Αναλύσεις

«Οι αναπνευστήρες δεν είναι η απάντηση στον κορωνοϊό»

Πόσες, άραγε, χιλιάδες θυμάτων του κορωνοϊού πέθαναν και λόγω της διασωλήνωσής τους σε αναπνευστήρες, εφόσον ολοένα και περισσότερες είναι οι αναφορές ότι οι περισσότεροι που ναρκώνονται και τοποθετούνται στους αναπνευστήρες, δεν αναρρώνουν και δεν ξυπνούν; Ποια ήταν άραγε η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αποτελεσματικότητα των αναπνευστήρων; Και σε ποιο βαθμό μελετήθηκε το θέμα αυτό ως η «μόνη» λύση αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Στις 24 Απριλίου 2020 είχαμε δύο ειδήσεις. Η μία από την Αμερική. Η περιβόητη πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Donald Tramp κατά την καθημερινή του δημοσιογραφική διάσκεψη, προς στους επιστήμονές του, κατά πόσον μπορούσαν να ερευνήσουν αν «ενέσεις απολυμαντικών μπορούν να καθαρίσουν τον άνθρωπο από τον κορωνοϊό»!

Και η άλλη από Βρετανία. Μια πρωτοποριακή προσπάθεια/εφεύρεση εναντίον του παγκόσμιου θανατηφόρου κορωνοϊού. Την οποία προέβαλε το τηλεοπτικό Sky στο Λονδίνο με τίτλο «Κορωνοϊός: Ασθενείς κάνουν ‘εκπληκτική πρόοδο’ με θεραπεία ‘μαύρου κουτιού’».

«Γιατροί στη μάχη εναντίον του Covid-19 σε νοσοκομείο του Cheshire φαίνεται να έχουν μειώσει τους θανάτους και αυξήσει τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάρρωση από τον ιό, τροποποιώντας αναπνευστικές μηχανές που συνήθως χρησιμοποιούνται για διαταραχές ύπνου».

https://news.sky.com/video/coronavirus-patients-astonishing-progress-with-black-box-treatment-11977910

«Πώς το Νοσοκομείο Warrington μείωσε το ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοϊού»

Την είδηση, όμως, για την πρωτοβουλία των γιατρών στο Νοσοκομείο Warrington προέβαλε πρώτη την ίδια μέρα, 24 Απριλίου 2020, η τοπική εφημερίδα «Warrington Guardian» με τον δημοσιογράφο Adam Everett με τίτλο

«Πώς το Νοσοκομείο Warrington μείωσε το ποσοστό θανάτων, λόγω κορωνοϊού» (“How Warrington Hospital has cut coronavirus death rates"). Απ’ όπου προφανώς πήρε την είδηση, και καλά έκανε, το τηλεοπτικό Sky.

https://www.warringtonguardian.co.uk/news/18402785.warrington-hospital-cut-coronavirus-death-rates/?ref=nuo

Δυστυχώς, αυτή η τόσο σοβαρή είδηση, στη μάχη του θανατηφόρου ιού, ούτε καν προβλήθηκε από τους ιατρικούς και επιστημονικούς συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης στις καθημερινές των «δημοσιογραφικές» από το 10 Downing Street. Αλλά φαίνεται ούτε και από ξένα ΜΜΕ. Απεναντίας, η είδηση της ημέρας ήταν η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου… Προτιμήθηκε η αναληθής και επικίνδυνη είδηση (“fake news”) για να ασχοληθούν τα πλείστα των εγχώριων και παγκόσμιων ΜΜΕ παρά η έγκυρη. Η πρωτοβουλία της ομάδας ιατρών που σώζει ζωές…

Warrington Hospital: Το Νοσοκομείο Warrington

Το Sky επανήλθε την επομένη, 25.4.2020. Συγκεκριμένα, η είδηση είχε ως ακολούθως:

Επτά γιατροί στο Νοσοκομείο Warrington της περιοχής Cheshire έγραψαν τη δική τους ιστορία στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο τους είχε μόνο μετρημένους αναπνευστήρες. Όταν, όμως, κατάλαβαν ότι οι αναπνευστήρες δεν είναι η απάντηση στον ιό αυτό, έκαναν τροποποίηση σε μία συσκευή, γνωστή ως «μαύρο κουτί», την οποία χρησιμοποιούν συνήθως για θεραπεία ασθενών με διαταραχές ύπνου. Η τροποποιημένη συσκευή δοκιμάστηκε σε ασθενείς με κορωνοϊό, με πολύ γρηγορότερα και θετικά αποτελέσματα ανάρρωσης. Και το κυριότερο στοιχείο: Δεν χρειάζεται να ναρκώνονται οι ασθενείς, παραμένουν στις αισθήσεις τους.

