Έγκλημα

Η ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία στα Κλαυδιά

Έρευνες της Αστυνομίας για την αιτία που οδήγησε στο να εκπυρσοκροτήσει το στρατιωτικό τυφέκιο

Συγκλονισμό προκαλεί η νέα οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, στην κοινότητα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας. Όλα συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, 5 Μαΐου, όταν η Μαρία Χάρπα, 21 ετών, έπεφτε νεκρή από πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι από στρατιωτικό τυφέκιο τύπου G3, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν στα χέρια τού μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερου αδελφού της.

Η τραγωδία έντυσε στα μαύρα τη μικρή κοινότητα των μόλις πεντακοσίων κατοίκων, ενώ δύο οικογένειες, η οικογένεια της άτυχης Μαρίας, καθώς και αυτή του χαροκαμένου αρραβωνιαστικού της, βυθίστηκαν στο πένθος.

Από την πρώτη στιγμή, σοκαριστικές ήταν οι λεπτομέρειες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας για την άτυχη Μαρία, που τα όνειρά της έσβησαν για πάντα, την ημέρα των γενεθλίων της και λίγη ώρα πριν δεχθεί πρόταση γάμου από τον αρραβωνιαστικό της, με τα σχέδιά τους για το μέλλον και τη μετακόμισή τους, αλλά και για το μόλις δύο μηνών παιδί το οποίο κυοφορούσε, να μένουν για πάντα ανεκπλήρωτα. Όλα αυτά από την πρώτη στιγμή έθεσαν υποψίες στους ανακριτές της υπόθεσης για το κατά πόσον επρόκειτο για μία θλιβερή σύμπτωση. Το πρωί της ίδιας μέρας, ο μόλις 23 ετών αδελφός της άτυχης κοπέλας ανέφερε ότι επρόκειτο να πάει για στρατιωτική άσκηση, μεταφέροντας και το στρατιωτικό του τυφέκιο. Επιστρέφοντας πίσω το απόγευμα, όπως ανέφερε στους ανακριτές, καθόταν στο σαλόνι του σπιτιού, στην παρουσία της αδελφής και της μητέρας του, προσπαθώντας, σύμφωνα με τα όσα εξακολουθεί να υποστηρίζει, να το καθαρίσει, καθώς είχε πάθει εμπλοκή σε βολή που υποστήριξε ότι είχε μεταβεί στο πεδίο βολής Καλού Χωριού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες και σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στους ανακριτές, ζήτησε ανεπιτυχώς να δει και τον οπλουργό της μονάδας στην οποία υπηρετεί ως έφεδρος, για να του αναφέρει το πρόβλημα το οποίο παρουσίασε το πυροβόλο όπλο με το οποίο είναι χρεωμένος, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να το καθαρίσει καθώς βρισκόταν στο πατρικό του. Ανέφερε, ακόμη, στους ανακριτές της υπόθεσης ότι απέστειλε μήνυμα διακίνησης στο 8998 πριν φύγει από την οικία του, κάτι το οποίο φαίνεται να ισχύει, ενώ η ανακριτική ομάδα επικεντρώνει τις έρευνές της και στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα για ανάκτηση και δεύτερου μηνύματος, το οποίο υποστηρίζει ότι έλαβε και μετά διέγραψε και το οποίο τον καλούσε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, σε στρατιωτική άσκηση.

