Αναλύσεις

Μετά τις 20 Μαΐου η καταβολή επιδομάτων

Η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης λήγει την ερχόμενη Τετάρτη και αμέσως μετά θα αρχίσουν σταδιακά οι πληρωμές

Στην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι για να λάβουν την πολυπόθητη στήριξη από το κράτος για την ανακούφιση των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δεύτερη φάση των σχεδίων στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις αφορούσε την περίοδο 13 Απριλίου με 12 Μαΐου, ωστόσο οι πληρωμές -σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου- θα αρχίσουν να γίνονται σταδιακά μετά τις 20 Μαΐου.

Τα σχέδια στήριξης

Οι αιτήσεις για τον δεύτερο γύρο των σχεδίων στήριξης αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα (www.coronavirus.mlsi.gov.cy) του Υπουργείου Εργασίας για τον κορωνοϊό από τις 6 Μαΐου. Οι αιτήσεις αφορούσαν τα σχέδια για την Ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών, το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας και το Ειδικό Επίδομα Αυτοτελώς Εργαζομένων για την περίοδο 13/4/2020 μέχρι 12/5/2020 και καλούνταν οι εργοδοτούμενοι που εμπίπτουν στις διατάξεις των εν λόγω Σχεδίων να συμπληρώσουν νέα αίτηση για τη νέα περίοδο.

Ακολούθως στις 10 Μαΐου αναρτήθηκαν οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης και η αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης και αυτήν τη φορά καλούνταν οι εργοδότες να τις υποβάλουν. Περαιτέρω, αναρτήθηκε η Δήλωση Υποβολής Στοιχείων Νέων Εργοδοτουμένων, η οποία αφορά σε προσλήψεις εργοδοτουμένων κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, η οποία απαιτείται να συμπληρωθεί από τους εργοδότες προτού αιτηθούν για την παροχή οποιουδήποτε Ειδικού Επιδόματος. Επίσης αναρτήθηκε η αίτηση για Χορήγηση Ειδικού Επιδόματος Ανεργίας σε πρόσωπα που ελάμβαναν ανεργιακό επίδομα, το οποίο εξαντλήθηκε είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο 2020.

Τονίζεται ότι από την υποβολή αιτήσεων με τα τραπεζικά τους στοιχεία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν ήδη πληρωθεί για την πρώτη περίοδο.

Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές

Την κρατική ενίσχυση από τα εν λόγω σχέδια λόγω των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού αναμένουν να λάβουν πέραν των 250 χιλιάδων εργαζομένων. Πρόκειται για 220 χιλιάδες μισθωτούς και 31 χιλιάδες αυτοτελώς εργαζόμενους που θα αιτούνται συμμετοχής στα σχέδια για την περίοδο 13 Απριλίου μέχρι 12 Μαΐου. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» η αρμόδια Υπουργός, μέχρι τις 20 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή των επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη φάση των σχεδίων, πρώτα καταβλήθηκαν οι πληρωμές για τα επιδόματα ασθενείας, γονέων και αυτοτελώς εργαζομένων, ενώ ακολούθησαν οι πληρωμές των εργαζομένων που συμμετείχαν στα σχέδια μερικής ή πλήρους αναστολής εργασιών των επιχειρήσεων. Η πρώτη φάση αφορούσε την περίοδο από τις 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 12 Απριλίου και οι πληρωμές έγιναν έγκαιρα, αρχίζοντας από τις 14 Απριλίου.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές κατά τη δεύτερη φάση των σχεδίων οφείλεται στον μεγάλο όγκο αιτήσεων που υποβλήθηκαν, αφού αυτήν τη φορά προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων, που δεν υπήρχαν κατά την πρώτη φάση. Την ίδια ώρα, αρκετά είναι και τα λάθη που γίνονται κατά την υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες καθυστερούν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία εξέτασής τους. Κάποιοι, μάλιστα, φαίνεται ότι προβαίνουν επίτηδες σε λάθη, με αποτέλεσμα να καταχρώνται τον χρόνο των λειτουργών του Υπουργείου Εργασίας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τις οποίες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο «Σίγμα» ο στενός συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης. Η μία περίπτωση αφορούσε τη «Βασίλισσα Ελισάβετ», η οποία αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ειδικό επίδομα και, σαν να μην έφτανε αυτό, πήγε και να διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο ότι δεν έλαβε το επίδομά της. Άλλο παράδειγμα ήταν ο «Κόκος Κόκου», ο οποίος κι αυτός αποφάσισε να λάβει επίδομα από την Κυβέρνηση. Ο κ. Κουρουφέξης επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται προσεκτικά η συμπλήρωση των αιτήσεων τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους υπαλλήλους.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Υπουργείο Εργασίας, στην προσπάθειά του να εξαλειφθούν τα λάθη, εξέδωσε ενημερωτικό υλικό με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις πολιτών:

  1. Πώς θα ξέρω αν η αίτηση που υπέβαλα είναι σωστή, αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος;

Λαμβάνετε αμέσως μήνυμα SMS ότι ήταν επιτυχής η υποβολή. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία που καταχωρίσατε, θα ενημερωθείτε αφού εξεταστεί η αίτηση.

