Παραπολιτικά

Περιμένοντας τους τουρίστες

Οι μεγάλες μάχες δίνονται τώρα στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Χωρίς να έχει σταματήσει η καθημερινή και συνεχής μάχη για προστασία από τον αόρατο εχθρό. Η ελπίδα είναι να σωθεί ένα μέρος της τουριστικής περιόδου. Όχι για κέρδος, αλλά για περιορισμό της ζημιάς.

Έχουμε ένα πολύ καλό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο ετοίμασε το Υφυπουργείο Τουρισμού. Τώρα θα πρέπει να βρούμε... και τους τουρίστες.

Δυστυχώς οι δυο μεγαλύτερες τουριστικές μας αγορές, εκείνες της Βρετανίας και της Ρωσίας, έχουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα κορωνοϊού. Ελπίζουμε να το ξεπεράσουν σύντομα και να μπορέσουμε να τους υποδεχθούμε ξανά, έστω και προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Στο μεταξύ ρίχνουμε δίχτυα σε άλλες χώρες, με χαμηλό δείκτη κρουσμάτων, στις οποίες όμως ψαρεύουν και οι υπόλοιπες τουριστικές χώρες της Μεσογείου. Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ως ασφαλούς προορισμού, θα λειτουργήσει σίγουρα ως «κράχτης». Απ’ εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των άλλων χωρών, τις αεροπορικές εταιρείες, τους οργανωτές ταξιδίων, και πολλούς άλλους παράγοντες που δεν ελέγχουμε εμείς.

Είναι τόση η αδημονία να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, ώστε βλέπω τον ίδιο τον Νίκαρο να καλωσορίζει τον πρώτο τουρίστα που θα μας έρθει, και μάλιστα να τον υποδέχεται ντυμένος... με την παραδοσιακή κυπριακή βράκα και προσφέροντάς του ένα καλάθι με σουτζιούκκον, χαλλούμι και ζιβανία, ενώ σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, παραταγμένο, να τον ραντίζει ροδόσταγμα με μερρέχες.

Θα πρέπει, στο μεταξύ, να αξιοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, με διάφορες ευφάνταστες ιδέες. Ρίχνω μια τέτοια ιδέα. Να εμφανίζεται μια ευειδής Κυπριοπούλα, φορώντας προστατευτική μάσκα, με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο μας, και να προτρέπει τους υποψήφιους επισκέπτες:

«Κοπιάστε στο πανέμορφο νησί μας! Πίσω από τη μάσκα που φοράμε για λόγους ασφαλείας (δικούς σας και δικούς μας), κρύβεται το πλατύ χαμόγελο της κυπριακής φιλοξενίας»!

ΜΠΟΞΕΡ