Παραπολιτικά

Η... «Μονή Προεδρικού»

Σαν μοναχός... στη «Μονή Προεδρικού» βίωσε τις ημέρες της καραντίνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δική του περιγραφή, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη». Ο μοναχός... Νικάριος πέρασε αυτούς τους δύσκολους μήνες σε νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Νηστεία, για να μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις (κατά την πεποίθηση του λαού μας, ο οποίος λέει, για κάποιον που κάνει κάτι σωστό, ότι «ενήστευκεν σαράντα μέρες πριν να μιλήσει»). Αγρυπνία, μέσω όλων αυτών των αλλεπάλληλων πολύωρων συσκέψεων με τους συνεργάτες του. Και προσευχή, η οποία ήταν επίσης απαραίτητο συστατικό του «μοναχικού» του βίου, καθώς έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα στους πιστούς να προσεύχονται από το καταφύγιό τους και να μη συνωστίζονται στους ιερούς ναούς.

Κάποιοι, πάντως, έσπευσαν να ερμηνεύσουν την αναφορά του Προέδρου περί «Μονής Προεδρικού» ως ένα ακόμη άνοιγμα προς τον... Αρχιεπίσκοπο.

Προσωπικά έχω μπερδευτεί κάπως. Διερωτώμαι αν μπορούμε, αυτήν την περίοδο, να τον προσφωνούμε... «γέροντα», αντί «κύριε Πρόεδρε».

Δίνοντας και μιαν ευρύτερη διάσταση στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί, μεν, να το είπε αυτό υπό μορφήν αστείου, αλλά αν αναλύσει κάποιος καλά το θέμα, διαπιστώνει ότι το Προεδρικό, διαχρονικά, όχι μόνον επί Αναστασιάδη, αλλά και επί άλλων Προέδρων, διαδραμάτισε ρόλο... «Μονής», και συγκεκριμένα της «Μονής Αγίου Παντελεήμονος», με βάση τη γνωστή παλαιόθεν κυπριακή ρήση «κουτσοί, στραβοί στον Άην Παντελεήμοναν». Εκεί κατέφευγαν πάντοτε διάφορες επαγγελματικές τάξεις και ομάδες και έθεταν τα αιτήματά τους στον εκάστοτε... «ηγούμενο» της «Μονής», όταν οι υπουργοί του, οι «μοναχοί» του ήθελα να πω, δεν κατάφερναν να δώσουν λύσεις σε φλέγοντα προβλήματα. Ειδικότερα σε προεκλογικές περιόδους.

Σήμερα, βέβαια, σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνούμε, η «Μονή Προεδρικού» δεν έχει την ευχέρεια να λειτουργήσει με τον εν λόγω τρόπο. Διότι αν ο Πρόεδρος ικανοποιήσει τα... «τάματα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε με... θαύμα δεν σώζεται πλέον η κυπριακή οικονομία!

ΜΠΟΞΕΡ