2. Υπέβαλα αίτηση και έλαβα το επίδομα για την πρώτη περίοδο. Τι πρέπει να κάνω για να λάβω το ειδικό επίδομα και για τη δεύτερη περίοδο 13/4-12/5; Ποιες αιτήσεις υποβάλλουν οι εργοδότες και ποιες οι εργοδοτούμενοι;

Πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για τα Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής από τον εργοδότη. Αν πρόκειται για την Ειδική Φροντίδα και το Επίδομα Ασθενείας, η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Συγκεκριμένα:

- Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν: Την αίτηση για την Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών (ΕΕΑ.1) και την αίτηση για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας (ΕΕΑ.2).

- Οι εργοδότες: Την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης (ΕΕΑ.3) και την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης (ΕΕΑ.4).

- Εργοδότες που έχουν προβεί σε προσλήψεις μετά την 1/2/2020, πρέπει οπωσδήποτε, πριν από την υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων, να συμπληρώσουν πρώτα τη Δήλωση Υποβολής Στοιχείων Νέων Εργοδοτουμένων (ΕΕΑ.7), η οποία αφορά σε προσλήψεις εργοδοτουμένων κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020.

- Οι Αυτοτελώς Εργαζόμενοι: Την αίτηση για το Ειδικό Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων (ΕΕΑ.5).

3. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη δεύτερη περίοδο;

Οι πληρωμές υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν με το κλείσιμο των αιτήσεων - προς το παρόν η προθεσμία για υποβολή αίτησης λήγει στις 20/5.

4. Δήλωση Στοιχείων Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ):

Αν έχει ήδη υποβληθεί από την πρώτη περίοδο και έχει επιβεβαιωθεί, δηλαδή αν λάβατε επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβληθεί ξανά το ΙΒΑΝ.

Αν υπέβαλα σωστά τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού αλλά δεν πληρώθηκα, πρέπει να υποβάλω ξανά τη Δήλωση Στοιχείων Τραπ. Λογαριασμού.

Τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού που καταχωρίσθηκαν κατά την πρώτη περίοδο και επιβεβαιώθηκαν, δεν μπορούν να αλλάξουν.

Δεν μπορώ να υποβάλω IBAN ξένης τράπεζας αντί κυπριακής για να καταβληθεί το επίδομα.

5. Δεν πήρα μήνυμα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος, αλλά ούτε και πληρώθηκα. Τι να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με τον εργοδότη σας για να ελεγχθεί το λάθος που έγινε στη υποβολή της αίτησης.

6. Προσλήφθηκα Φεβρουάριο/Μάρτιο, τι πρέπει να κάνω;

Να υποβάλει την αίτηση ΕΕΑ7 ο εργοδότης πρώτα και μετά να σας συμπεριλάβει στην αίτηση που θα υποβάλει για τη συμμετοχή της επιχείρησης σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών της Επιχείρησης.

7. Στην αίτηση για την Ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών δεν μπορώ να καταχωρίσω τα στοιχεία όλων των παιδιών μου κάτω των 15.

Για σκοπούς έγκρισης της αίτησης δεν χρειάζεται να καταχωρισθούν πέραν του ενός παιδιού.

8. Είμαι υπάλληλος του Δημόσιου ή Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ποια αίτηση να συμπληρώσω;

Τα ειδικά σχέδια του ΥΕΠΚΑ αφορούν μόνο ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οι Λειτουργοί του Δημόσιου ή Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μέχρι τις 5.5.2020 πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τον Δημόσιο ή Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και μετά τις 5.5.2020 θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική αίτηση στον Προϊστάμενό τους και όχι στο Υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, όσον αφορά τα προβλήματα ταυτοποίησης στοιχείων, οι εργοδότες καλούνται να επικοινωνούν με τους ίδιους τους εργοδοτούμενούς τους για επιβεβαίωση των στοιχείων που δόθηκαν κατά την εγγραφή τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (δηλαδή, Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, Αριθμό Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού, Αριθμό Εγγραφής Ευρωπαίου Πολίτη). Παράλληλα, εργαζόμενοι που προβαίνουν οι ίδιοι στη συμπλήρωση ηλεκτρονικών αιτήσεων Ειδικών Επιδομάτων (Ειδική Άδεια Φροντίδας, Ειδικό Επίδομα Ασθενείας), θα πρέπει, επίσης, να καταχωρούν τα στοιχεία τους με βάση τα στοιχεία εγγραφής τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την τροποποίηση ή την επικαιροποίηση των στοιχείων των εργοδοτουμένων, οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι ανάλογα μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους πιο κάτω τηλεφωνικούς αριθμούς: Επαρχία Λευκωσίας στο 22409732, 22878142, Επαρχία Λεμεσού στο 25804371, Επαρχία Λάρνακας στο 24805233, Επαρχία Πάφου στο 26821243, Επαρχία Αμμοχώστου στο 23816530.