Παραπολιτικά

Μας αρκούν οι μάσκες;

Μάσκες και γάντια είναι το απόλυτα αναγκαίο αξεσουάρ που συνοδεύει την καθημερινότητά μας στην πρώτη φάση της χαλάρωσης των κορωνομέτρων. Κι όταν λέμε απόλυτα αναγκαίο, εννοούμε απόλυτα αναγκαίο, για να μην επιστρέψουμε άρον-άρον και να ξανακλειστούμε στα καταφύγιά μας, σαν να μας χτύπησε ξαφνικό χαλάζι, όπως αυτό της περασμένης Τρίτης.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όσους εξυπηρετούν κόσμο και προαιρετική (αλλά αναγκαία) για τους υπόλοιπους. Υπάρχουν, όμως, δύο συναφή θέματα. Το πρώτο είναι να υπάρχει επάρκεια σε μάσκες. Διότι όταν ο άλλος δεν βρίσκει μάσκα να φορέσει, τι μούτρα έχεις να του πεις «γιατί δεν φοράς μάσκα, ρε;». Το δεύτερο θέμα είναι να έχεις μεν μάσκα, αλλά να μην είναι η κατάλληλη, ή και να μην τη φοράς με τον σωστό τρόπο. Θα πρέπει να βγούνε οι ειδικοί στα κανάλια και να διδάξουν τον κόσμο πώς να το κάνει.

Διερωτώμαι γιατί δεν έχουν ήδη κινητοποιηθεί κάποιες βιομηχανικές ή βιοτεχνικές ή άλλες μονάδες, για να φτιάχνουν μαζικά προστατευτικές μάσκες, αφού θα χρειαστούμε αναρίθμητες από αυτές τους επόμενους μήνες, και πιθανόν και το φθινόπωρο, εάν επανέλθει η πανδημία. Στην Ελλάδα, εργαστήριο που κατασκεύαζε καρναβαλίστικα κοστούμια στην Προ Κορωνοϊού περίοδο, έχει μετατραπεί σε εργαστήρι παραγωγής πάνινων μασκών, που προσφέρονται δωρεάν στους δημότες. Πρόκειται για το Εργαστήρι Καρναβαλιού του Δήμου Νίκαιας. Ελπίζουμε να δούμε ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Κύπρο, αλλά κυρίως είναι το κράτος που πρέπει να φροντίσει για την επάρκεια του προστατευτικού εξοπλισμού. Διότι αν παρατηρηθεί έλλειψη σε μάσκες, τι θα φοράει ο κόσμος; Αυτές που έχουν ξεμείνει από το Καρναβάλι;

ΜΠΟΞΕΡ