Παραπολιτικά

Νυστέρι βαθιά στο πρόβλημα της αναξιοκρατίας

Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του επιστημονικού διευθυντή Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Δόκτορος Μάριου Λοΐζου. Ο οποίος παρέκαμψε για λίγο τις ιατρικές αναφορές περί κορωνοϊού και περιέγραψε το φαινόμενο της αναξιοκρατίας που ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες τη βραχονησίδα μας. Είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτή η πανδημία ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι οι ευθύνες πρέπει να δίνονται στους πιο άξιους. Είχαμε συνηθίσει ως κοινωνία να ανεχόμαστε πολλά, ακόμη και την μετριότητα σε θέσεις κλειδιά. Όπως και στον πόλεμο, όμως, έτσι και στην πανδημία, οι σωστές ή λάθος επιλογές αφορούν ζωή ή θάνατο. Η αδυναμία και η μετριότητα στοιχίζουν. Μια λάθος απόφαση, μια ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Μόνο η κινητοποίηση και η σωστή αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών και η τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά των πιο άξιων, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Ίσως η έννοια της λέξης αξιοκρατία να μην είχε ποτέ τόση σημασία όσο σήμερα».

Υιοθετούμε κάθε λέξη που είπε ο Δόκτωρ Λοΐζου, διαπρεπής χειρουργός ο ίδιος. Απλώς θα επιχειρήσουμε να αποδώσουμε τις δηλώσεις του με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο πρωτότυπο, χρησιμοποιώντας... ιατρική ορολογία.

Ασφαλώς μια λάθος απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Για παράδειγμα, αν ο ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση καρδίας κι εσύ του κάνεις μεταμόσχευση ήπατος, τον έχασες τον άνθρωπο. Ή είναι κάτι ανάλογο με το να συνταγογραφείς τσάι ζαμπούκκο σε ασθενή που βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου.

Ναι, είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκονται οι πιο άξιοι και προσοντούχοι σε θέσεις κλειδιά. Φανταστείτε να σας πηγαίνουν στο χειρουργείο και να μαθαίνετε ότι ο χειρουργός... δεν έχει ξαναπιάσει νυστέρι στα χέρια του. Πώς θα σας κόψει; Όπως... συγκόψει;

Έτσι είναι. Τα λάθη των ανθρώπων τα σκεπάζει η λήθη, αλλά τα λάθη των γιατρών τα σκεπάζει... το χώμα.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο Δόκτωρ Λοΐζου έκανε την επιβαλλόμενη... ακτινογραφία του προβλήματος της αξιοκρατίας, προέβη σε σωστή διάγνωση και προχώρησε να υποδείξει την αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή! Τον ευχαριστούμε.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