Η κρίση της πανδημίας, ευκαιρία για κοινωνική αναγέννηση

Σε μια περίοδο που κάποιες παγκόσμιες υπερδυνάμεις επιχειρούν απεγνωσμένα να δαμάσουν τον αόρατο εχθρό που πλανάται τους τελευταίους τρεις μήνες πάνω από την υφήλιο, Κύπρος και Ελλάδα δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα τα καταφέρνουν μια χαρά. Με την έγκαιρη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων και υπακούοντες στην επιστημοσύνη των ειδικών, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας, οι δύο χώρες δηλώνουν έτοιμες να χαλαρώσουν τα μέτρα και να προχωρήσουν στον καθορισμό πολιτικών για επανεκκίνηση της οικονομίας και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής.

Πέρα από τα εύσημα, που οφείλουμε να δώσουμε στους ηρωικούς επαγγελματίες της Υγείας, που εξακολουθούν να εργάζονται ευσυνείδητα και ακατάπαυστα για να νικηθεί ο εχθρός, έχουμε χρέος να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα και προσωπικά τον ταπεινό επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της διάσωσης της χώρας, τον οποίο ευτυχώς αντιγράψαμε κι ακολουθούμε πιστά κι εμείς εδώ στην Κύπρο. Με τη σοβαρότητα, την πειθαρχία και την υπευθυνότητα που επέδειξαν η Κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του και φυσικά οι πολίτες, η Κύπρος εισέρχεται σταδιακά στην πύλη εξόδου από τον απεχθή εγκλεισμό που μας επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού. Νιώθουμε ικανοποίηση και περηφάνια ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί σε μια δύσκολη ώρα τα καταφέραμε. Φυσικά, η όλη προσπάθεια δεν τελείωσε, καθώς ο εχθρός καραδοκεί να μας πλήξει ξανά αν δεν παραμείνουμε πιστοί στη σωτήρια συνταγή, που δεν είναι άλλη από την υπακοή στους επιστήμονες της υγείας, οι οποίοι φάνηκαν αντάξιοι της ιερής αποστολής τους.

Τώρα που η κυπριακή οικονομία αποσυνδέεται σιγά-σιγά από τον κορωνοϊκό αναπνευστήρα και αρχίζει να κινείται στον αστερισμό της επανεκκίνησης, απευθυνόμαστε στους πολιτειακούς και κοινωνικοοικονομικούς φορείς, καλώντας τους σε συστράτευση για να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα, βασισμένοι όμως στα όσα κερδίσαμε από τα παθήματα και τα μαθήματα της πανδημίας. Χαράσσουμε, λοιπόν, τα επόμενα βήματα, κεφαλαιοποιώντας την εμπιστοσύνη που σφυρηλατήθηκε μεταξύ κράτους και πολίτη στις κρίσιμες και οδυνηρές ώρες της πανδημίας, με τα εξής βασικά συστατικά:

  • Ενισχύουμε ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας με ναυαρχίδα την Υγεία, έχοντας ως άμεσο στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.
  • Θωρακίζουμε και καθιστούμε πιο αποτελεσματικές τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, ενδυναμώνοντας τον δημόσιο κοινωφελή ρόλο των ζωτικών τομέων του Ηλεκτρισμού, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών και των Δημοσίων Συγκοινωνιών, επαναφέροντας δυναμικά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα λειτουργίας εθνικού αερομεταφορέα.
  • Υιοθετούμε συμβόλαιο τιμής μεταξύ των κομμάτων για εμπέδωση, μέσω τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης, της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας στον δημόσιο βίο, γεγονός που θα καθαρίσει τα αποστήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο εδώ και δεκαετίες.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μέσα από την κορωνοϊκή άβυσσο μπορεί να αναδυθεί η δύναμη που θα νικήσει τον κόσμο της κερδοσκοπίας και της κάλπικης ευτυχίας. Και τη δύναμη αυτή, οι πρώτοι που μπορούν να την αναδείξουν είναι οι ίδιοι οι πολίτες, με τη συνεχή καλλιέργεια των αξιών της αλληλεγγύης, της σεμνότητας και της ανθρωπιάς, στέλλοντας τα ανάλογα μηνύματα σε αλαζονικές συμπεριφορές και εξουσιαστικές πρακτικές.

Το ήθος, η σεμνότητα και η ταπεινότητα του Σωτήρη Τσιόρδα, του Λεόντιου Κωστρίκη και όλων ανεξαιρέτως των ευσυνείδητων επαγγελματιών του τομέα της Υγείας, επώνυμων και ανώνυμων, που πραγματικά μας αιχμαλωτίζουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες με την εργατικότητα και την ευσυνειδησία τους, ας μας γίνουν καθημερινό βίωμα.

Αν το θελήσουμε εμείς οι απλοί πολίτες, μπορούμε με την καθημερινή μας στάση να σπάσουμε το λεγόμενο «σταρ σίστεμ» που καταδυναστεύει τη μικρή μας χώρα εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ανασυγκρότηση της κοινωνίας και αναγέννηση της χώρας, αποσκοπώντας στην ανατολή ενός όμορφου κόσμου για όλους μας.

*Δημοσιoγράφος