Ώρα να διεκδικήσουμε την Ευρώπη που οραματιζόμαστε

Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, με φόντο τις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα

Γιορτάζουμε φέτος την Ημέρα της Ευρώπης με το βλέμμα στραμμένο στους ήρωες της Υγείας που δίδουν καθημερινά τη μάχη στο πλαίσιο της εντεινόμενης τιτάνειας προσπάθειας για να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, προβληματιζόμαστε βαθύτατα για τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θωρακίσει τα κράτη-μέλη της από ασύμμετρες απειλές, υβριδικούς πολέμους και άλλους σοβαρούς κινδύνους.

Είναι αποδεδειγμένο πως η Ευρώπη, αναδυόμενη μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε τεράστια βήματα μπροστά, αναδεικνυόμενη ταχύτατα ως μια από τις πιο ευημερούσες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, είναι διάχυτη η εντύπωση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει αχίλλειες πτέρνες που εμποδίζουν την εκπλήρωση του οράματος των ιδρυτών της για δημιουργία μιας πανίσχυρης συμπολιτείας χάριν της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας. Του λόγου το αληθές μαρτυρούν πρόσφατα σημαδιακά γεγονότα:

  • Απουσία ενιαίας πολιτικής για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η αδυναμία / απροθυμία παροχής βοήθειας στην Ιταλία την ώρα που ο κορωνοϊός θέριζε τους πολίτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποχρεώνοντας τον μέγιστο Ζακ Ντελόρ, πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρέμβει δημόσια διαμηνύοντας πως η έλλειψη αλληλεγγύης αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Ευρώπη.
  • Αδυναμία παροχής αποφασιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα στον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Τουρκία στον Έβρο, με αποτέλεσμα το βάρος υπεράσπισης των ελληνικών/ ευρωπαϊκών συνόρων να πέσει στους ώμους της Αθήνας. [Η συμβατική/ συμβολική εμπλοκή 60 υπαλλήλων της Frontex ασφαλέστατα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έμπρακτη στήριξη προς την κινδυνεύουσα Ελλάδα].
  • Αδυναμία ή απροθυμία έκδοσης ευρωπαϊκού ομολόγου οικονομικής αλληλεγγύης για επούλωση των χαινουσών πληγών που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Πέραν τούτων, οι πολίτες Κύπρου και Ελλάδας, δύο κρατών-μελών σπουδαίας γεωπολιτικής σημασίας, δικαιωματικά αισθάνονται απογοητευμένοι από τη νεφελώδη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανοικτά ελληνοτουρκικά μέτωπα και στο Κυπριακό.

Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική πτυχή, είναι φανερό πως αφήνονται μέσω του πολυδαίδαλου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου ανοικτά παράθυρα, επιτρέποντας στις πολυεθνικές εταιρείες, στους αετονύχηδες του εύκολου πλουτισμού και γενικά στους κάθε λογής κερδοσκόπους να οργιάζουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Αυτή η συγκλονιστική διαπίστωση αναδείχθηκε περίτρανα και μέσα από την οικονομική - τραπεζική κρίση 2008-2013, η οποία έσυρε στη φτώχια και την ανεργία εκατομμύρια νοικοκυριά, επιφέροντας καίρια πλήγματα στη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας.

Με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, Ημέρας της Ευρώπης, στέλλουμε ισχυρό το μήνυμα ότι μόνο μια Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαγής και αλληλέγγυα μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Στον σημερινό κυκεώνα του ταραγμένου πλανήτη προβάλλει αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη για οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με διακριτό σεβασμό στο έθνος-κράτος και αιχμή του δόρατος την ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας αλλά και την εδραίωση ισχυρού κράτους πρόνοιας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

*Δημοσιογράφος