Παραπολιτικά

Στην παραλία με μάσκες

Αν χρειαστεί, θα φοράμε μάσκες όλο το καλοκαίρι, δήλωσε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης. Και γιατί όχι, δηλαδή; Η μάσκα προστατεύει όχι μόνον εσένα, αλλά και τους γύρω σου, αν τύχει και είσαι ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού. Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της μασκοφορίας και το καλοκαίρι, όπως, άλλωστε, έχουμε συνηθίσει και σε τόσα άλλα πράματα κατά την ασυνήθιστη αυτή περίοδο.

Σαν να βλέπεις σκηνές από φουτουριστική ταινία: Άνθρωποι στην παραλία με μαγιό και μάσκες. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι γνωστές μάσκες θαλάσσης, με αναπνευστήρα. Την ίδια δουλειά θα κάνουν.

Και αν κάποια στιγμή επιτραπεί να ανοίξει το σουβλιτζίδικο της γειτονιάς σας και θέλετε να απολαύσετε επί τόπου το σουβλάκι σας, μπορείτε να το κάνετε φορώντας τη μάσκα σας. Απλώς θα πρέπει να μεριμνήσετε να υπάρχει ένα άνοιγμα, στο σημείο του στόματος, το οποίο να μπορεί να κλείνει με ένα μικρό κάλυμμα, αμέσως μόλις βάλετε το σουβλάκι στο στόμα. Είμαι σίγουρος ότι η συνήθης επινοητικότητα του Κυπρίου θα βρει και εδώ τις πρακτικές λύσεις.

Όταν το καλοσκεφτείς, από μια άποψη, η μάσκα επιβάλλει και ένα είδος γενικής ισότητας. Δεν ξεχωρίζεις εύκολα ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν. Πλούσιος ή πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης, δίκαιος ή αμαρτωλός, όμορφος ή κακάσχημος, αππωμένος ή απλοϊκός, σπουδαιοφανής ή αφανής. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που και ο κορωνοϊός δεν ξεχωρίζει κανέναν.

Φυσικά, ισχύει πάντα η βασική αρχή ότι δεν αρκεί μόνο να φοράς μάσκα. Αν δεν τηρείς ταυτόχρονα και την απόσταση των δύο μέτρων, καθώς και τη συστηματική απολύμανση των χεριών, η προφύλαξη την οποία παρέχει η μάσκα πάει περίπατο...

ΜΠΟΞΕΡ