Παιδεία

Επιστροφή στα θρανία… σταδιακά ή καθόλου

Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την υλοποίηση ή μη της απόφασης για επιστροφή στα σχολεία στις 21 Μαΐου, με εκπαιδευτικούς και γονείς να εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους

Με το μήνυμα ότι η απόφαση για επιστροφή στα σχολεία στις 11 και 21 Μαΐου λήφθηκε στη βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων και ότι στην περίπτωση ανατροπής τους, τότε αυτή θα αρθεί, προσπάθησε να καθησυχάσει ο Υπουργός Παιδείας την αγωνία χιλιάδων γονέων και εκπαιδευτικών, που θεώρησαν το «άνοιγμα» των σχολείων λίγο πρόχειρη απόφαση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα εξαρτηθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το χειρότερο, η Kυβέρνηση δεν θα διστάσει να τροποποιήσει τις αποφάσεις της και να προχωρήσει σε νέα αναστολή φοίτησης. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανακουφίζει γονείς και εκπαιδευτικούς, που εκφράζουν τις ιδιαίτερες ανησυχίες τους ειδικά όταν η φοίτηση θα γίνεται εκ περιτροπής.

Η κατάσταση επιτρέπει

το άνοιγμα των σχολείων

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή διάσκεψη Τύπου, στην οποία προσπάθησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου. Μια απόφαση που προκάλεσε πρώτα απ’ όλα την έκπληξη της κοινωνίας και έπειτα τις απορίες, διαφωνίες, δυσαρέσκειες, ενοχλήσεις, ανησυχίες, φόβους και άλλα πολλά. Θέλοντας να αποσιωπήσει τις φωνές που ακούγονταν γύρω από την «πρόχειρη» ή βεβιασμένη ή καθοδηγούμενη απόφαση για άνοιγμα των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «η πρώτη προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν η σύμφωνη γνώμη των ειδικών από τον τομέα της Υγείας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για το επόμενο διάστημα, θα εφαρμοστούν εφόσον δούμε τι συμβαίνει με την ευρύτερη κατάσταση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν παραμείνουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν όμως χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να αναπροσαρμόσουμε τις όποιες αποφάσεις. Εξάλλου η ίδια η Κυβέρνηση, όταν χρειάστηκε, πήρε τα συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων ήταν και η αναστολή φοίτησης στα σχολεία».

Τις εισηγήσεις και τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας προτού λάβει την απόφαση για τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. «Πάντοτε ακολουθούμε τις έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε εξάλλου να πούμε ότι η Κύπρος με επιτυχία αντιμετωπίζει την επιδημία σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αντιλαμβάνομαι όμως πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν».

Όχι στα σενάρια φοβίας,

όχι στην επιπολαιότητα

Ο διάλογος με τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς έφερε στο προσκήνιο διάφορα ζητήματα και περισσότερες ανησυχίες, που χρήζουν διευκρίνισης. Ο Υπουργός τόνισε για άλλη μια φορά πως η πιστή εφαρμογή και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να είναι δεδομένη, ώστε η επιστροφή στα σχολεία να γίνει με ασφάλεια. «Έχω πλήρη συναίσθηση ότι ο καθένας προβληματίζεται για τον εαυτό του και τους οικείους του. Κανείς δεν βοηθά καλλιεργώντας καχυποψία και σενάρια φοβίας, όπως αντίστροφα δεν επιτρέπεται ούτε η επιπολαιότητα και η έλλειψη προστατευτικών μέτρων. Ας αποφύγουμε τα άκρα, προχωράμε με μέτρο και υπευθυνότητα. Τα κατάλληλα πρωτόκολλα έχουν ετοιμαστεί για τις διευθύνσεις των σχολείων και για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, όπως και σχετικές οδηγίες που θα δοθούν σε γονείς και κηδεμόνες. Όλα αυτά καθορίζονται με τη βοήθεια των ιατρικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας».

Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στη «Σ» ότι οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από τη συνύπαρξη των μαθητών, τη λειτουργία των σχολείων και την εκ περιτροπής φοίτηση. «Οι ανησυχίες των γονέων υπάρχουν και θα υπάρχουν μέχρι που να δούμε ότι τα πρωτόκολλα έχουν τηρηθεί και υπάρχει ασφάλεια και υγεία όσο θα είναι η παραμονή των παιδιών εκεί». Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτει και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναρωτιέται ποιος θα μπορεί να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, αφού οι ευπαθείς ομάδες δεν θα μπορούν. «Είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διευκρινίσεις».

