Παραπολιτικά

Ο ανίατος πολιτικός κορωνοϊός

Η πολιτική μας ζωή επέστρεψε φουριόζα και χωρίς αναστολές στην προσφιλή της προκορωνοϊκή κανονικότητα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του comeback είναι το θέμα της διάσωσης του επιχειρηματικού τομέα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επί δύο μήνες, δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης στο νομοσχέδιο για κυβερνητικές εγγυήσεις στην παροχή δανείων από τις τράπεζες, ώστε να πάρουν αμέσως ρευστό οι μικρομεσαίες και λοιπές επιχειρήσεις. Αντίθετα, τα κόμματα «κόλλησαν» τον ασθενή (τον επιχειρηματικό τομέα), ο οποίος βίωνε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, και με όλες τις γνωστές διαχρονικές ασθένειες που ταλανίζουν την πολιτικοκομματική μας ζωή, από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τους λαϊκισμούς, μέχρι την καχυποψία για τις προθέσεις αλλήλων και τις εμμονές σε ξοφλημένες πολιτικοοικονομικές φιλοσοφίες και αγκυλώσεις.

Από μιαν άποψη, μπορεί να πει κανένας ότι το... κουρείο της Βουλής λειτούργησε προτού επιτραπεί επίσημα η λειτουργία των μπαρμπέρικων. Πήρε το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων και το κούρεψε πρώτο νούμερο.

Η εικόνα των πολιτικών, στις ατέρμονες και άγονες διαβουλεύσεις τους, θύμιζε αυτοσχέδιους γιατρούς συγκεντρωμένους γύρω από την κλίνη του ασθενούς, να τσακώνονται άγρια μεταξύ τους για τη μέθοδο θεραπείας που θα έπρεπε να ακολουθηθεί και για το είδος των φαρμάκων που θα έπρεπε να του χορηγηθούν. Χωρίς να τους προβληματίζει το γεγονός ότι αν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε κάποια συνεννόηση, θα καταλήξει ο ίδιος ο ασθενής! Ούτε και το γεγονός ότι, όταν τα τινάξει ο ασθενής, δεν τον ενδιαφέρει να μάθει ποιος φταίει που τα τίναξε.

Στο τέλος, η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις και προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους να βοηθήσει τον επιχειρηματικό τομέα, ενώ ξεκίνησε και το καθιερωμένο παιγνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Για ποιαν αναθέρμανση της οικονομίας μιλάμε; Την εξουδετέρωσε η... αναψύχρανση των σχέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την Κυβέρνηση.

Η τελική θλιβερή διαπίστωση είναι ότι ο κομματικός μας κορωνοϊός δεν έχει θεραπεία...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