Παιδεία

Σε δίλημμα οι φοιτητές

Δεύτερες σκέψεις για την επόμενη φουρνιά φοιτητών που αιτήθηκαν για σπουδές στο εξωτερικό - Η πανδημία άλλαξε και τα δικά τους δεδομένα

Οι συνέπειες της πανδημίας «κτυπούν» κάθε σημείο της οικονομίας, κοινωνίας, παιδείας και κάθε σπιτικό ξεχωριστά. Δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους φοιτητές που ήδη φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται το ενδεχόμενο μετεγγραφής τους σε άλλα πανεπιστήμια. Το ενδεχόμενο παραμονής τους στην Κύπρο ή μετάβασής τους στην Ελλάδα για σπουδές μελετούν, επίσης, πολλοί από τους φοιτητές της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς ’20-’21, εφόσον η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας παρόμοιας κατάστασης προκαλεί άγχος, αγωνία, πανικό.

Προβληματισμός για το μέλλον τους

Ο κορωνοϊός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το θέμα των σπουδών. Γονείς και φοιτητές εκφράζουν την αγωνία τους για το αν πρέπει να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν οι σπουδές σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Σκωτία, η Γερμανία ή αν θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Αντώνης Δημητρίου μίλησε στη «Σ» για την ανησυχία του φοιτητόκοσμου, αλλά και για τις εναλλακτικές επιλογές που δημιουργούνται. «Κατά τη φετινή χρονιά υπάρχει τεράστιος προβληματισμός, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από αυτήν την πανδημία. Οι φοιτητές που έχουν ήδη θέση σε πανεπιστήμια των χωρών αυτών σκέφτονται διπλά και τριπλά. Υπάρχουν και φοιτητές που σκέφτονται να αιτηθούν αναστολή φοίτησης για έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να μείνουν στην Κύπρο και να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους αναπτύσσοντας κάποιες άλλες δεξιότητες. Υπάρχουν και αυτοί που σκέφτονται να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο ή ακόμη και στην Ελλάδα. Τα πάντα, όμως, είναι ακόμη ρευστά».

Για το θέμα συνέχισης των σπουδών στην Κύπρο, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι αυτό δεν φαίνεται εφικτό για όλη τη ζήτηση, εφόσον οι θέσεις είναι ελάχιστες. «Είναι αρκετοί οι φοιτητές που σκέφτονται το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής τους στο νησί και φοίτησής τους στα κυπριακά πανεπιστήμια. Αλλά αυτό είναι θέμα των δημόσιων πανεπιστημίων και δική τους απόφαση αν θα δώσουν έξτρα θέσεις. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολο να ικανοποιηθεί η ζήτηση».

Μετάνιωσαν για τις επιλογές τους

Πονοκέφαλο δημιουργεί η όλη κατάσταση και στην επόμενη φουρνιά των φοιτητών, που προετοίμαζαν τον εαυτό τους για μιαν αξέχαστη φοιτητική ζωή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν ένα πισωγύρισμα και σκέφτονται την εναλλακτική της παραμονής τους στην Κύπρο. Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι «όσοι προχώρησαν σε αιτήσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σκέφτονται διαφορετικά σενάρια. Όπως για παράδειγμα να φοιτήσουν στην Κύπρο. Οι αιτήσεις έγιναν τον περασμένο Μάρτιο και πάντα λέμε στους μαθητές -ανεξαρτήτως αν αυτοί έχουν σκοπό να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές- να προσθέσουν προτιμήσεις και στην Κύπρο. Όσοι όμως δεν δήλωσαν προτιμήσεις στην Κύπρο, δεν μπορούν πλέον να δηλώσουν θέση για τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας. Μπορούν, ωστόσο, να δηλώσουν προτίμηση για τα πανεπιστήμια της Ελλάδος τον ερχόμενο Ιούλιο».

Η Ελλάδα προσφέρει μια τεράστια γκάμα σχολών, κατευθύνσεων, επιλογών για κάθε κλίση και σταδιοδρομία. Μάλιστα η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μόνο εγγύηση μπορεί να δώσει. Ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τι προσφέρει η κάθε σχολή και να επιλέξουν αυτήν που θα τους ικανοποιεί και θα τους βοηθήσει. Προσοχή όμως να μην παρασυρόμαστε από τις πιο χαμηλές βάσεις πρόσβασης, εφόσον μπορεί να επιλέξουμε κάτι στο οποίο να μπούμε εύκολα αλλά να δυσκολευτούμε να βγούμε από αυτό».

Εξετάσεις on line

Ένα αναγκαίο μέτρο που εφάρμοσαν σχολές σε Κύπρο και εξωτερικό είναι η εξ αποστάσεως σπουδή. «Πολλοί φοιτητές έφτασαν στη χώρα τους και συνεχίζουν ανελλιπώς την παρακολούθηση των μαθημάτων μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πανεπιστήμια που έχουν εδώ και χρόνια αναπτυγμένο το on line teaching και χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία. Μάλιστα, όπου είναι αυτό εφικτό, γίνονται οι εξετάσεις διαδικτυακά και παρέχονται διευκολύνσεις στους φοιτητές. Υπάρχουν ωστόσο και σχολές που επανήλθαν στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα σε μερικά κρατίδια της Γερμανίας, όπου λόγω της οργάνωσής τους κατάφεραν να επανέλθουν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τομείς που χρειάζονται τη φυσική παρουσία των φοιτητών και την πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια, όπου δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Δεν είναι λίγα τα πανεπιστήμια που παρέχουν διευκολύνσεις προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις τους στα δεδομένα της εποχής. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δημητρίου, σε πολλά πανεπιστήμια «για να περάσεις στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να συγκεντρώσεις ένα συγκεκριμένο σύνολο μονάδων. Όμως δεδομένης της κατάστασης, τα πανεπιστήμια δείχνουν μια ευελιξία και προχώρησαν στην απόφαση ότι οι φοιτητές θα εισέλθουν στην επόμενη φάση είτε συγκέντρωσαν τις μονάδες είτε όχι. Λόγω του ότι όμως δεν ισχύουν όλα τα μέτρα για όλα τα πανεπιστήμια, θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που τον ενδιαφέρει για να ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα σχετικά με τις αποφάσεις του».

Σήμερα τα επαγγέλματα του αύριο

Βλέποντας τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πανδημία έφερε τα επαγγέλματα του μέλλοντος πιο μπροστά. Παρατηρώντας την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής πραγματικότητας, ψηφιακής συνδιαλλαγής, μόρφωσης, εργασίας, λειτουργίας, σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που απλώς θα προσπεράσει. Η δυναμική είσοδος του ανθρώπου στην ψηφιακή εποχή επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς και μας οδηγεί βήματα μπροστά, που αναμένονταν στο εγγύς μέλλον. «Βλέπουμε ότι αυτή η πραγματικότητα θα συνεχίσει να υφίσταται. Μάλιστα πολλά πανεπιστήμια στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσουν την παράδοση μαθημάτων μέσω διαδικτύου».