Η Μοναρχία σήμερα

Το θέμα της Μοναρχίας έχει κριθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στον 19ον αιώνα πολλές χώρες είχαν Μοναρχίες. Στα Βαλκάνια, οι απελευθερωθείσες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία χώρες, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία είχαν Μοναρχίες μαζί με παλιές Αυτοκρατορίες όπως η Αυστρο-ουγγρική, η Γερμανική, η Ρωσική.

Μεταξύ των δύο πολέμων καταλύθηκαν η Οθωμανική, η Ρωσική, η Γερμανική, η Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία, παρέμειναν, όμως, Μοναρχίες στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ψυχρό Πόλεμο, η μόνη Μοναρχία που παρέμεινε στα Βαλκάνια ήταν στην Ελλάδα. Μετά την επταετή δικτατορία (1967-1974), τον Δεκέμβρη 1974, έγινε δημοψήφισμα αν θα επέστρεφε η Μοναρχία ή όχι στην Ελλάδα και η πλειοψηφία απεφάνθη εναντίον της παλινόρθωσης.

Θυμάμαι εργαζόμουν τότε στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και εξυπηρετούσα στο Δημοψήφισμα, στο εκλογικό κέντρο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Μετά το 1974 παραμένουν στην Ευρώπη Μοναρχίες, που οι λαοί τις δέχονται, στις Σκανδιναβικές Χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.). Στο Η.Β. παραδοσιακά η Μοναρχία είναι σεβαστή και καλοδεχούμενη στην πλειοψηφία. Υπήρχαν προβλήματα τη δεκαετία του 1990, με την υπόθεση της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, αλλά και σήμερα.

Το πρώτο κτύπημα ήλθε με τον γάμο του πρίγκιπα Harry με μιαν Αμερικανίδα ηθοποιό, την Meghan Markle. Ο Τύπος δεν τα πήγαινε καλά μαζί της, αφού ήθελε να περιορίσει τις εμφανίσεις του ζεύγους με τα ΜΜΕ και γενικά λόγω της συμπεριφοράς της. Ο Harry υπερασπίζεται τη γυναίκα του. Φαίνεται ότι η Μοναρχία του ΗΒ δεν τα πάει καλά με τις Αμερικανίδες, έχοντας υπόψη και την περίπτωση του Εδουάρδου του 8ου με την κ. Simpson. Στο τέλος ο Harry και η Meghan απομακρύνθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Ένα άλλο συμβάν που κτύπησε τη βρετανική Μοναρχία τελευταία είναι το «σκάνδαλο» με τον πρίγκιπα Andrew, γιο της Βασίλισσας Elisabeth, που αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από τα δημόσιά του καθήκοντα, λόγω του σκανδάλου του φίλου του Epstein. O Epstein, ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος, που αυτοκτόνησε τελευταία, ήταν αναμειγμένος σε υποθέσεις εκμετάλλευσης ανηλίκων, που γνώριζε ο πρίγκιπας Andrew και ήταν αναμειγμένος κι αυτός σ’ αυτές.

Τα σκάνδαλα αυτά κλονίζουν τη Βρετανική Μοναρχία. Η Βασίλισσα, όμως, ο πρίγκιπας William και η γυναίκα του Kate φαίνεται να διατηρούν ακόμη την καλή εικόνα της Μοναρχίας.

Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου. Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