Με «στημένο» σφύριγμα η ταπεινωτική ήττα του Ποδοσφαίρου

Με ευχολόγια και πολιτικά παίγνια δεν καθαρίζει ο Στάβλος του Αυγεία… Η απόφαση της ΚΟΠ δεν εξέπληξε κανέναν. Ήταν αναμενόμενη, καθώς το Ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη μακαρία νήσο τέμνονται, εξ ου και αλληλοκαλύπτονται

Με συντριπτική πλειοψηφία 18-2 η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου διέταξε το λουκέτο του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 2020-21 σφραγίζοντας κι επίσημα την ταπεινωτική ήττα του Ποδοσφαίρου μας. Η απόφαση προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και στην κοινή γνώμη ευρύτερα, καθώς αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο η γύμνια και τα σαθρά θεμέλια του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος της Κύπρου. Βάσει της απόφασης θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα οι τέσσερεις πρώτες ομάδες .Ταυτόχρονα, δεν θα υπάρξει υποβάθμιση των δύο τελευταίων ομάδων του βαθμολογικού πίνακα στην Β’ Κατηγορία, ενώ οι δύο πρώτες της Β’ Κατηγορίας θα ανέλθουν στην Α’ Κατηγορία.

Η απόφαση της ΚΟΠ δεν εξέπληξε κανέναν. Ήταν αναμενόμενη καθώς το Ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη μακαρία νήσο τέμνονται, εξ ου και αλληλοκαλύπτονται. Η 15η Μαΐου 2020 καταγράφεται ως μαύρη επέτειος στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες που φορούσαν μάσκα τόσα χρόνια, δυστυχώς φόρεσαν τώρα και την προσωπίδα του κορωνοϊού για να υποστηρίξουν ότι γνώμονας της ψήφου τους ήταν, δήθεν, η υγεία του ποδοσφαιρικού προσωπικού. Όμως, όσες μάσκες κι αν φορέσουν, ο κόσμος τους αναγνωρίζει λόγω της πολύχρονης δράσης τους στους σκοτεινούς ή και φανερούς διαδρόμους διακίνησης του μαύρου ποδοσφαιρικού χρήματος.

Ιστορικά, ο φετινός ποδοσφαιρικός μαραθώνιος θα αποτυπωθεί με μεγάλα γράμματα στη μαύρη ποδοσφαιρική σελίδα της Κύπρου. Με την απόφαση της ΚΟΠ «καταξιώνεται» στη συνείδηση του Κύπριου φιλάθλου αλλά και του κάθε πολίτη η αναξιοπιστία και η τοξικότητα της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δικηγόρου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, πως «υπάρχει υπόκοσμος στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Συγκοινωνούντα δοχεία οι γραβατωμένοι του ποδοσφαίρου με τον υπόκοσμο». Σύροντας αυτές τις γραμμές έρχεται στο μυαλό μου η συνταρακτική δημόσια ομολογία του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης, Σοφοκλή Σοφοκλέους, πως «υπόκοσμος με κολάσιμο ποινικό μητρώο ηγείται ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ οι πολιτικοί τσακώνονται ποιος θα πρωτοπάει στις εκδηλώσεις αυτών των σωματείων» [συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, 18.06.09 ].

Το ζήτημα, λοιπόν, όπως διαμήνυσε και ο Σ. Σοφοκλέους, είναι πολιτικό. Δυστυχώς, καμιά κυβέρνηση δεν αποτόλμησε να θέσει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, αφήνοντας το καρκίνωμα να δηλητηριάσει το δημοφιλέστερο άθλημα, πλήττοντας σοβαρά τα ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα του τόπου. Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, με ευχολόγια και κίβδηλες απειλές δεν καθαρίζουν η Στάβλοι του Αυγεία, ούτε στον πολιτικό βίο, ούτε στο ποδόσφαιρο, καθώς, όπως ειπώθηκε από καθ’ ύλην αρμόδια υπουργικά χείλη, ποδόσφαιρο και πολιτική επενεργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Τοις φρονίμοις, ολίγα! Τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο έχει η κοινωνία των πολιτών, η οποία καλείται να προβληματιστεί σοβαρά και να πάρει επιτέλους το μέλλον της στα χέρια της.

*Δημοσιογράφος