Ας δούμε τι ακριβώς είπαν οι ίδιοι οι γιατροί στο Sky.

Ένας από τους γιατρούς του εν λόγω νοσοκομείου δήλωσε ότι, στην περιοχή τους, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ίδιοι είχαν ξεκινήσει από το σημείο μηδέν.

«Παρακολουθήσαμε πολύ στενά τι συνέβαινε σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ιταλία, και μάθαμε από το τι συνέβαινε εκεί», δήλωσε ο Δρ Mark Forrest, στο τηλεοπτικό Sky στο Λονδίνο.

Η μικρή τους ομάδα επτά γιατρών και άλλων συναδέλφων τους στο ίδιο νοσοκομείο αντιλήφθηκαν ότι οι αναπνευστήρες δεν ήσαν η «μαγική λύση» εναντίον του Covid-19. Οι διασωληνώσεις ασθενών που έπρεπε να ναρκώνονται έφεραν σχετικά φτωχά αποτελέσματα ανάρρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν 50-50. Και η θέση τους συμφωνούσε με γιατρούς απ’ όλον τον κόσμο, οι οποίοι επίσης έβρισκαν ότι ήταν δύσκολο ταξίδι να επαναφέρονται στη ζωή ασθενείς του Covid-19 μετά τη διασωλήνωσή τους.

Είχαν ακούσει για ομάδες από τη Mercedes Formula One και ότι γιατροί από το Νοσοκομείο University College του Λονδίνου προσπαθούσαν να αναβαθμίσουν αναπνευστικά μηχανήματα (CPAP devices) για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ασθενών με το Covid-19. «Όμως αυτό θα έπαιρνε μήνες και εμείς χρειαζόμασταν τις μηχανές τώρα», είπε ο Δρ Forrest. Οπόταν μια ομάδα του νοσοκομείου στο Warrington με επικεφαλής τους Δρες Mithun Murphy και Saagar J Patel αντιλήφθηκε ότι οι απλές μηχανές «μαύρα κουτιά» που είχαν για θεραπείες διαταραχών ύπνου ήσαν κατασκευασμένες στο ίδιο πρότυπο με τις πιο περίπλοκες και δαπανηρές, δηλαδή τους αναπνευστήρες. Ο Δρ Murphy δήλωσε ότι τελικά η προσαρμογή που έκαναν στην απλή μηχανή ύπνου που είχαν, ίσως να ευθυνόταν για το ιατρικό θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή ζωής σε εκατοντάδες ασθενείς του κορωνοϊού Covid-19 που πέρασαν από το νοσοκομείο τους, το Νοσοκομείο Warrington.

Οι γιατροί στο τμήμα εντατικής θεραπείας του εν λόγω νοσοκομείου βρήκαν ότι βάζοντας τους ασθενείς στα «μαύρα κουτιά» αμέσως μετά την άφιξή τους στο τμήμα (εντατικής θεραπείας), αυτοί σταθεροποιούνταν γρήγορα δίχως την ανάγκη αναπνευστήρα.

«Πολλές φορές η θετική αντίδραση ερχόταν εντός 15 λεπτών», δήλωσε ο Δρ Forrest.

Η ομάδα των ιατρών σε συνεργασία με τους συναδέλφους των στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας τροποποίησαν τα κουτιά προσθέτοντάς τους ανώτερες μάσκες και ενώνοντάς τα με οξυγόνο. Αλλά πρώτα δοκίμασαν το τροποποιημένο μηχάνημά τους πάνω σε συναδέλφους τους προτού το χρησιμοποιήσουν πάνω σε ασθενείς.

«Πιστεύαμε ότι πράγματι θα δούλευε, αλλά θέλαμε να το επιβεβαιώσουμε», είπε ο Δρ Murphy.

Έτσι η ομάδα αυτή πήρε νωρίς την απόφαση να αποφεύγει τους αναπνευστήρες, χρησιμοποιώντας τη μηχανή «μαύρου κουτιού», όπου αυτή μεταφέρει οξυγόνο στον ασθενή με μάσκα προσώπου. Το μηχάνημα αυτό, σύμφωνα με τις δηλώσεις των γιατρών, κρατάει τον ασθενή στις αισθήσεις του (ο οποίος αναπνέει μόνος του), αλλά δεν αφήνει τους πνεύμονές του να καταρρεύσουν.

