Παιδεία

Η ώρα της επιστροφής στα θρανία

Στο πάρα πέντε της σχολικής χρονιάς τα παιδιά επιστρέφουν στις βάσεις τους - Τι θα γίνει με τις εξετάσεις, για πόσο θα μένουν στο σχολείο, ποια μαθήματα θα παρακολουθούν, πότε επιστρέφουν, παραμένουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα

Μετά την ομολογουμένως ευχάριστη πρώτη ανακοίνωση για μερική έστω άρση των περιοριστικών μέτρων που μας έχουν συμμορφώσει (και ταλαιπωρήσει), η αγωνία για το μέλλον της σχολικής χρονιάς πλησιάζει στο τέλος της. Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε όσα οι επιδημιολογικές μελέτες επέτρεψαν να κοινοποιήσει. Προτεραιότητα δίδεται στους τελειόφοιτους που αδημονούν για το μέλλον τους. Ένα μέλλον που για πολλούς καθορίζεται από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, αλλά και από το απολυτήριο της τρέχουσας ιδιαίτερης χρονιάς. Πάνω απ’ όλα όμως τονίστηκε η ανάγκη για πιστή τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να διασφαλιστεί η ύψιστη ασφάλεια και υγεία.

Τα σχολεία αποκτούν και πάλι ζωή

Η αξιολόγηση των συνθηκών, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, επέτρεψε την απόφαση για επάνοδο στα σχολεία. Σταδιακή μεν, ολοκληρωμένη δε μέχρι το τέλος του Ιούνη, οπότε λήγει επίσημα η σχολική χρονιά. Η προσαρμοσμένη στρατηγική για την εκπαίδευση δίνει το πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων, στα οποία πρώτοι θα επιστρέψουν οι τελειόφοιτοι Λυκείων και Τεχνικών Σχολών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Θα προχωρήσουμε σταδιακά, με σύνεση και προσοχή, αλλά κάνοντας και τα αποφασιστικά εκείνα βήματα που χρειάζονται για να φροντίσουμε την εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών μας, των φοιτητών και φοιτητριών μας, των παιδιών μας. Στη διαδρομή θα αξιολογούνται τα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα». Σκοπός του Υπουργείου είναι να φτάσει τους στόχους επάρκειας και επιτυχίας στον στίβο της γνώσεως και στο πεδίο καλλιέργειας και της μόρφωσης να αναπληρώσει στον βαθμό που είναι δυνατό τις παράπλευρες απώλειες που είχαμε μέχρι στιγμής.

Προτεραιότητες και

παράπλευρες απώλειες

Κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι η απόλυτη υγειονομική προτεραιότητα. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα δοθούν από την επιστημονική ομάδα θα επιφέρει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας στα σχολεία. «Η πιστή τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων θα διασφαλίσει την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων». Δεύτερη προτεραιότητα αφορά στην εκπαίδευση των τελειοφοίτων. «Στόχος μας είναι η ομαλή συμπλήρωση της σχολικής διαδρομής των τελειοφοίτων και οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Επίσης στόχος είναι κατ’ αναλογίαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της τελικής τάξης των υπόλοιπων σχολείων ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης. Σκοπός είναι το απολυτήριο που θα πάρει η γενιά των αποφοίτων 2019-2020 να είναι απολύτως αξιόπιστο». Τρίτη στη σειρά είναι η κοινωνικοοικονομική προτεραιότητα. Όπως εξήγησε ο κ. Προδρόμου, στόχος είναι να συμβάλει το εκπαιδευτικό σύστημα στο μέτρο που του αναλογεί στην επαναδραστηριοποίηση της κοινωνίας σε όλα τα πεδία. «Θα πρέπει να συστοιχίσουμε όλες τις συλλογικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων μας, για να στηρίξουμε την επάνοδο των ανθρώπων στην εργασία και την οικονομική δραστηριότητα».

Μια άλλη προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός για την επαναδραστηριοποίηση στην εκπαίδευση να περιλαμβάνει ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και τους στόχους διδασκαλίας τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη σχολική χρονιά. «Στοχεύουμε να μετριάσουμε στο μέγιστο ή και να απαλείψουμε εντελώς τις παράπλευρες εκπαιδευτικές απώλειες που είχαμε εξαιτίας της προσπάθειας για προστασία της δημόσιας υγείας».

