή αν υπήρξαν φαινόμενα διασποράς του ιού. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνεται συνεχώς επαναξιολόγηση της κατάστασης και αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων θα λαμβάνονται αποφάσεις για αυστηρότερες απαγορεύσεις με την επαναφορά προηγούμενων μέτρων για προστασία του κοινού.

Σε τέσσερεις φάσεις

η χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με τα όσα εισηγείται η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να γίνει σε τέσσερεις φάσεις και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την έναρξη της πρώτης φάσης να καθορίζεται στις 4 Μαΐου. Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει μετά από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Τονίζεται πως αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τότε θα υπάρχει επαναφορά προηγούμενων μέτρων με στόχο την προστασία του κοινού.

Με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου αναμένεται αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Ενδέχεται να αυξηθούν δηλαδή τα sms για διακινήσεις, από ένα που ισχύει σήμερα σε δύο ή και περισσότερα. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά εργοτάξια που είναι ανοικτοί χώροι, καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Στα μέσα Μαΐου, μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια. Εννοείται πως θα ισχύουν περιορισμοί, ενώ θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες προστασίας του κοινού. Οι πελάτες θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων, ενώ τα μέλη του προσωπικού θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Όπως όλα δείχνουν, η τρίτη φάση -δηλαδή στις αρχές Ιουνίου- προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών, οι οποίες, όμως, θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στην τέταρτη φάση, που υπολογίζεται περί τα μέσα Ιουνίου, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετερίες, σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνα κ.ά. Είναι βέβαιο πως και σε αυτές τις περιπτώσεις θα τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων λειτουργίας, που θα προνοούν μεταξύ άλλων τον αριθμό ατόμων που θα μπορούν να διακινούνται ταυτόχρονα στους χώρους.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων και τη μετάβαση σε εκκλησίες γίνονται ακόμα σκέψεις, όπως επίσης και για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων στο στράτευμα, ωστόσο δεν λήφθηκαν ακόμη τελικές αποφάσεις.

Αεροδρόμια και οδοφράγματα αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν σε δύο με τρεις μήνες με προϋποθέσεις και με ένδειξη μηδενικών κρουσμάτων.

Όσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, γίνονται σκέψεις να επιτραπεί στον κόσμο να μεταβαίνει για κολύμπι, ένα με δύο άτομα, και να κρατούν τις απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις. Στις οργανωμένες παραλίες θα μειωθούν οι ομπρέλες, ενώ οι διαχειριστές των χώρων αυτών θα πρέπει να απολυμαίνουν τα κρεβατάκια μετά την κάθε χρήση από λουομένους.

Για τις εκδηλώσεις κατά τις οποίες συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, δεν έχει ακόμη συζητηθεί κάποια χαλάρωση, γιατί θεωρείται απομακρυσμένο το εν λόγω ενδεχόμενο. Πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι οποιοδήποτε μέτρο που θα αναιρεί την απαγόρευση στις μαζικές συναθροίσεις πολλών ατόμων, δεν τέθηκε επί τάπητος. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση και κατά πάσα πιθανότητα σε αυτές θα περιοριστούν προς το παρόν και οι σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε πρώτη φάση και πάλι σε σύσκεψη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής με τους επιδημιολόγους και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την Τρίτη, 28 Απριλίου και σε δεύτερη φάση στο Υπουργικό Συμβούλιο, την αμέσως επόμενη ημέρα

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με βάση πάντα την επιδημική καμπύλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως την πρώτη εβδομάδα Μαΐου τα κρούσματα θα είναι μηδενικά, νοουμένου πως θα συνεχιστούν να καταγράφονται λίγα κρούσματα καθημερινά, γι’ αυτό και τότε θα αρχίσει η χαλάρωση των πρώτων μέτρων. Νοείται ότι σε κάθε χαλάρωση θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής από το κοινό.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει διάταγμα, βάσει του οποίου θα υποχρεούνται όλοι να φορούν μάσκες εάν θα βρίσκονται σε χώρο όπου συναθροίζονται άτομα. Η εν λόγω πρόταση της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας θα αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος, όπως οι υπεραγορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες, τράπεζες και τα καταστήματα. Η μη χρήση της μάσκας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τιμωρείται με πρόστιμο, του οποίου όμως το ύψος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Σημειώνεται πως αυτό το μέτρο, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε μετακίνηση, λήφθηκε ήδη σε αρκετές χώρες, ενώ στα κατεχόμενα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Την ερχόμενη Τετάρτη

οι τελικές αποφάσεις

Η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών θα παρουσιαστεί από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια Διυπουργική επιτροπή σε σύσκεψη, την Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη, 29 Απριλίου, για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Όποιες κι αν είναι οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, το θετικό είναι ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμα κι αν αυτή θ’ αργήσει για άλλες δύο με τρεις μήνες.