Τουρισμός

Απώλειες εκατομμυρίων και από γαμήλιο τουρισμό

Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 επέφερε καίριο πλήγμα και στον τουρισμό, όμως φαίνεται ότι βαρύτατες συνέπειες θα προκύψουν και για τον γαμήλιο τουρισμό, ο οποίος παραμένει το σημαντικότερο είδος θεματικού τουρισμού για το νησί μας

Σε περισσότερα από 110 εκ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα έσοδα προς τη χώρα μας από τον γαμήλιο τουρισμό, και από τους χιλιάδες πολιτικούς γάμους που τελούνται καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τα τέλη της άνοιξης και στην αρχή του φθινοπώρου από τις τοπικές Αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο τότε Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, υπολογίζεται ότι οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται κάθε χρόνο στο νησί μας ξεπερνούν τους οκτώ χιλιάδες, ενώ στην πλειονότητά τους αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο για τον τουρισμό, καθώς σε μία τελετή συνήθως συμμετέχει και μεγάλος αριθμός καλεσμένων, οι οποίοι ταξιδεύουν στη χώρα μας κυρίως για τον λόγο αυτό. Κυρίως οι παραλιακές πόλεις, όπως η Αγία Νάπα, το Παραλίμνι, η Λάρνακα, η Πάφος και η Πέγεια τελούν εκατοντάδες γάμους ετησίως, με αποτέλεσμα να αποφέρει ο τομέας αυτός σημαντικά έσοδα για τις τοπικές Αρχές αλλά και για τα παρεμφερή επαγγέλματα, όπως ταξί και λεωφορεία, κομμωτήρια, φωτογράφοι, ανθοπώλες, ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια.

Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 επέφερε καίριο πλήγμα και στον τουρισμό, όμως φαίνεται ότι βαρύτατες συνέπειες θα προκύψουν και για τον γαμήλιο τουρισμό, ο οποίος παραμένει το σημαντικότερο είδος θεματικού τουρισμού για το νησί μας. Αναμφίβολα η σημαντικότερη αγορά για τη χώρα μας στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού είναι η βρετανική, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%. Σημαντικότεροι μήνες κρατήσεων για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται οι μήνες Μάιος-Ιούνιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος. Η απαγόρευση των πτήσεων έχει οδηγήσει, όπως ήταν λογικό, στην αναβολή ή ακύρωση των πτήσεων και των προγραμματιζόμενων τελετών για τα ζευγάρια, ενώ μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί και για την κατάσταση κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κυρίως λόγω της πιθανότητας να συνεχίσει το πρωτόκολλο ελέγχων στα αεροδρόμια αλλά και υπό τον φόβο νέου κύματος της πανδημίας κατά το φθινόπωρο. Για τον λόγο αυτό, οι ήδη προγραμματισμένες κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να αναβάλλονται και να μεταφέρονται στις επόμενες χρονιές, 2021 ή 2022, ενώ μικρότερος αριθμός τελετών ακυρώνονται.

Τι λένε οι βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Η Debbie Chrysochou, η οποία εκπροσωπεί διεθνή βρετανική εταιρεία στη χώρα μας και εργάζεται στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού για περισσότερα από 16 χρόνια, βοηθώντας με την ομάδα της περισσότερα από 14.000 ζευγάρια μέχρι σήμερα, ανέφερε στη “Σ” ότι κατά τις αρχές του 2020 υπολογιζόταν ότι η χρονιά θα ήταν καλύτερη από την περσινή, με αύξηση στους επισκέπτες. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η πανδημία του COVID-19 έκανε το μέλλον να φαίνεται αβέβαιο, με πολλά ζευγάρια να μην μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες τόσο τα μέλη της εταιρείας όσο και τα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζονται παρακολουθούν με αγωνία την ενημέρωση, πολλά ζευγάρια έχουν μεταφέρει την κράτησή τους σε άλλη ημερομηνία προς το φετινό φθινόπωρο, ενώ περισσότεροι έχουν αποφασίσει να περιμένουν μέχρι το 2021. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η Κύπρος αποτελεί και θα παραμείνει ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τέλεση γάμου και, ως εκ τούτου, η επιθυμία των ζευγαριών και των επισκεπτών θα παραμείνει και τα γραφεία τέλεσης πολιτικών γάμων θα είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν με την έναρξη των αφίξεών τους.

Η Suzanne Miller, η οποία διατηρεί τη δική της εταιρεία διοργάνωσης γάμων στην επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία εννέα χρόνια, ανέφερε στη “Σ” ότι πολλά ζευγάρια επικοινωνούν με τα μέλη της εταιρείας εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί. Τα περισσότερα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία, ανέφερε, έχουν αναβάλει και μεταφέρει την κράτησή τους σε νέα ημερομηνία κατά το 2021. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ζευγάρια, είπε, τα οποία ανησυχούν για ενδεχόμενο νέο κύμα μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά και για την οικονομική τους κατάσταση μετά τις ραγδαίες αλλαγές που αναμένονται στον τομέα της εργασίας και αν θα διαθέτουν την οικονομική πολυτέλεια ενός γάμου στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να παρατείνουν την κράτησή τους μέχρι και το 2022. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε η Suzanne Miller, τα περισσότερα ζευγάρια παραμένουν αισιόδοξα ότι σύντομα θα μπορέσουν να τελέσουν τον γάμο τους στη χώρα μας, αναμένοντας να προχωρήσουν με νέα κράτηση.

Αισιοδοξία για το 2021

Ως εκ τούτου, και ενώ η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων έχει οριστεί για την 1ην Ιουνίου και η επανέναρξη των πτήσεων σε δύο φάσεις, στις 9 και 20 Ιουνίου, φαίνεται ότι οι δύο σημαντικές αγορές για τη χώρα μας αλλά και για τον τομέα τέλεσης γάμων, η βρετανική και η ρωσική, θα καθυστερήσουν να μπουν στο πρόγραμμα, με την έναρξη των αφίξεων από τις χώρες αυτές να υπολογίζεται μέσα στον Ιούλιο. Από την άλλη και ενώ οι χώρες αυτές διατηρούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς να δοθεί το πράσινο φως ή ημερομηνία για την επανέναρξη των πτήσεών τους, είναι προφανές ότι το φετινό καλοκαίρι θα κινηθεί σε “χαμηλές πτήσεις” όσον αφορά γενικότερα τον τουρισμό, καθώς ακόμη και να υπάρξουν πτήσεις, αναμένεται ότι τα ίδια τα μέτρα και η τήρηση των πρωτοκόλλων σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, πιθανόν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τον επισκέπτη. Από την άλλη, υπάρχει και η αισιόδοξη εικόνα, που δείχνει ότι το 2021 ίσως η χώρα μας καταφέρει να επανέλθει κοντά στους αριθμούς και τους ρυθμούς του 2019, ενώ τουλάχιστον όσον αφορά τον γαμήλιο τουρισμό, φαίνεται ότι υπάρχει, ήδη, σχεδόν, πληρότητα κρατήσεων για την επόμενη χρονιά από τη μεταφορά των φετινών κρατήσεων γάμων.