Γονείς δεν θέλουν να

στείλουν τα παιδιά σχολείο

Ο κ. Διονυσίου εξέφρασε το φόβο πολλών γονιών που δεν θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Θέλουμε απαντήσεις στις ανησυχίες μας. Αναμένουμε να δούμε αν είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που είναι βασισμένα στα πρωτόκολλα. Επίσης αναμένουμε να δούμε αν όντως θα ολοκληρώσουν τη φετινή ύλη στη σχολική χρονιά. Τι θα γίνει με τους γονείς που εργάζονται; Ποιος θα μπορεί να παίρνει το παιδί σχολείο, ποιος θα το πιάνει από το σχολείο, ποιος θα κάθεται μαζί του όταν θα είναι η μέρα που θα είναι το παιδί σπίτι;».

Λύσεις υπάρχουν για όλα τα ζητήματα, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ανέφερε ότι η επάνοδος των παιδιών στο σχολείο χρειάζεται να γίνει για το καλό των ίδιων των παιδιών. «Τα παιδιά αναλόγως βαθμίδας και τάξης θα ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα, με κύριο στόχο να επανασυνδεθούν με τη γνωστική διαδικασία, τη μάθηση και την ίδια τη σχολική κοινότητα στην οποία ανήκουν. Αυτό το χρειαζόμαστε και για τη σύνοψη της διδασκαλίας που έγινε φέτος, αλλά και για την προετοιμασία των παιδιών για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν θα σταματήσει να προσφέρεται. Η ομάδα της κάθε τάξης, τις ημέρες που θα μένει σπίτι, θα μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα εξ αποστάσεως. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει κανένα κενό».

Εκ περιτροπής φοίτηση και

επάνοδος στην εργασία γίνεται;

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς είναι η μερική εβδομαδιαία φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, το μειωμένο σχολικό ωράριο σε συνδυασμό με τα δικά τους υποχρεωτικά ωράρια. Οι μαθητές θα προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες σε ομάδες, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας. Η μια ομάδα θα πηγαίνει σχολείο Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και η άλλη Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και μετά ξανά η πρώτη ομάδα Πέμπτη, Παρασκευή κ.ο.κ. Η ομάδα που δεν θα προσέρχεται στο σχολείο, θα παρακολουθεί το μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους γονείς;

Για το ζήτημα έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, «θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να αποχωρούν πιο νωρίς από τις εργασίες τους για να παραλαμβάνουν τα παιδιά από τα σχολεία. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης από τον άλλο γονιό, τότε οι γονείς θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, όπως γινόταν και στο διάστημα των αυστηρότερων μέτρων». Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κούσιος επισήμανε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει, αλλά ανέφερε ότι «δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε εργοδότης που δεν θα επιτρέψει στον εργοδοτούμενο να παραλάβει τα παιδιά του. Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχουν και τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας».

Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά και δεν θα μπορούν να πάνε όλα τα παιδιά στα σχολεία ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα παιδιά στην εργασία τους και να απασχολούνται εκεί από συναδέλφους εκπαιδευτικούς μέχρις ότου τελειώσει ο γονιός το μάθημα. Όσον αφορά τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους, αυτοί θα έχουν το δικαίωμα παραμονής στο σπίτι όταν χρειάζεται το παιδί να είναι στο σπίτι και να εργάζονται από εκεί.

