Αναλύσεις

Όλα ρευστά στην παγκόσμια οικονομία

Προσπάθειες να κρατηθεί διεθνώς η καλή εικόνα της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού για να σωθεί ό,τι σώζεται από την τουριστική περίοδο

Σε κινούμενη άμμο χορεύει η παγκόσμια οικονομία. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, καθότι τα αποτελέσματα από την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν εξαρτώνται από σταθερές μεταβλητές, ώστε να γίνουν και οι ανάλογες προβλέψεις. Κάθε δεκαπέντε ημέρες και κάθε μήνας που περνά οι ενδείξεις αλλάζουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού, η ύφεση στην ΕΕ ώς το τέλος του χρόνου θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 12%. Στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι χαμηλότερη, ενδέχεται να κυμανθεί γύρω στο 4,8% με 5%. Λίγο πιο υψηλή από αυτήν των ΗΠΑ αναμένεται να είναι η ύφεση για τη Ρωσία, δηλαδή μεταξύ 5% και 6%.

Στόχος της Κύπρου υπό αυτές τις συνθήκες είναι να κινηθεί προς αποτροπή της όποιας υποβάθμισης της πιστοληπτική ικανότητας, για να μη μείνει εκτός αγορών. Η ύφεση, αναλόγως της κατάστασης, μπορεί να κινηθεί από 6% έως και 10%.

Ο εξής κώδικας θα καθορίσει τις εξελίξεις: 1. Σύνεση στις κινήσεις για να μην έχουμε πισωγύρισμα. 2. Άνοιγμα της οικονομίας με σταθερά βήματα και σχεδιασμό. 3. Θα πρέπει να δοθεί η εικόνα διεθνώς ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός για να μπορέσει να διασωθεί ό,τι σώζεται από την τουριστική περίοδο που έρχεται.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.