Donna Wall: «Δεν θέλω να είμαι μια στατιστική»

Η διάσημη για τα ρεπορτάζ της εντός αλλά και ιδιαίτερα εκτός Βρετανίας σε εμπόλεμες περιοχές στον κόσμο, δημοσιογράφος του Sky, που κάλυψε την είδηση στις 25.4.2020, Alex Crawford, συνομίλησε και με μια ασθενή, την κ. Donna Wall, μητέρα δύο παιδιών, η οποία φορούσε μία από τις τροποποιημένες συσκευές. Το συγκινητικό στιγμιότυπο έμεινε τυπωμένο στο μυαλό μου και πραγματικά ήταν μια στιγμή που βούρκωσα.

«Νιώθω πολύ καλύτερα. Άρχισα να νιώθω καλύτερα σχεδόν αμέσως. Δεν θέλω να είμαι μια στατιστική. Θέλω να επιστρέψω στο σπίτι μου, στα παιδιά μου, στην οικογένειά μου», είπε.

Η Alex Crawford μίλησε και προέβαλε και ένα ζευγάρι που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο (Harold και Christine Thomson) και που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο σύζυγος, 64 χρονών, δήλωσε: «Πραγματικά πίστευα δεν θα επέστρεφα στο σπίτι». Η σύζυγος με δάκρυα στα μάτια είπε: «Του είπα αντίο, δεν ήμουν σίγουρη αν θα τον ξανάβλεπα». Τον σύζυγο τον έβαλαν αμέσως στη νέα συσκευή και πέντε μέρες αργότερα αμφότεροι ήσαν εις θέσιν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Η εξυπηρέτηση του προσωπικού ήταν το κάτι άλλο. Ελπίζω η κυβέρνηση να κατάλαβε τώρα την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να συνειδητοποίησε ότι, αν δεν περιέκοβαν τις υπηρεσίες τόσο πολύ, θα ήμασταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο κ.Thomson.

https://news.sky.com/video/coronavirus-patients-astonishing-progress-with-black-box-treatment-11977910

Η εφεύρεση των επτά γιατρών στο νοσοκομείο Warrington έγραψε λοιπόν ιστορία στη μάχη ζωής έναντι του κορωνοϊού.

Τελικά, την επιτυχή εφεύρεση των γιατρών στο Νοσοκομείο Warrington επαίνεσε ο Υπουργός Υγείας, Matt Hancock, όταν κλήθηκε από το Sky να σχολιάσει την είδηση την επομένη.

Εκπρόσωπος του University College London (UCL), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό του Sky Λονδίνου, είπε ότι ήδη 10.000 τέτοιων συσκευών έχουν κατασκευαστεί και διανέμονται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εναπόκειται στο κάθε νοσοκομείο να αποταθεί για εξασφάλιση των συσκευών δωρεάν.

Ο Boris Johnson

Να θυμίσουμε ότι όταν ο Πρωθυπουργός Boris Johnson διακομίστηκε στο Νοσοκομείο St. Thomas και στη συνέχεια στην Εντατική, και ήταν σε κατάσταση μεταξύ «ζωής και θανάτου», όπως έγραψαν οι «Times» του Λονδίνου και το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ίδιος μετά το εξιτήριό του ευχαριστώντας τους γιατρούς και νοσηλευτές του, δεν τον έβαλαν στον αναπνευστήρα, αποφεύγοντας να τον ναρκώσουν. Αλλά σε μια τέτοια συσκευή με οξυγόνο μέσω μάσκας. Ίσως, φοβούμενοι ότι μπορούσε να μην επανέλθει στη ζωή μετά την αφαίρεση του αναπνευστήρα…

Πόσοι, άραγε, πέθαναν λόγω αναπνευστήρων;

Το θέμα αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως να εγείρει, πέραν της λανθασμένης βρετανικής αντιμετώπισης του ιού αυτού, και το ευρύτερο ερώτημα: Πόσες, άραγε, χιλιάδες θυμάτων του κορωνοϊού πέθαναν και λόγω της διασωλήνωσής τους σε αναπνευστήρες, εφόσον ολοένα και περισσότερες είναι οι αναφορές ότι οι περισσότεροι που ναρκώνονται και τοποθετούνται στους αναπνευστήρες, δεν αναρρώνουν και δεν ξυπνούν; Ποια ήταν άραγε η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αποτελεσματικότητα των αναπνευστήρων; Και σε ποιο βαθμό μελετήθηκε το θέμα αυτό ως η «μόνη» λύση αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Υ.Γ. Ενδεικτική του προβληματισμού πλέον για τους αναπνευστήρες η μεγάλη ειδική έρευνα του Reuters, ημερ. 23.4.2020, «Special Report: As virus advances, doctors rethink rush to ventilate».

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-ventilators-specia/special-report-as-virus-advances-doctors-rethink-rush-to-ventilate-idUSKCN2251PE

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος