Πολιτισμός

Με έναν διαφορετικό τρόπο εορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Τα κλειστά μουσεία του ΠΙΤΚ πλημμύρισαν με φωνές, λέξεις, στίχους

Κλείνουν μέσα τους την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα αιώνων. Έχουν τη μαγική δύναμη να ανοίγουν ορίζοντες σε όλον τον κόσμο. Μπορούν να γίνονται γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε λαούς, ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Καταφέρνουν να προάγουν μια κοινή παγκόσμια γλώσσα… Ενώ την ίδια ώρα κρύβουν και αποκαλύπτουν παράλληλα, σχεδόν μ’ έναν μυστηριακό τρόπο, ανομολόγητα μυστικά χιλιάδων χρόνων.

Μέσα στο παγκόσμιο lockdown, που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, τα Μουσεία όλου του κόσμου βρήκαν τον τρόπο να σπάσουν τη σιωπή τους και να υποδεχθούν το κοινό τους, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Οι on line ξεναγήσεις εκμηδένισαν τις αποστάσεις και «άνοιξαν» τις πύλες σε μερικά από τα πιο διάσημα και φημισμένα μουσεία διεθνώς, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να περιηγηθεί και να περιεργαστεί εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο, κατάφερε να σπάσει τη σιωπή των Μουσείων που διαχειρίζεται, μ’ έναν δικό του, εντελώς διαφορετικό τρόπο. Επινοώντας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ την ευρηματική και πολύ δημιουργική διαδικτυακή δράση «Fill the Museum with your voice», απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο να αποτυπώσει τη φωνή του, τη σκέψη και τη φαντασία του σε λέξεις, φράσεις, στίχους. Να εμπνευστεί από τα μοναδικά ιστορικά αντικείμενα και τις πλούσιες συλλογές, ούτως ώστε να γεμίσουν τα Μουσεία με διαφορετικές φωνές. Να γεμίσουν με ποίηση, με λογοτεχνία.

«…Κι αν σου μιλώ τώρα με ποίηση

είναι επειδή οι στιγμές

που δεν έγιναν ιστορία

αλλιώς δεν συλλαβίζονται»

Γράφει η Νάσια Διονυσίου αποτυπώνοντας με αλληγορικό τρόπο το αλλόκοτο μομέντουμ μέσα από το ποίημά της «Στιγμή».

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτα θερμή. Ο κόσμος αγκάλιασε τη δράση στέλνοντας τη δική του κατάθεση ψυχής, δραττόμενος με συγκινητικό τρόπο τής ευκαιρίας που δημιούργησε μέσα στην περίοδο του lockdown, η ανοιχτή πρόσκληση για επικοινωνία και ανταλλαγή συναισθημάτων. «Τα ποιήματα που λάβαμε πλημμύρισαν και ζωντάνεψαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα. Γιατί τα Μουσεία μπορούν να σπάσουν και την πιο εκκωφαντική σιωπή με τις ανθρώπινες ιστορίες τους και να παρουσιάσουν την ανθρώπινη φύση μας και την κοινή μας μοίρα με τρόπο λιτό και ουσιαστικό, εξ ου και ο θεραπευτικός, ανακουφιστικός ρόλος τους», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Η δράση «Fill the Museum with your voice» θα κρατήσει μέχρι το τέλος Μαΐου 2020 και το κοινό καλείται να συνεχίσει να στέλνει τους στίχους και τα κείμενά του. Tα έργα προγραμματίζεται να παρουσιαστούν σε επόμενη φάση.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (προς το παρόν διαδικτυακά - https://www.boccf.org/museums-and-collections/ ), να περιηγηθείτε στα μουσεία και τις περιοδικές εκθέσεις και να περιεργαστείτε τα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διαφυλάσσει πέντε Κυπρολογικές συλλογές και διαχειρίζεται δυο μουσεία, που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη: το Μουσείο Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Γεωργίου και Νεφέλης Τσιάπρα Πιερίδη (δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη). Γράψτε λοιπόν το δικό σας ποίημα (μέχρι 40 στίχους) ή πεζό κείμενο (μέχρι 400 λέξεις) για ένα από τα αντικείμενα του Μουσείου που σας εμπνέει και στείλτε το μέχρι τις 28 Μαΐου. Τα έργα σας θα παραλαμβάνονται, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, στο info@cultural.bankofcyprus.com, ή με μήνυμα στη σελίδα του Πολιτιστικού στο Facebook.

Το πιο κάτω ποίημα, το οποίο δημοσιεύεται ως ένα μικρό δείγμα των έργων που έχουν υποβληθεί, υπογράφει η Γιώτα Στύλου, η οποία εμπνεύστηκε από τον πίνακα ζωγραφικής του Ανδρέα Μακαρίου «Το κορίτσι με το άγαλμα».

Εκείνη, μοναχική και αληθινή, ψυχή σε ακινησία.

Επαφή αναζητά ένα άγγιγμα θερμό, ζωή.

Με τη σάρκα μια επαφή,

μια ψευδαίσθηση με την επιθυμία ταυτισμένη,

την επιθυμία να φέρει ανάσα αγκαλιά δυνατή.

Αγκαλιά θερμή μόνο για κείνη είναι

να ξεπαγώσει κάποια στιγμή, να ζεσταθεί

να φωτιστεί και να μιλήσει.

Η ζωή είναι εκεί, η αγάπη είναι εκεί

κίνηση απομένει να αποκτήσει.