Παραπολιτικά

Τα παραμύθια και οι πολιτικοί

Μετά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε να διαβάσει διαδικτυακά ένα παραμύθι στα μικρά παιδιά, για να τα ψυχαγωγήσει τις μέρες του εγκλεισμού, στο πλαίσιο μιας ιδέας που ανήκει στο Μουσείο Παραμυθιού. Εντάξει, δεν είναι δα και ο Ευγένιος Τριβιζάς, αλλά ο καθένας ό,τι μπορεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο «κύριος Νίκαρος», ως ευαίσθητος παππούς, διάβασε το αγαπημένο του παραμύθι για τα παιδιά, ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη εικόνα ενός σοβαρού Προέδρου που απευθύνει διαγγέλματα στον λαό για τον κορωνοϊό.

Και ποιο παραμύθι, αν αγαπάτε, επέλεξε ο κ. Αναστασιάδης; Τον «Μικρό πρίγκιπα»! Δεν ξέρω αν αυτό ήταν τυχαίο ή αν πρόκειται για άνοιγμα προς τον... Νικόλα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στη Βουλή για τη στήριξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, δεν έγινε γνωστό αν θα δούμε και άλλους πολιτικούς να διαβάζουν παραμύθια για τα παιδιά. Πολύ θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε, ας πούμε, τον Άντρο Κυπριανού να διαβάζει την «Κοκκινοσκουφίτσα», ένα παραμύθι με συμβολισμούς, καθώς η Κοκκινοσκουφίτσα θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον λαό και ο κακός λύκος με τον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Ο Αβέρωφ, βέβαια, δεν θα μπορούσε να διαβάσει τίποτε άλλο από ένα παραμύθι όπου πρωταγωνιστεί η... πονηρή αλεπού.

Είναι απέραντη η γκάμα των παραμυθιών που θα μπορούσαν οι πολιτικοί να διαβάσουν στα παιδιά. Με μια μόνο εξαίρεση. Κανένας δεν θα ήθελε (για να αποφευχθούν οι οποιοιδήποτε συνειρμοί) να διαβάσει τον... «Πινόκιο», το γνωστό ξύλινο αγόρι, που μεγάλωνε η μύτη του όταν... έλεγε ψέματα.

Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που μπορούμε να καταθέσουμε ως διαπίστωση είναι ότι παραμύθια για... μεγάλους, δεν μπορούν αυτήν την περίοδο να συνεχίσουν να αφηγούνται οι πολιτικοί. Τα έχουν βάλει στο ράφι, λόγω κορωνοϊού.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