Υγεία

Η επόμενη μέρα στα δημόσια νοσηλευτήρια

Πόσο έτοιμα είναι να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού; Για τις ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο κρουσμάτων μίλησαν στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας και ο Επιστημονικός Διευθυντής covid-19 Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, Ιωσήφ Μουτήρης

Από αύριο Δευτέρα, 4 Μαΐου, επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μας με τη σταδιακή άρση των μέτρων για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού covid-19. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, το οποίο θα γίνει σταδιακά, πρέπει να συνεχίσει να μας βρίσκει υποψιασμένους για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, σοφότερους αλλά και πιο έτοιμους από την πρώτη φορά για να ακολουθήσουμε όλες τις οδηγίες και για να μην μπούμε εκ νέου σε έναν ακόμη φαύλο κύκλο νέων κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που άπαντες, Κυβέρνηση, Επιστήμονες, Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, γιατροί και η κοινωνία αισθάνονται μια ικανοποίηση για την εξέλιξη των πραγμάτων, διακατέχονται ωστόσο και από μια μεγάλη ανησυχία. Κατά πόσον θα μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε με τρόπο που δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη σε κάποιες χώρες του εξωτερικού που ανακοίνωσαν χαλάρωση των μέτρων, όπως η Γερμανία.

Για τις ανησυχίες μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας και ο Επιστημονικός Διευθυντής covid-19 Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, Ιωσήφ Μουτήρης.

Τι λέει ο ΟΚΥπΥ

Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά και σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν από ενάμιση μήνα διαμηνύει ο κ. Χαριλάου. «Τα δημόσια νοσηλευτήρια όλο αυτό το διάστημα έχουν αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, οι οποίες θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού αλλά και οποιωνδήποτε άλλων ιών μπορεί να παρουσιαστούν στο μέλλον».

Στην προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, έρχεται να προστεθεί το ότι πλέον λειτουργεί η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με 18 κλίνες, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί και η νέα ΜΕΘ, επίσης στο ΓΝΛ, δυναμικότητας περίπου 20 κλινών. «Η εκτίμηση για την Κύπρο», προσθέτει, «είναι ότι με 120 κλίνες σε ΜΕΘ είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αλλά και μια νέα έξαρση του ιού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους ειδικούς μάς επιτρέπουν να κοιτάζουμε τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία στο παρόν στάδιο, αν και για να είμαστε ειλικρινείς είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να αναπτύξουμε και νέες κλίνες. Προσπάθεια του ΟΚΥπΥ είναι, πέραν των εξοπλισμών, να υπάρχει και προσωπικό να τις στελεχώσει και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς για την επάρκεια σε αναλώσιμα και προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό ήταν ξεκάθαρος ότι είμαστε έτοιμοι και με μεγάλη επάρκεια για να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια πρόκληση αρκετών μηνών.

Οι γιατροί

Ο χρόνος θα δείξει αν θα έχουμε κύμα νέων κρουσμάτων ή σποραδικά περιστατικά, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρης Κούμας, κληθείς να σχολιάσει αν αναμένεται να υπάρξει με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης έξαρση και πάλι του ιού.

Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς εφαρμόζουμε το εγχείρημα αυτό αλλά και πώς το επεκτείνουμε και στο επίπεδο της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία κ.ο.κ. Πρέπει να το πάρουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε δικαίωμα να βιαστούμε και να κάνουμε κινήσεις που στο τέλος μπορεί να τις πληρώσουμε ακριβά».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η εμπειρία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει πως δεν φτάνει μόνο η ιατρική εμπειρία αλλά και το πώς γίνεται η διαχείριση και ο συντονισμός του όλου συστήματος.

«Τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις κατευθυντήριες γραμμές που λαμβάνουμε από το εξωτερικό πρέπει να καταφέρουν οι διαχειριστές του συστήματος να τις αντιληφθούν και να τις προσαρμόσουν στην κυπριακή πραγματικότητα και εμείς με τη σειρά μας να τις εφαρμόσουμε στην πράξη», είπε.

Ο κ. Κούμας αναφέρθηκε και στις αδυναμίες των νοσοκομείων μας, οι οποίες σίγουρα δεν προέκυψαν από τη μια ημέρα στην άλλη. «Αν δεν αντιληφθούμε την αιτία από την αρχή και να δίνουμε μόνο θεραπεία στη συμπτωματολογία θα έχει κάποια στιγμή επιπτώσεις. Ο ΟΚΥπΥ, τρία χρόνια μετά, φαίνεται πως σε κάποια πράγματα δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει», ανέφερε.

Κάθε προσθήκη εξοπλισμού, κλινών, ΜΕΘ είναι καλοδεχούμενη, σημείωσε, δεν επαρκεί όμως αν δεν έχεις και το ανθρώπινο δυναμικό να στελεχώσεις τα πιο πάνω. «Εμείς, ως Συντεχνία, και θέλω να το αναφέρω αυτό ξεκάθαρα, δεν έχουμε καμιά γνώση των σχεδιασμών που θα ακολουθήσουν, αν όντως θεωρούν ότι αποτελούμε μέρος αυτής της εξίσωσης».

Το πρόβλημα από τη

σκοπιά του Γ.Ν. Πάφου

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για θέματα covid-19, Δρ Ιωσήφ Μουτήρης, θεωρεί ότι η χαλάρωση των μέτρων εκ των πραγμάτων πιθανόν να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Η εκτίμηση για δεύτερο κύμα προκύπτει και από τα δεδομένα σε άλλες χώρες. Αυτό, σημειώνει, «θα πρέπει να μας βρει έτοιμους με καλύτερη προετοιμασία. Η εμπειρία μας μάς λέει ότι μια χώρα χρειάζεται ανά 100.000 κατοίκους να έχει 30 κλίνες ΜΕΘ, κάτι που αποδείχθηκε πρόβλημα σε χώρες με μικρότερη δυνατότητα».

«Η προετοιμασία αυτή δεν πρέπει να αφορά μόνο το ΓΝ Λευκωσίας αλλά όλα τα Νοσοκομεία. Κρίνοντας από τις 8 ΜΕΘ που διαθέτει το ΓΝ Πάφου, θεωρώ ότι είναι λίγες», αναφέρει.