Παιδεία

Το roller coaster της Παιδείας

Μέχρι να συνειδητοποιήσεις τη μια απόφαση, έρχεται η ανατροπή της από την επόμενη, ενώ το αίσθημα της ανασφάλειας σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά εξακολουθεί να κυριαρχεί

Θα επιστρέψουν στα σχολεία, δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία. Θα ανοίξουν μερικά, δεν θα ανοίξουν μερικά. Θα παρακολουθούν όλοι το μάθημα έστω και αν δεν είναι στην τάξη. Δεν θα παρακολουθούν το μάθημα όσοι δεν είναι στην τάξη. Είναι υποχρεωτική η φοίτηση. Δεν υπάρχει εξαναγκασμός για παρουσία στο σχολείο. Οι συμβουλές των ειδικών έχουν ακουστεί όλες. Ίσως και όχι. Κανείς δεν μπορεί να το πιστοποιήσει και κανείς δεν μπορεί να καθησυχάσει την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας, που δεν μπορεί να σταθεί κριτικά πλέον υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης.

Στις πρόσφατες εξελίξεις της Παιδείας, λοιπόν, ακυρώνεται η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και η επιστροφή της Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών αντίστοιχα, ενώ επικυρώνεται η επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, με τους εκπροσώπους των δύο βαθμίδων να εξακολουθούν να θέτουν τις ενστάσεις τους.

Επιστροφή με μέτρο

Την περασμένη Παρασκευή η επιδημιολογική ομάδα ανέβηκε εκ νέου τον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου για να δώσει την επιδημιολογική εικόνα, τις απόψεις και τις συμβουλές της σχετικά με τη β’ φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αναμένεται στις 21 Μαΐου. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προχώρησε σε ανακοίνωση των νέων αποφάσεων της Κυβέρνησης σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά, πως για τη λήψη των όποιων αποφάσεων λήφθηκαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την εμπειρία των άλλων χωρών αλλά και τη δειγματοληπτική έρευνα που διεξήγαγε μέχρι στιγμής το Υπουργείο.

Από τις 21 Μαΐου, λοιπόν, θα επιστρέψουν στα σχολεία τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Παράλληλα θα συνεχίσει η φοίτηση για τη Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών. Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα εντατικοποιηθούν τα διαγνωστικά τεστ και θα συνεχίζονται σε όλη την περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθεί καλύτερα η επιστημονική ομάδα την εξέλιξη της πανδημίας.

Η πρώτη ομάδα μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου θα παρουσιαστεί κανονικά την Πέμπτη, 21 Μαΐου, ενώ η δεύτερη ομάδα θα παρουσιαστεί την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 22 Μαΐου. Οι δύο πρώτες ημέρες, όπως ενημέρωσε ο κ. Προδρόμου, θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τους υγειονομικούς κανόνες ασφάλειας, με τα πρωτόκολλα, αλλά και με το τι θα παρακολουθήσουν στις υπόλοιπες μέρες της φοίτησής τους μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, θα ξεκινήσει η εναλλάξ φοίτηση με την πρώτη ομάδα να πηγαίνει στο σχολείο για όλη την εβδομάδα -και όχι τρεις ημέρες όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- και τη δεύτερη ομάδα να πηγαίνει στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα, 1-5 Ιουνίου.

Τα μικρά και τα μεγάλα σπίτι

Νηπιαγωγεία και υπόλοιπο Λύκειο και Τεχνικές Σχολές παραμένουν σπίτι και ασφαλείς. Αν και είχε ανακοινωθεί η επιστροφή όλων των βαθμίδων στα σχολεία, εντούτοις το ευαίσθητο των μικρών ηλικιών και η καλύτερη οργάνωση των Παγκυπρίων άλλαξαν την άποψη των αρμοδίων. Η Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ένα κριτήριο που λήφθηκε για τις αποφάσεις ήταν ο περιορισμός της μαζικοποίησης μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία. Από την άλλη μεριά η παραμονή των μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών στα σπίτια τους θα βοηθήσει στην καλύτερη διοργάνωση των Παγκύπριων Εξετάσεων -εφόσον παρατηρείται έλλειψη στις αίθουσες- και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και την έναρξη των διαγνωστικών ελέγχων που θα υφίστανται από τις 18 Μαΐου θα δοθούν αμέσως στα σχολεία και θα γνωστοποιηθούν στους γονείς, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θα τους ανακοινωθούν.

