Παραπολιτικά

Ναι, υπάρχει πρόβλημα

Δεν έχω υπ’ όψιν μου στατιστικά στοιχεία, αλλά από διάφορα περιστατικά τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να έχει αυξηθεί η συμμετοχή αλλοδαπών σε εγκληματικές πράξεις. Πριν από μερικές μόλις ημέρες, τρεις Γκανέζοι, υπό την απειλή μπαλτά, άρπαξαν 50.000 ευρώ από φρουρούς χρηματαποστολής, σε αρτοποιείο στη Λευκωσία. Τον Απρίλιο, Σύροι δολοφόνησαν ομοεθνή τους στη Χλώρακα. Στις 16 Μαΐου, Σύροι μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν νεαρό Ελληνοκύπριο στο Καϊμακλί. Τον Μάιο, νεαρός από το Νεπάλ, που διαμένει στην Ευρύχου, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ομοεθνή συγκάτοικό του. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συμπλοκή αλλοδαπών στην οδό Ρηγαίνης, στο κέντρο της Λευκωσίας, δολοφονήθηκε με μαχαίρι άτομο ασιατικής καταγωγής. Πέρσι τον Μάιο, πάλι στην καρδιά της Λευκωσίας, την πλατεία Σολωμού, δολοφονήθηκε Καμερουνέζος από αλλοδαπούς. Καταγράφω απλώς κάποια σοβαρά επεισόδια (διότι υπήρξαν και αρκετά λιγότερο σοβαρά), χωρίς καμιά ρατσιστική διάθεση κι ελπίζω να μη μας έρθει και καμιά επιτιμητική ανακοίνωση από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Ναι, είμαστε μια πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή χώρα, αλλά πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να συμμορφώνονται με τους νόμους και να σέβονται την κοινωνία της.

Ναι, υπάρχει πρόβλημα. Και δεν θα πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων. Η γκετοποίηση περιοχών της Λευκωσίας είναι γεγονός. Η διαμονή δυστυχισμένων αλλοδαπών, που στριμώχνονται σαν σαρδέλες, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών της πρωτεύουσας, ή και σε άλλους ακατάλληλους χώρους, είναι επίσης γεγονός. Η εκμετάλλευση αλλοδαπών από Ελληνοκύπριους επιτήδειους, είναι ένα ακόμη γεγονός. Η επίκληση του πολιτικού ασύλου από τεράστιο αριθμό αλλοδαπών, με αβάσιμα, σε πολλές περιπτώσεις, στοιχεία, είναι κι αυτό γεγονός. Η ύπαρξη συμμοριών αλλοδαπών, είναι γεγονός. Εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι αλλοδαποί, που δεν τους ελέγχει κανένας. Κι αυτό γεγονός. Για όλους αυτούς τους αλλοδαπούς, δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχος για κορωνοϊό. Κι αυτό γεγονός.

Ναι, υπάρχει πρόβλημα και κάποια στιγμή θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σφαιρικά και σε όλες τις εκφάνσεις του, ζητώντας επιτακτικά και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ περισσότερο που ίσως σύντομα η Τουρκία αρχίσει πάλι να μας στέλνει παράνομους οικονομικούς μετανάστες μέσω των κατεχομένων...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