Από το ίδιο βράδυ, οι ανακριτές της υπόθεσης διαπίστωσαν αντιφάσεις στα λεγόμενα του 23χρονου, όσον αφορά την παρουσία του σε στρατιωτική άσκηση, αφού, σύμφωνα και με όσα επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, η τελευταία παρουσίαση των εφέδρων της μονάδας του 23χρονου έγινε τον Οκτώβριο του 2019, ενώ η τελευταία βολή των εφέδρων της μονάδας έγινε τον Μάιο του 2019. Παράλληλα, λόγω των μέτρων για την πανδημία, όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων έχουν αναβληθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου. Αυτά τα δύο στοιχεία οδήγησαν άμεσα τα μέλη της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λάρνακας να συλλάβουν τον 23χρονο το βράδυ της Τρίτης ως ύποπτο για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Αφενός οι ισχυρισμοί του 23χρονου δεν αναιρούν το τεκμήριο αθωότητας και το τι τελικά οδήγησε στην εκπυρσοκρότηση του όπλου που σκότωσε την 21χρονη αδελφή του και αν όντως επρόκειτο για ατύχημα, όμως οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς περί στρατιωτικής άσκησης και η χαριστική βολή ανήμερα σημαντικών εξελίξεων για τη ζωή της άτυχης κοπέλας είναι αυτά που γέννησαν υποψίες στους ανακριτές της υπόθεσης για το κατά πόσον επρόκειτο για τραγική σύμπτωση.

Από την άλλη, στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παλαιότερη καταγγελία, η οποία οδήγησε την Αστυνομία στην κατάσχεση των τριών κυνηγετικών τυφεκίων ιδιοκτησίας του πατέρα. Παρ’ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί με την υπόθεση, θα μπορούσε, παρ' όλα αυτά, να συσχετιστεί έμμεσα με τη γενικότερη οικογενειακή κατάσταση που επικρατούσε.

Τα «κλειδιά» της υπόθεσης

Καθώς τα μέλη της ανακριτικής ομάδας στήνουν ένα-ένα τα κομμάτια μιας ομολογουμένως δύσκολης αλλά και ευαίσθητης υπόθεσης, καθοριστικά είναι και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία έχουν στα χέρια τους, όπως είναι η μητέρα η οποία ήταν ο μοναδικός αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας, αν και στην καθοριστική στιγμή της εκπυρσοκρότησης του όπλου μετέβη για λίγο στην κουζίνα να πιει νερό, όπως είπε στους ανακριτές, ο βαλλιστικός έλεγχος στον οποίο θα υποβληθεί το όπλο, καθώς και ο λόγος που απουσίαζαν οκτώ σφαίρες από τον στρατιωτικό εξοπλισμό και από το σακούλι με το οποίο ο 23χρονος ήταν χρεωμένος και στο οποίο έπρεπε να υπάρχουν διακόσιες συνολικά σφαίρες 7,62 χιλιοστών.

Καθοριστικό στοιχείο είναι και οι τριάντα, περίπου, καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, καθώς και η επιβεβαίωση κατά πόσον υπάρχει μαρτυρία, η οποία θέλει τον 23χρονο να μεταβαίνει στη μονάδα που υπηρετεί ως έφεδρος στην Απλάντα ζητώντας να δει τον οπλουργό του στρατοπέδου.

Όσον αφορά τη νενομισμένη νεκροτομή, η οποία διενεργήθηκε την Παρασκευή επί της σορού της άτυχης Μαρίας, κατέδειξε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία πυροβολισμού. Η νεκροτομή διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η αιτία θανάτου είναι «βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία πυροβολισμού».

Πυροδοτήθηκε ξανά συζήτηση για οπλοκατοχή

Με αφορμή την ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία, άνοιξε ξανά η συζήτηση για το δικαίωμα κατοχής όπλων αλλά και για τους ελέγχους που τηρούνται για την οπλοκατοχή. Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Άμυνας, μέσω ανακοίνωσής του, έσπευσε να ξεκαθαρίσει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται, ούτε εξετάζεται θέμα απόσυρσης του οπλισμού από τα χέρια των εφέδρων και εθνοφυλάκων».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας, «οι αμυντικοί σχεδιασμοί του ΓΕΕΦ στηρίζονται στη ραχοκοκκαλιά της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής και η κατοχή οπλισμού από τους εφέδρους και εθνοφύλακες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδιασμού και κατ' επέκτασιν της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι το ΓΕΕΦ διατηρεί στενή συνεργασία με την Αστυνομία για αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπου και όταν προκύπτει ανάγκη.