Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μένεις σπίτι, εμπλούτισε τις γνώσεις σου

«Πολιτισμός σημαίνει αλληλεγγύη», σειρά διαδικτυακών δράσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου για όλη την οικογένεια

Μένεις σπίτι! Ακολουθείς τις οδηγίες της Κυβέρνησης και τηρείς πιστά όσα σε καλούν να κάνεις. Δεν έχεις άλλη επιλογή, έτσι οφείλεις να πράξεις, για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά που έφερε μαζί του ο COVID-19.

Μένεις σπίτι και αναζητείς διάφορες επιλογές για να περάσεις τον χρόνο σου και να απασχολήσεις τα παιδιά σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Όμως, μπορείς να το δεις μέσα από μια νέα, και ομολογουμένως θετική προσέγγιση, μια διαφορετική οπτική γωνία. Ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία, αφού τόσον καιρό δεν είχες τον χρόνο, δεν είχες την όρεξη και τη διάθεση, για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Να μάθεις κάτι το διαφορετικό, κάτι που θα γεμίσει το μυαλό σου με γνώσεις αλλά και θετική διάθεση. Κάτι που θα σε βοηθήσει στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Η γνώση είναι δύναμη και ίσως τώρα παρά ποτέ έχεις ανάγκη να νιώθεις δυνατός/ή να αισθάνεσαι ότι έχεις εφόδια για να βγάλεις όλην αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Έτσι, μην αφήνεις τον χρόνο σου να πάει χαμένος. Αναζήτησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ή πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου και θα σου είναι χρήσιμο στο μέλλον.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν ένα σωρό τέτοια προγράμματα, πολλά από τα οποία προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

Στα μουσεία του κόσμου

Επίσης, εκτός από τα σεμινάρια, ο… εγκλεισμός στο σπίτι μπορεί να γίνει ευκαιρία για να σεργιανίσεις σε μουσεία του κόσμου, εκείνα που πάντοτε ήθελες να δεις αλλά δεν είχες την ευκαιρία. Όλα τα μεγάλα μουσεία σού προσφέρουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να τα επισκεφθείς διαδικτυακά και να εξερευνήσεις τον πλούτο τους, είτε είσαι λάτρης της τέχνης, της ζωγραφικής, της σύγχρονης ιστορίας.

Όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις και με τα παιδιά σου. Όλα εκείνα που τόσο καιρό δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις μαζί τους. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιδέες και προτάσεις.

Καθίστε μαζί, αναπαυτικά στον καναπέ, ακόμη και στο πάτωμα και ζωγραφίστε. Τη γιαγιά και τον παππού, πόσο σας λείπουν, μια οικογενειακή εικόνα από τις περσινές διακοπές σας, τη θάλασσα που όλοι λατρεύετε.

Αφιέρωσε χρόνο, και έχεις πάρα πολύ, και διάβασέ τους ένα όμορφο παραμυθάκι. Τα παραμύθια κατευνάζουν τα παιδιά, τους μεταφέρουν στον κόσμο του άγνωστου και του μαγικού. Σίγουρα, αυτές τις μέρες όλοι μας αποζητούμε στιγμές μαγείας και χαλάρωσης απ’ όλο αυτό το πρωτόγνωρο που ζούμε γύρω μας.

Επισκεφθείτε το Πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου… από το σπίτι σας

Ζήσε επίσης μια όμορφη εμπειρία που σου την προσφέρει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Συνεισφέροντας σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων δεδομένων, το Ίδρυμα διοργανώνει υπέροχες διαδικτυακές δράσεις με τίτλο «Πολιτισμός σημαίνει αλληλεγγύη».

Οι δράσεις εστιάζονται σε διάφορους άξονες όπως εικαστικές τέχνες, δημιουργική γραφή, μαγειρική κ.ά.