Απρόσκοπτη ή σταδιακή

και ασφαλής εκπαίδευση;

Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να προκαλεί ακόμη ένταση και διαφωνίες είναι αυτό της ύπαρξης των καμερών στις τάξεις για την παρακολούθηση του μαθήματος από τους μαθητές που δεν θα είναι στις τάξεις. Από τη μια η ΠΟΕΔ και από την άλλη η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους με τη συγκεκριμένη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, θέτοντας θέμα προσωπικών δεδομένων αλλά και την απουσία υλικοτεχνικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία. Μένει να δούμε σε περίπτωση που το μάθημα δεν θα μεταδίδεται ζωντανά στα παιδιά που παραμένουν σπίτι, τι θα κάνουν αυτά αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους γι’ αυτά.

Το άλλο ζήτημα που προκαλεί το δυσάρεστο αίσθημα της ανασφάλειας, είναι η πιστή ακολουθία των πρωτοκόλλων και κανόνων υγιεινής στα σχολεία, από τα ίδια τα παιδιά αλλά και από όσους όσοι εργάζονται εκεί. Η συχνότητα του καθαρισμού των αιθουσών, της απολύμανσης των χώρων και ειδικά χώρων όπως είναι η τουαλέτα, είναι κάτι που απασχολεί τους γονείς, οι οποίοι εκφράζουν την αμφιβολία τους αν πρέπει τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο υπό τις περιστάσεις. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ. Φίλιος Φυλακτού, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, «όμως τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν κατά γράμμα. Θα πρέπει όμως να λειτουργήσουμε για να επανέλθουμε σιγά-σιγά. Εκεί που δεν σηκώνουμε εκπτώσεις είναι στους εφοδιασμούς των σχολείων με καθαριστικά, απολυμαντικά, χαρτιά υγείας κλπ».

Αγαπητέ γονιέ…

Φρόντισε προτού στείλεις το παιδί σου στο σχολείο να το μάθεις να:

  • Τηρεί αυστηρά την απόσταση των δύο μέτρων - στην τελική δώσε το μέτρο να μάθει τις αποστάσεις…
  • Πλένει συχνά τα χέρια με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – να βάλεις το χρονόμετρο στο μπάνιο ή να μετρά δυνατά μέχρι το 20.
  • Κάνει χρήση του αλκοολούχου διαλύματος που βρίσκεται στο σχολείο – γέμισέ του την τσάντα καλού κακού…
  • Αποφεύγει την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα – τι εννοείς τον ενοχλεί η σκόνη στην ατμόσφαιρα;
  • Καλύπτει το στόμα και τη μύτη με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο που θα πετά αμέσως στον κάδο των απορριμμάτων, σε περίπτωση φταρνίσματος ή βήχα – αν προλάβει…
  • Μη χρησιμοποιεί το θρανίο του κολλητού του – μόνο στο δικό του να κάθεται!
  • Αποφεύγει το άγγιγμα διαφόρων επιφανειών – είπαμε μόνο στο δικό του θρανίο να μένει!
  • Μη δανείζει και να μη δανείζεται μολύβια, σβηστήρια, γόμες, στυλό, ξύστρες, ρίγες και ό,τι άλλο είθισται να κουβαλά μαζί του – προλαβαίνεις μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο… όπως αυτήν που θα έκανες τον Αύγουστο!
  • Αποφεύγει εναγκαλισμούς και χειραψίες – ούτε «κόλλα το» επιτρέπεται!
  • Φέρνει φαγητό και νερό από το σπίτι – μη μείνεις μόνο στο ένα μπουκαλάκι νερό!!