Τουρισμός

Πόσο ακόμη αργεί το «Bon Voyage» και το «welcome to Cyprus»

«Έρχονται καλύτερες μέρες» είναι το σύνθημα, αλλά πότε, είναι το ζήτημα - Η τουριστική βιομηχανία είναι ο πρώτος τομέας που έχει πληγεί και ο τελευταίος που θα επανέλθει, προκαλώντας ένα ιδιαίτερο άγχος και αγωνία για το οικονομικό μέλλον του τόπου

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν ήδη ριχθεί στη μάχη προετοιμασίας, ώστε όταν δοθεί το πράσινο φως να μπορεί η Κύπρος να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες. Παράλληλα, παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις αλλά και την πορεία της πανδημίας που θ’ ακολουθήσει μετά την άρση μερικών από τα περιοριστικά μέτρα, ώστε ο προγραμματισμός που θέλει τον Ιούλιο ως τον μήνα πλήρους κινητοποίησης της τουριστικής βιομηχανίας, να τεθεί σε εφαρμογή. Ένα μεγάλο στοίχημα η επανέναρξη της παγκόσμιας τουριστικής δραστηριότητας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ένα θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για μια ενιαία στρατηγική.

Η ενιαία πολιτική που αργεί

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για μια ενιαία πολιτική με ένα πρωτόκολλο για τον τρόπο διακίνησης διαφόρων επισκεπτών, η Κύπρος προχωρεί σε δικούς της σχεδιασμούς, ώστε να είναι έτοιμη να δεχθεί τους πρώτους της επισκέπτες τον Ιούλιο, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σε πρόσφατες δηλώσεις του. «Εμείς ως υφυπουργείο και όλοι οι φορείς του τουρισμού οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα κληθούμε ν’ ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των τουριστικών πρακτόρων. Οπωσδήποτε θα λάβουμε υπόψη το πώς η κάθε χώρα έχει διαχειριστεί την κατάσταση. Ωστόσο εμείς ζητούμε από την Ευρώπη να υπάρξει τουλάχιστον μια ενιαία πολιτική και ένα ενιαίο πρωτόκολλο για τον τρόπο διακίνησης των επισκεπτών, ούτως ώστε να μην έχει κάθε χώρα διαφορετικά πρωτόκολλα και διαφορετικούς τρόπους ταξιδιών. Αυτό θα βοηθήσει τον πελάτη και τις αεροπορικές εταιρείες, τους οργανωτές ταξιδιών αλλά και εμάς ως χώρα».

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που ενδεχομένως να πρέπει να λαμβάνονται κατά την άφιξη τουριστών στο νησί μας, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο επισκέπτης, η αεροπορική εταιρεία, διοργανωτής ταξιδιού που έκλεισε το πακέτο αλλά και το ξενοδοχείο που θα δεχθεί τον εκάστοτε επισκέπτη ότι έχει προηγηθεί ένα αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το επιτακτικό ζήτημα της οικονομικής στήριξης των χωρών μελών της ΕΕ για τον τουρισμό, ο κ. Περδίος είπε ότι το θέμα συζητείται εντόνως και πολλές χώρες της ΕΕ έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του τουρισμού ως εργοδότη. «Στην ΕΕ ο τουρισμός εργοδοτεί το 10% του πληθυσμού και στην Κύπρο το 20%. Ωστόσο η ΕΕ απέχει πολύ από το να ληφθεί κάποια απόφαση για το πώς μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά ο τουρισμός. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 ενδεχομένως να δοθεί περισσότερη έμφαση στον τουρισμό».

Ποιοι θα φτάσουν πρώτοι στο νησί

Οι χώρες που θα στείλουν τουρίστες στο νησί μας είναι αυτές που κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και θα παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης της τουριστικής βιομηχανίας με έναν ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ο οποίος θα αποφασιστεί από τους επιδημιολόγους και τους επιστήμονες. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι τέτοιες χώρες είναι η Ελλάδα, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία, η Γερμανία και το Ισραήλ. «Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες, φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν νωρίτερα από άλλες χώρες, ωστόσο αυτό δεν το ξέρει κανένας γιατί τα πάντα μπορεί να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή. Η Κύπρος, που έχει προχωρήσει σε σωστή διαχείριση του ιού, φαίνεται να είναι μια χώρα που είναι στα υπόψη των τουριστών ως προορισμός».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ξένου Τύπου που ήθελαν την απαγόρευση ταξιδιών στην Κύπρο από Μ. Βρετανία, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πως πρόκειται για παραπλάνηση, εφόσον η Κύπρος θα μπορεί να δέχεται τουρίστες από όποια χώρα έχει καταφέρει αποδεδειγμένα να ελέγξει τον ιό. «Είτε Γερμανός είτε Βρετανός είτε Ρώσος, η εθνικότητα δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να έχει μετριάσει την κατάσταση. Τα πάντα αλλάζουν, δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε από τώρα. Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις αλλά τα πάντα μπορεί ν’ αλλάξουν».