Το ΠΙΤΚ διοργανώνει τις δράσεις αυτές πιστεύοντας ότι τα μουσεία, ως σημεία σύνδεσης των κοινοτήτων, προωθούν την αμοιβαία κατανόηση, επικοινωνία και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης που ζούμε τώρα. Επίσης θεωρεί ότι «είναι ευθύνη μας να συνεισφέρουμε σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων δεδομένων, παραμένοντας δίπλα στον κόσμο, με σκοπό να ξεπεράσουμε ενωμένοι αυτήν την κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε το έργο μας χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης».

Η πρώτη δράση με τον τίτλο «Ζωντανεύω Αρχαίες Μορφές» προσκαλεί τα παιδιά να εμπνευστούν από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Ο στόχος της δράσης είναι, με τη βοήθεια των παιδιών, να ζωντανέψουν οι μορφές των αρχαίων αγγείων που βρίσκονται στην αρχαιολογική συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν μία ή περισσότερες μορφές από τα προσχέδια της συνεργάτιδας του Ιδρύματος, κεραμίστριας Σουζάνας Πετρή, να φανταστούν πώς θα ήταν η ζωή τους στην αρχαία Κύπρο και να τις ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας ό,τι υλικά θέλουν.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Fill the Museum with your Voice» διοργανώνεται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό Ιδεόγραμμα. Προσκαλείται ο κόσμος να περιηγηθεί στις συλλογές του Ιδρύματος μέσα από την ιστοσελίδα και τις φωτογραφίες του στο Facebook και στο Instagram και να γράψει ένα ποίημα, μέχρι 40 στίχους ή ένα κείμενο μέχρι 400 λέξεις, εμπνευσμένο από κάποιο αντικείμενο των συλλογών του Ιδρύματος.

Η τρίτη δράση, με τίτλο «Δημιουργική γραφή», γίνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή δημιουργικής γραφής Σταύρο Λαμπράκη. Τα παιδιά προσκαλούνται να γίνουν σεναριογράφοι χρησιμοποιώντας την αγαπημένη τους σκηνή από ταινία της αρεσκείας τους, να εμπνευστούν και να γράψουν το δικό τους σενάριο.

Τέχνη και Πολιτισμός

Η τέταρτη δράση, με τίτλο «Η Τέχνη Ανακυκλώνει (4 - 100 χρόνων)» , διοργανώνεται σε συνεργασία με πρότυπα εργαστήρια τεχνών.

  • Η δραστηριότητα «Φτιάχνω τη δική μου πόλη» γίνεται σε συνεργασία με το πρότυπο Κέντρο Τεχνών και Εικαστικής Θεραπείας Νεφέλες. Με τη δράση αυτή προσκαλούνται τα παιδιά και οι ενήλικες να φτιάξουν μια πόλη -πραγματική ή φανταστική- από ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούν να τα βρουν στο σπίτι τους.
  • Η δραστηριότητα «Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις.... (ΟδυσσέαςΕλύτης)» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη, εργαστήρι ζωγραφικής & δημιουργικής έκφρασης. Το Πολιτιστικό προσκαλεί όλους «να φέρουμε την άνοιξη φτιάχνοντας λουλούδια με ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, τη δημιουργική μας σκέψη και την καλή μας διάθεση».

Η πέμπτη δράση, με τίτλο «Μαγειρεύω κυπριακά» γίνεται σε συνεργασία με το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής. Τα παιδιά μαζί με την οικογένειά τους καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις συνταγές παραδοσιακών κυπριακών φαγητών και να φτιάξουν πεντανόστιμα φαγητά.

Το Πολιτιστικό καλεί όλους όσοι δημιουργήσουν έργα μέσα από αυτές τις δράσεις να στείλουν μια φωτογραφία των έργων τους με μήνυμα στη επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Με την επιστροφή πίσω στην καθημερινότητά μας, θα παρουσιαστούν σε διάφορες μορφές και δράσεις στο Πολιτιστικό Ίδρυμα.

Όλες οι πληροφορίες για τις δράσεις είναι αναρτημένες στη σελίδα του ΠΙΤΚ στο Facebook, www.facebook.com/boccf ή όσοι επιθυμούν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 22 128171.

Υποστηρίξτε τη