Παραπολιτικά

«Μη μιλάς, μη γελάς, θα σε βρει ο μπελάς»!

Ανοίγουν, λοιπόν, και οι χώροι εστίασης σε μερικές ημέρες. Είναι πολλοί οι συμπατριώτες μας που πεθύμησαν το μεζεδάκι, οπότε αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση θέσεων σε εστιατόρια και ταβέρνες. Πλην, όμως, η προσφορά θα είναι περιορισμένη, αφού μόνο σε εξωτερικούς χώρους θα λειτουργήσουν τα φαγάδικα και με τα τραπεζάκια αραιά, σε απόσταση ασφαλείας. Απ’ εκεί και πέρα, προσωπικό και πελάτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, για να μη μετατραπούν οι χώροι εστίασης σε... εστίες κορωνοϊού. Ειδικότερα για τους σερβιτόρους τα μέτρα είναι αρκούντως αυστηρά. Το Υπουργείο τούς καλεί να αποφεύγουν... «να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν/εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων» και να περιορίσουν, στον βαθμό που είναι δυνατό, την... συνομιλία με πελάτες! Καημένα γκαρσόνια. Ούτε «καλησπέρα» δεν θα τολμούν να λένε στους πελάτες. Θα κουνάνε απλώς το κεφάλι, σμίγοντας τις παλάμες των χεριών τους μπροστά στο πρόσωπό τους, σαν γιαπωνέζικος χαιρετισμός. Και φυσικά ούτε και οι πελάτες πρέπει να πολυμιλάνε στα γκαρσόνια. Ίσως, μάλιστα, θα πρέπει να επινοηθεί και ένας ειδικός κώδικας συνεννόησης, για τις παραγγελίες. Για παράδειγμα, θα σχηματίζεις με τα δάχτυλα τον αριθμό δύο και μετά θα δείχνεις στον σερβιτόρο το πλευρό σου. Αυτό θα σημαίνει «δύο παϊδάκια, παρακαλώ»! Και στη συνέχεια θα κάνεις με την παλάμη σου την κίνηση «έτσι κι έτσι», που θα σημαίνει «μισοψημένα». Αν θες να πιεις και μπίρα, θα δείξεις στο γκαρσόνι μια... «ξανθιά» που κάθεται στο διπλανό τραπεζάκι κι εκείνος θα καταλάβει.

Φυσικά πάντα θα υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχημάτων στο μαγαζί. Να χυθεί, ας πούμε, ποσότητα... πιπεριού στην κουζίνα και ν’ αρχίσουν να φταρνίζονται ομαδικά οι μάγειροι και οι σερβιτόροι. Απού φύγει-φύγει οι πελάτες.

Όσο για το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, ούτε λόγος. Γιατί έτσι και βήξεις λόγω του τσιγάρου, θα σου κατεβούν αμέσως περισσότερα περιπολικά της Αστυνομίας απ’ ό,τι στον... Κουλία έξω από την ψησταριά.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