Μέχρι 12 οι μαθητές στην τάξη

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου οι τελειόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων επιστρέφουν στα θρανία τους. Η αντίστροφη μέτρηση για να αποχαιρετήσουν τη σχολική τους σταδιοδρομία ξεκινά σε μια βδομάδα, με τις προετοιμασίες για τις Παγκύπριες να συνεχίζονται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανακοινωθεί ακόμη η συγκεκριμένη ύλη των εξετάσεων για κάθε γνωστικό αντικείμενο. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τις προτροπές των ειδικών, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η φοίτηση των μαθητών θα γίνεται με 12 άτομα σε κάθε σχολική αίθουσα. Η διδασκαλία θα αφορά στα εξεταζόμενα μαθήματα των Παγκύπριων Εξετάσεων και θα βασίζεται στον οδηγό των εξετάσεων που θα δημοσιευτεί αύριο Δευτέρα, 4 Μαΐου, όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, ενώ το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων αναμένεται ν’ ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από προγραμματισμένες διαβουλεύσεις. Σε περίπτωση που ανάμεσα στους μαθητές συγκαταλέγονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καλούνται οι γονείς τους να αποταθούν στη Διεύθυνση του σχολείου ώστε να ληφθεί μέριμνα στήριξης αυτών των μαθητών που δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο σχολείο.

Νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά

Για επίσπευση της σχολικής χρονιάς 2020-2021 έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα χρονιά μέχρι τις 30 Ιουνίου. «Προς το παρόν, ωστόσο, η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνεχίζεται κανονικά για όσες τάξεις δεν θα επανέλθουν άμεσα», ανέφερε ο Υπουργός, χωρίς να αποκαλύψει αν και πότε θα επιστρέψει η υπόλοιπη Μέση Εκπαίδευση. Ωστόσο, όταν αυτό γίνει, θα πρέπει να προχωρήσει το κάθε σχολείο σε αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, καθώς η φοίτηση δεν θα μπορεί να ακολουθεί το προηγούμενο -πολλές φορές συμπιεσμένο- πρόγραμμα.

Αναμένονται ωστόσο αποφάσεις για τα υπόλοιπα σχολεία ν’ ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μετά τις διαβουλεύσεις του Υπουργού με εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένους γονείς.

Κάλυψη αναγκών δημοτικού

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται και στη Δημοτική Εκπαίδευση. Το Υπουργείο δέχθηκε την προσφορά για αγορά 1300 ταμπλετών για τις ανάγκες που υπήρχαν στη δημοτική εκπαίδευση, ώστε παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξης να μπορέσουν να συμμετέχουν ενεργά στην τηλεκπαίδευση. Δημοτικά και Νηπιαγωγεία πρόκειται να λειτουργήσουν με τη σειρά τους το συντομότερο δυνατόν, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, στη βάση των γενικότερων αποφάσεων. «Και τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά θα τηρήσουν τις υγειονομικές προφυλάξεις. Η φοίτηση θα πρέπει να γίνεται με μικρότερο αριθμό παιδιών στις τάξεις». Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για την επαναδιάταξη των σχολείων, ο οποίος είναι έτοιμος, όπως επισήμανε ο κ. Προδρόμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η φοίτηση των παιδιών του δημοτικού να γίνει σε άλλα σχολεία, όπως γυμνάσια.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Στο μεταξύ, «πρώιμα και όχι πολύ πειστικά» χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα τεκμήρια πως τα παιδιά δεν μολύνονται τόσο συχνά από τον κορωνοϊό, στοιχείο που εξετάστηκε για το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με την επικινδυνότητα του ανοίγματος των σχολείων, ο ΠΟΥ απάντησε πως οι περισσότερες χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία χωρίς να έχουν στοιχεία για τη συμβολή των παιδιών στη μετάδοση του κορωνοϊού. Τόνισε ότι, εκείνο που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, με έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων, είναι πως τα παιδιά επηρεάζονται ήπια από τη λοίμωξη, ωστόσο εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πόσο συχνά μολύνονται και πόσο μολυσματικά είναι για τους άλλους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Υπό αυτήν την έννοια, ανέφερε ο ΠΟΥ, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια προσεκτική προσέγγιση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Αντισηπτικά» σχολεία

- Στην είσοδο της τάξης θα υπάρχουν αλκοολούχα διαλύματα.

- Συστήνεται υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από αυτή.

- Καθημερινός καθαρισμός κτηρίου.

- Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά.

- Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα.

- Αερισμός κτηρίου.

- Συστήνεται έλεγχος παιδιών που μπαίνουν στις τουαλέτες, ώστε ν’ αποφευχθεί η παράλληλη παρουσία τους στον χώρο της τουαλέτας.

- Αυστηρή τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης από μαθητές και καθηγητές.

- Ένας μαθητής σε κάθε θρανίο.

- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.