Τράπεζες

Με ένα κλικ η απόστασή σας από τις κρατικές διαδικτυακές υπηρεσίες

Η Τράπεζα Κύπρου μέσω της πλατφόρμας 1Bank προσφέρει υπηρεσίες ταυτοποίησης και ανοίγει παράθυρο εξυπηρέτησης στην κυβερνητική πύλη «Αριάδνη» - Γιώργος Τζωρτζής: «Με βάση το όραμα της Τράπεζας Κύπρου, που θέλει ιδιωτικό τομέα και Κυβέρνηση να κτίζουν μαζί τη νέα ψηφιακή οικονομία, αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα δεν μπορεί παρά να πετύχει»

H πανδημία του COVID-19 έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας, άλλαξε τις συνήθειές μας και τον τρόπο που λειτουργούμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Όμως, έφερε μαζί της και καλά. Έφερε θετικά αποτελέσματα για έργα και πρωτοβουλίες που για χρόνια δεν προχωρούσαν. Έφερε την ψηφιακή μεταμόρφωση στα σπίτια μας, ενίσχυσε τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη νέα ψηφιακή εποχή.

Μια από αυτές τις μεγάλες και θετικές αλλαγές, ευεργετική για τους πολίτες της Κύπρου, είναι και ο νέος και ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πλέον, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους πολίτες: Να σταματήσουν να περιμένουν στις ουρές των κρατικών υπηρεσιών και να εξυπηρετούνται μόνο με μια απλή κίνηση (login), ταυτοποιώντας τα στοιχεία τους μέσω της υπηρεσίας 1bank και «data verification» πληροφοριών της Τράπεζας Κύπρου.

1bank για την κυβερνητική πύλη «Αριάδνη»

Η υπηρεσία ταυτοποίησης είναι μέρος της υπηρεσίας «data verification» πληροφοριών της Τράπεζας Κύπρου. Με την υπηρεσία ο κάθε πολίτης, ο οποίος είναι και πελάτης της Τράπεζας Κύπρου, μπορεί να ταυτοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας 1Bank στην κυβερνητική πύλη «Αριάδνη» και να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμες από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω διαδικτύου.

Οι πολίτες, μέσω του κυβερνητικού portal CY Login, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για Αίτηση για Αντίγραφο Πιστοποιητικού Εγγραφής (Τίτλου) Ακίνητης Ιδιοκτησίας, για Πιστοποιητικό Έρευνας Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Αίτηση για Αντίγραφο Κτηματικού Σχεδίου ή Αίτηση για Δήλωση Ακινήτων, να εξασφαλίσουν Προσωρινό Υπολογισμό Ποσού Σύνταξης Γήρατος ή να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις αιτήσεις για τα Σχέδια Χορηγιών Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για το Σύστημα Ενεργειακής Πιστοποίησης Κτηρίων, για Πιστοποιητικό Έρευνας Πωλήσεων/Πωλητήριων Εγγράφων και πολλά άλλα. Έχουν επίσης την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία και ληξιπρόθεσμα σχέδια.

Εκτός από την «Αριάδνη», η υπηρεσία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα και οργανισμούς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία για σκοπούς ταυτοποίησης. Με την εισαγωγή της υπηρεσίας αυτής διανοίγονται νέες δίοδοι για μια «επεκτατική» στάση από την Πολιτεία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

H ψηφιακή μεταμόρφωση είναι εδώ

Με το πάτημα ενός κουμπιού στον φορητό σας υπολογιστή, στο τάμπλετ ή το κινητό σας τηλέφωνο, όλα γίνονται. Εύκολα, απλά, στην ώρα τους. Χωρίς τρεχάματα, χωρίς χρονοδιαγράμματα και πίεση!

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ψηφιακό μετασχηματισμό και της τεχνογνωσίας της, έχει δημιουργήσει αυτήν την υποδομή εδώ και καιρό, και μπορεί πλέον να την εφαρμόσει σε ένα τόσο σημαντικό έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για προσφορά γρήγορων και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ηλεκτρονικές ταυτότητες

Επίσης ορόσημο στην πορεία εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι και το έργο των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, μία σημαντική μεταρρύθμιση με άμεσα οφέλη για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία. Εκτός από τους πόρους που αναμένεται να εξοικονομηθούν, απλοποιούνται διαδικασίες, αυξάνεται η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και βελτιώνεται η ποιότητα εξυπηρέτησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων προνοεί τη χρήση δύο πιστοποιητικών: ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για σκοπούς πρόσβασης σε πληροφοριακά συστήματα και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, με την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακής Μεταμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιώργος Τζωρτζής μιλά για τη νέα εποχή που έρχεται για την Κύπρο και εξηγεί πως «η λογική του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ο πελάτης της Τράπεζας και πολίτης της Δημοκρατίας να μπαίνει στην ουρά, να ταλαιπωρείται και να σπαταλά πολύτιμο χρόνο σε γραφεία, απλά και μόνο για να αποδείξει την ταυτότητά του. Τώρα απέχει μόνο ένα κλικ μακριά από τις κρατικές υπηρεσίες, το οποίο μπορεί να επιλέξει από τον καναπέ ή το γραφείο του μέσω της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού του τηλεφώνου».

Σύντομα οι πελάτες της Τράπεζας θα μπορούν, μέσω του application του mobile banking της Τράπεζας και χωρίς να μεταβαίνουν σε υποκατάστημα, να υποβάλλουν επίσης αίτηση και να λαμβάνουν την ψηφιακή υπογραφή τους ηλεκτρονικά. Σε δεύτερο στάδιο, όταν ο πολίτης λαμβάνει την ηλεκτρονική υπογραφή του, θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές του στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, ακόμη και σε ιδιωτικές πράξεις μεταξύ εταιρειών ή και ατόμων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζωρτζής, από το βήμα της περσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, είχε προδιαγράψει όλα αυτά που θα έρχονταν αναπτύσσοντας την προσέγγιση της Τράπεζας σε σχέση με την αποδοχή των Ψηφιακών Πιστοποιητικών & και Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων (eIDs) από τους παροχείς υπηρεσιών του χρηματοοικονομικού τομέα.