Η προετοιμασία του Υπουργείου

  1. Αποστολή υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία.
  2. Ενημέρωση Διευθύνσεων και εκπαιδευτικών από μέλη ειδικής συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από γνωστούς γιατρούς και καθηγητές πανεπιστημίων σχετικά με τα πρωτόκολλα.
  3. Ενημέρωση μαθητών και οικογενειών σχετικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει τους κανόνες.
  4. Αποστολή ειδικού ενημερωτικού εντύπου στους γονείς μέχρι την 21η Μαΐου.
  5. Απολύμανση σχολικών χώρων.
  6. 20.000 διαγνωστικοί έλεγχοι για εκπαιδευτικούς, προσωπικό και παιδιά.
  7. Χωροθέτηση και σήμανση στα σχολεία. Προετοιμασία αιθουσών και αραίωση με μονά θρανία για κάθε μαθητή.
  8. Αίθουσες διδασκαλίας με 12 παιδιά ανά αίθουσα.
  9. Διαρρύθμιση εξωτερικών χώρων, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά στην τήρηση των αποστάσεων.
  10. Αντισηπτικό υγρό για τακτική χρήση σε όλα τα σχολεία.
  11. Ειδικά θερμόμετρα σε όλα τα σχολεία σε περίπτωση ανάγκης.
  12. Μάσκες σε όλα τα σχολεία για χρήση όταν παραστεί ανάγκη.
  13. Αίθουσα απομόνωσης σε κάθε σχολείο, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων να μπορεί το άτομο να απομονωθεί.
  14. Δεν θα λειτουργήσουν κυλικεία. Ωστόσο, όσον αφορά τα παιδιά που ελάμβαναν σίτιση από το Υπουργείο, θα ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειές τους ώστε να φροντίζουν το παιδί να έχει φαγητό για το σχολείο.
  15. Τα λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές θα μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές ακολουθώντας το νέο ωράριο λειτουργίας του σχολείου.

Το μπέρδεμα με τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία

Δεν είναι λίγα τα νηπιαγωγεία που έσπευσαν να ειδοποιήσουν τους γονείς ότι ανοίγουν στις 21 του μήνα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε ότι τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, θα πρέπει να υπακούσουν στα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας και στα πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υγείας. «Ο αριθμός 12 παιδιά ανά τάξη προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη τις σχολικές αίθουσες στα δημόσια σχολεία. Αν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, τότε διαφορετικές θα είναι και οι αποφάσεις. Δεν σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε αίθουσα μπορούν να μπουν 12 παιδιά. Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα πρέπει να τηρήσουν τους κανονισμούς και αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν δυσκολίες. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει άλλη λύση. Η επιλογή που είχαμε ήταν να πάρουμε απόφαση για σταδιακή επιστροφή ή καθόλου. Εναπόκειται λοιπόν στα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία να βρουν κάποιες λύσεις».

Τα δίχρονα και τρίχρονα

δεν επιστρέφουν στα «σχολεία»

Μεγαλύτερο μπέρδεμα δημιουργήθηκε όταν στην ανακοίνωση για άνοιγμα των σχολείων, εκ παραδρομής ενδεχομένως πολλοί ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών θεώρησαν ότι μπορούν άνετα να ανοίξουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι γονείς που έλαβαν μήνυμα από τον σταθμό όπου παίρνουν το παιδί τους, για να ερωτηθούν αν θα μπορούν να πηγαίνουν το παιδί από τις 21 του μήνα – ή και νωρίτερα, όπως τόλμησαν κάποιοι να ανακοινώσουν.

Απαντήσεις για το θέμα δίνει η Πρόεδρος των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου δεν αφορά τις προσχολικές ηλικίες. «Το θέμα των αποστάσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει στις δικές μας ηλικίες. Τα παιδιά θα κινούνται, θα τρέξουν το ένα προς το άλλο… Εμείς περιμένουμε να δούμε τα πρωτόκολλα που αφορούν ειδικά τα νηπιαγωγεία και όχι γενικά τα σχολεία. Όταν δούμε ότι μπορούμε να τα εφαρμόσουμε, τότε καλώς. Πάντως μας προβληματίζει πολύ αυτή η απόφαση, η οποία θέλει την εκ περιτροπής φοίτηση. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Μετά από δύο μήνες που δεν ήρθε στο σταθμό θα πρέπει να περάσει ξανά μια διαδικασία προσαρμογής, όπως γίνεται κάθε Σεπτέμβρη μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Το ότι ανοίγουν παιδοκομικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιδιωτικά νηπιαγωγεία κ.λπ στις 21 του Μάη δεν ισχύει. Αυτό γιατί ο έλεγχος για μας γίνεται από δύο Υπουργεία, το Παιδείας και Εργασίας. Αυτά που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας ισχύουν μόνο για όσες τάξεις είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας. Άρα τα δίχρονα, τρίχρονα κ.λπ δεν εμπίπτουν στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας».