Παραπολιτικά

Πίσω στα θρανία, με αντισηπτικό στην τσάντα

Μάλλον με σχοινοβασία μοιάζει η απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 21 Μαΐου, περιλαμβανομένων των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων. Προσπαθήστε να φανταστείτε την εικόνα. Στον ρόλο του σχοινοβάτη ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καθισμένο στους ώμους του έναν μαθητή. Θα είναι μια σχοινοβασία του τρόμου και δεν είμαι βέβαιος εάν υπάρχει και το κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας από κάτω, αν τύχει και γίνει κανένα στραβοπάτημα. Κάθε βήμα που θα κάνει πάνω στο σχοινί θα είναι ένα βήμα στην αβεβαιότητα και το ρίσκο. Κι εμείς οι υπόλοιποι από κάτω, θα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Άλλοι φωνάζοντας πανικοβλημένοι ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για άνοιγμα όλων των σχολείων, άλλοι ζητώντας απαντήσεις στις δεκάδες ερωτήματα που ανακύπτουν γύρω από την ασφάλεια των παιδιών, για το πώς θα ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν την παρουσία των εργαζομένων γονέων στο σπίτι κατά τις μέρες που τα μισά παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θα χρειαστεί να επιστρατευθούν για να παραλαμβάνουν τα παιδιά από τα σχολεία, για τις αντιφατικές εκτιμήσεις ακόμη και των ιδίων των επιστημόνων σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης του ιού στα παιδιά και από τα παιδιά, και πολλά άλλα ανάλογα, που επιτείνουν την αγωνία.

Η απόφαση ήταν πολιτική. Ο «κύριος Νίκαρος» είπε στα παιδιά: «Αγάπες μου, εγώ θα σταματήσω να σας λέω παραμύθια στο σπίτι. Τώρα θα πάτε στο σχολείο, για να σας τα λένε οι δασκάλες σας». Φυσικά, άλλο τα παραμύθια και άλλο η πραγματικότητα.

Εν πάση περιπτώσει, ελπίζουμε από καρδιάς ότι θα επιτύχει πλήρως το εγχείρημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, προσευχόμενοι στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, αφού την ημέρα της εορτής τους επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας να ανοίξει τα σχολεία. Περισσότερο θα προσεύχονται, φαντάζομαι, οι... εορτάζοντες Κωνσταντίνοι του Υπουργικού Συμβουλίου, εκείνος της Υγείας, εκείνος των Οικονομικών και εκείνος της Γεωργίας.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