Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Επιστολή ΕΛΑΜ στον ΠτΔ για τα οδοφράγματα

Ζητά να παραμείνουν κλειστά τα οδοφράγματα, όχι μόνο για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και για πολιτικούς λόγους

Το οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων- όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για πολιτικούς λόγους- ζητά το ΕΛΑΜ, με επιστολή του ημερομηνίας 15 Μαΐου 2020, την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αναφέρει πως «αποτέλεσε πρωτοστάτης στον αγώνα για κλείσιμο των Οδοφραγμάτων. Οι πιέσεις που άσκησε το Κίνημά μας προς την Κυβερνητική πλευρά απέφεραν καρπούς. Το Κίνημά μας δικαιώθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση αφού μέσα σε 2 μήνες αποδείχθηκε πως ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει οικονομική κρίση στα κατεχόμενα. Ως γνωστόν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αποτελούν διαφεύγοντα κέρδη για την Κυπριακή οικονομία, δηλαδή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού πλέον ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων και τουριστών ψωνίζουν, διαμένουν, προμηθεύονται καύσιμα και άλλα αγαθά από το κατοχικό καθεστώς».

«Πέραν από τους οικονομικούς λόγους, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αποτέλεσε πολιτικό ολίσθημα το οποίο εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα για ύπαρξη στα κατεχόμενα εδάφη μας ενός «κανονικού κράτους με θεσμούς». Κάθε οδόφραγμα που ανοίγει παγιώνει την κατοχή και τσιμεντώνει τη διχοτόμηση. Η θέση μας για κλείσιμο των Οδοφραγμάτων αμφισβητήθηκε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μέσα σε περίοδο όμως κάποιων εβδομάδων οι Τουρκοκύπριοι ήδη απαιτούν το άνοιγμα τους για να ανασάνουν οικονομικά, αφού πλέον στηρίζονται μόνο στη χρηματοδότηση από την Τουρκία. Η μείωση, όμως, των κρουσμάτων του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για επανάνοιγμα των Οδοφραγμάτων», προσθέτει.

Το ΕΛΑΜ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τα Οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για πολιτικούς λόγους. Πιο κάτω, παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Κινήματος προς τον ΠτΔ:

«Ένα από τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, ήταν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Οι παρενέργειες που βιώνει καθημερινά όλος ο πλανήτης δημιουργούν τεράστιες και πολυεπίπεδες επιδράσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και του κράτους.

Από τις πιο πάνω επιπτώσεις είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και η Τουρκία, πόσο μάλλον το κατοχικό καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα (08/05/2020) με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο έναντι 7,26 λιρών(!), ξεπερνώντας ακόμη και το ψυχολογικό όριο του ενός δολαρίου έναντι 7,24 τουρκικών λιρών που είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018.

Η βύθιση της οικονομίας της Τουρκίας, έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κατεχόμενα, αφού ως γνωστό είναι πλήρως εξαρτημένα από την Άγκυρα, η οποία δεν βοηθά, καθώς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της, γεγονός που δημιουργεί αγανάκτηση στους τουρκοκυπρίους. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η δήλωση του Ερσίν Τατάρ ότι, η οικονομία του ψευδοκράτους «είναι στον πάτο» (29/04/2020).

Επιπλέον, η οικονομική κρίση που μαστίζει τις κατεχόμενες περιοχές έχει να κάνει και με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Είναι πασιφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια η διάνοιξή τους, δεν έχει βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αντ’ αυτού έχει αναβαθμίσει οικονομικά το ψευδοκράτος, δυσχεραίνοντας τις οποιεσδήποτε προοπτικές τυχόν λύσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές σας καλούμε με ορθολογισμό και σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας. Ως εκ τούτου, προτείνουμε:

Να καταστήσουμε σαφές, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή κάτω από τον έλεγχο του παράνομου κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, τα οδοφράγματα ΔΕΝ μπορούν να ανοίξουν.

Ταυτόχρονα, αποτελεί χρυσή ευκαιρία να απεγκλωβιστούμε από τον ρατσιστικό – διχοτομικό διακανονισμό τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προτάσσοντας τα τεράστια οφέλη που θα έχει για το σύνολο του λαού μια δημοκρατική λύση, Ενιαίου Κράτους.

Τώρα που η κρίση επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει τα τεθούν ενώπιον σοβαρών διλημμάτων, αναφορικά με το μέλλον τους. Είτε θα επιλέξουν να παραμείνουν δέσμιοι της Τουρκίας που τους έχει εγκαταλείψει, είτε θα επανενσωματωθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Το κλείσιμο το οδοφραγμάτων αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο δεν πρέπει να απεμπολήσουμε. Ξεκάθαρα ζητούμε όπως παραμείνουν κλειστά όλα τα οδοφράγματα, όπως άλλωστε ήταν και το αίτημα στις 10,000 υπογραφές που έχουμε καταθέσει ενώπιον σας.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Χρίστος Χρίστου

Πρόεδρος ΕΛΑM»

Υποστηρίξτε τη