Παραπολιτικά

Όχι... λαοθάλασσα στη θάλασσα

Με αυτά τα μαγιάτικα σαραντάρια, που χτυπάει ο υδράργυρος, υπάρχουν κακά νέα και χειρότερα νέα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά ότι η ζέστη καταπολεμά αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, παρά την εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι από εμάς. Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ανακοίνωσή του, καλεί τον κόσμο να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, «καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει από τον COVID-19». Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί επίσης ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, «ακόμα και σε ηλιόλουστο και θερμό καιρό». Οπότε ας το βάλουμε αυτό βαθιά στο μυαλό μας κι ας μη δέσουμε σε ψιλό μαντήλι ότι το καλοκαιράκι θα εξαφανίσει τον κορωνοϊό. Μπορεί μεν να είναι καλύτερα τα πράματα με ζεστό καιρό, αφού τα επικίνδυνα σταγονίδια στεγνώνουν πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον ύπουλο εχθρό.

Τα χειρότερα νέα, για τα οποία σας έλεγα πιο πάνω, είναι ότι το σκαρφάλωμα του υδραργύρου θα σπρώξει μεγάλους αριθμούς Κυπρίων στη θάλασσα, με κίνδυνο να κατεβεί και ο κορωνοϊός στην παραλία να κάνει πάρτι. Όσοι θα πάνε σήμερα για μπάνιο, ας μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο ιός θα ψοφήσει από τον λάλλαρο ή θα πνιγεί μόλις μπούνε στο νερό. Αν κάποιος λουόμενος είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού, θα τον έχει μαζί του και στην παραλία, και μπορεί να τον μεταδώσει εύκολα, αν δεν κρατά τις αποστάσεις από τους άλλους.

Με βάση τις χαλαρώσεις που ισχύουν σ’ αυτήν τη φάση, επιτρέπεται μόνο το κολύμπι και όχι η παραμονή στην παραλία. Κάτι σαν την παλιά εκείνη διαφήμιση «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». «Βουτήξτε, σκουπιστείτε, ξεκουμπιστείτε»!

Πάντως, οι πιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι έχουν υιοθετήσει το εξής μότο: «Καλύτερα να μείνω σπίτι, να κολυμπάω στον ιδρώτα, παρά να κολυμπάω στη θάλασσα παρέα με τον κορωνοϊό»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