Το αλκοόλ ως απάντηση στον εγκλεισμό
Στα ύψη οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο, με όσους παλεύουν να το «κόψουν» να βρίσκονται σε δυσμενή θέση
Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ αντιμετωπίζεται από τεράστια μερίδα του πληθυσμού ως ένα μέσο χαλάρωσης, απόλαυσης, ακόμη και συντροφιάς. Το όριο όμως από την κατανάλωση στην υπερκατανάλωση μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο εγκλεισμός δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και φόβου. Αλήθεια, πόσοι από εμάς δεν τρέξαμε να γεμίσουμε ένα ποτήρι κρασί ή να αρπάξουμε μια μπύρα από το ψυγείο μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Όταν λοιπόν η «δύσκολη» μέρα δεν είναι μία αλλά πολλές, το άγχος τεράστιο, η αγωνία τού αύριο ακόμη μεγαλύτερη, η καταφυγή στο αλκοόλ φαντάζει όαση στην έρημο. Η συχνή κατανάλωση ωστόσο εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους, τους οποίους αν αψηφήσουμε, θα οδηγήσουν σε εξάρτηση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των εξαρτησιογόνων ουσιών, που, όπως εξήγησε στη «Σημερινή» ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Κωνσταντίνος Στυλιανού, δεν προσφέρουν ούτε προσωρινή ούτε μόνιμη λύση στα όποια προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε.
Οι κάβες αδειάζουν
ενώ τα μπαρ είναι κλειστά
Λίγο πριν από την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, η αύξηση των πωλήσεων των οινοπνευματωδών ποτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θεαματική. Μια άνοδος η οποία φανερώνει την τάση που υιοθέτησαν αρκετοί καταναλωτές να «ρίχνουν» τα προβλήματά τους ή τον ελεύθερό τους χρόνο στο ποτό. Αν και τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, εντούτοις η αγορά στον τομέα των οινοπνευματωδών ποτών έκανε άλματα. Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η ΑΑΕΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και σημείωσε ότι «σε περιόδους κατά τις οποίες τα επίπεδα στρες, άγχους, πίεσης αυξάνονται, τέτοια αυξητική τάση ακολουθούν και οι πορείες εξάρτησης».
Η ΑΑΕΚ, θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι βρίσκεται κοντά σε όποιον νιώθει την ανάγκη για στήριξη, προχώρησε στη δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ. «Θέλαμε με αυτό να παροτρύνουμε τον κόσμο να μείνει μακριά από εξαρτήσεις και από ουσίες. Αυτήν την περίοδο είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι μας να νιώθουμε πίεση και μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση κάποιος να νιώσει ντροπή ή κάποια δυσκολία στο να αναζητήσει στήριξη. Στο 1402 μπορεί να βρει τη στήριξη που χρειάζεται».
Έρευνα για τις επιπτώσεις
από τον εγκλεισμό
Η αύξηση στις πωλήσεις φανερώνει μια ένδειξη όσον αφορά το αλκοόλ, όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανού. «Στην ΑΑΕΚ προσπαθούμε να έχουμε μια πραγματική καταγραφή επιστημονικών δεδομένων. Όμως δεν είναι μόνο το αλκοόλ. Μας ενδιαφέρει η πιθανότητα αύξησης κατανάλωσης του αλκοόλ, του καπνίσματος αλλά και της χρήσης ουσιών. Συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή έρευνα που προσπαθεί να καταγράφει ακριβώς ποιες είναι οι επιπτώσεις από τον εγκλεισμό σε σχέση με τη χρήση παράνομων ουσιών. Προχωρήσαμε επίσης στη χρηματοδότηση για τη διενέργεια ενός επιπλέον γύρου στην έρευνα αστικών λυμάτων. Πρόκειται για μια έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο και συλλέγει στοιχεία αυτής της περιόδου του εγκλεισμού, ώστε να δούμε τι έχει συμβεί τώρα που ο κόσμος έχει μείνει στο σπίτι».
Γιατί άγχος και χρήση
ουσιών πάνε μαζί;
Η παραμονή των αρνητικών συναισθημάτων για αρκετό καιρό στην ψυχολογία ενός ατόμου οδηγεί πολλές φορές στην επιλογή της κατανάλωσης αλκοόλ ή της χρήσης ουσιών με συνακόλουθη την κατάχρηση. Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανού, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών δεν είναι η αιτία, αλλά ένα σύμπτωμα που κρύβει πίσω άλλες αιτίες. «Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, είτε θα καταφέρουν από μόνοι τους ή με κάποια στήριξη να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια. Μερικοί άνθρωποι όμως θα βρουν άλλες διεξόδους, θα αναζητήσουν άλλες λύσεις που μπορεί να φαίνονται τη δεδομένη στιγμή ως λύσεις άρσης του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται, ενώ στην πραγματικότητα απλώς απομακρύνουν τα προβλήματα. Επιλέγουν οι ίδιοι να απομακρύνονται από την πραγματική τους κατάσταση και δημιουργούν οι ίδιοι μια διαφορετική πραγματικότητα, μέσα στην οποία το άτομο νιώθει ότι τα προβλήματά του έχουν φύγει, γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η διασύνδεση».
Στην ουτοπική ασφάλεια του ποτού ή της παράνομης ουσίας καταφεύγουν πολλοί που βιώνουν αρκετές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους. «Μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα στη δουλειά, στην οικογένεια… Νιώθουν αρκετή πίεση που δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν. Οι ουσίες σίγουρα προσφέρουν μια ψεύτικη διέξοδο. Και για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να δει καθαρά τη διέξοδό του και να βρει λύσει στα προβλήματά του, οι ουσίες καμιά φορά παρουσιάζονται ως μια διέξοδος». Κλείνοντας, ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως είναι δουλειά όλης της κοινωνίας να φανερώσει ότι η πραγματική αξία της ζωής βρίσκεται μακριά από τις εξαρτήσεις.