Ανταλλαγή τουριστών

μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση ήρθε από τους Συνδέσμους Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου-Ελλάδας, η οποία εστιάζει σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που θα «δημιουργήσει» έναν ενιαίο εσωτερικό χώρο, ώστε να ξεκινήσουν πτήσεις από και προς Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση μιας τουριστικής μερίδας. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, κ. Άκης Κελεπέσιης, μίλησε στη «Σ» για την πρόταση αυτή, η οποία αφορά περισσότερο τις κυβερνήσεις, όπως ο ίδιος εξήγησε, παρά τα ίδια τα πρακτορεία. «Προσπαθήσαμε μέσω των Υφυπουργών Τουρισμού να εξηγήσουμε ότι μπορεί να γίνει ένας ενιαίος εσωτερικός χώρος και να καθοριστούν και να ξεκινήσουν οι πτήσεις κυρίως για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο. Θα μπορούν να τηρηθούν προστατευτικά μέτρα. Θέλουμε να δώσουμε την επιλογή στον καθένα αντί για παράδειγμα να πάει στην Πάφο, που είχε πολλά κρούσματα, να μπορεί να πάει στη Ρόδο που δεν είχε. Ή αντίστοιχα ο Αθηναίος αντί να πάει Σαντορίνη ή Μύκονο, να βρεθεί στη Λεμεσό ή στην Αγ. Νάπα. Έτσι τα συναλλαγματικά εισοδήματα θα μπορούν να μείνουν εντός των δύο χωρών και θα ήταν μια καλή αρχή. Και όταν αποφασίσει η ΕΕ να κινηθεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σιγά σιγά να προχωρήσουμε με αυτά και να ανοίξουμε ευρύτερα τα αεροδρόμια».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εισήγηση, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η ιδέα ανταλλαγής τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Κύπρου - Ισραήλ, ανέκαθεν ενδιέφερε το Υφυπουργείο και την Κύπρο. «Ειδικά φέτος να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής γινόταν το αντίθετο, η Κύπρος έστελνε πολύ τουρισμό στην Ελλάδα». Τον φόβο μήπως δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από Ελλάδα προσπαθεί να καθησυχάσει ο κ. Κελεπέσιης, ο οποίος ανέφερε ότι «οι Ελλαδίτες δεν έχουν την επιλογή του εξωτερικού που είχαν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να πάνε Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, άρα θεωρώ ότι μπορούμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο».

Βλέποντας ότι η ΕΕ καθυστερεί να λάβει αποφάσεις που αφορούν στο τουριστικό κομμάτι, ο κ. Κελεπέσιης τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει άμεσα είναι η έγκαιρη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. «Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Μιλούμε με συναδέλφους στην Ευρώπη. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν χώρες που βλέπουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν τα ταξίδια τους στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου αλλά ακόμη δεν έλαβαν κάποιαν απάντηση».

Διακοπές για κάθε τσέπη;

Οι οικονομικές διακοπές, για όσους επιλέξουν να κάνουν, είναι το ζητούμενο, καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα συρρίκνωσαν αρκετά και το περιεχόμενο του κάθε πορτοφολιού. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς στρέφονται προς οικονομικές κατευθύνσεις για να προσελκύσουν το κοινό με απώτερο σκοπό την κίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε στη «Σ» ότι «οικονομικά πακέτα προσπαθούμε να έχουμε, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα ο παράγοντας πετρέλαιο που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή υπέρ των οικονομικών πακέτων. Από την άλλη ο παράγοντας, που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά, αφορά την περίπτωση που οι επιδημιολόγοι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα δημιουργηθούν, αναφέρουν ότι στις πτήσεις θα πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες».

Οικονομικά πακέτα και εντός Κύπρου για όσους επιλέξουν να μετακινηθούν εντός νήσου. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Ζαχαρίας Ιωαννίδης, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι σύντομα θα κοινοποιηθεί ο νέος κατάλογος ανάπτυξης του εσωτερικού τουρισμού με άκρως ελκυστικές τιμές για όλους. «Είμαστε ήδη στη διαδικασία συλλογής ελκυστικών τιμών και προσφορών από ξενοδοχεία, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί ο νέος κατάλογος ανάπτυξης εσωτερικού τουρισμού, όπου θα προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα επιλογών, τόσο στα παραθαλάσσια όσο και στα ορεινά θέρετρα. Οι τιμές κυμαίνονται από 20-25 ευρώ ή 30-35 και ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος αυξάνεται το ποσό, για διαμονή δύο ατόμων σε δίκλινο δωμάτιο».

Διακοπές με επιφύλαξη

Η υπευθυνότητα που έχει επιδειχθεί τον τελευταίο καιρό, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, αλλά και η αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, οδήγησαν στην πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων. «Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας, ώστε όταν κριθεί ασφαλές να επανεκκινήσει η τουριστική μας βιομηχανία με το άνοιγμα των αεροδρομίων μας, να είμαστε πανέτοιμοι μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τόσο συμπατριώτες μας όσο και ξένους τουρίστες».

Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο κόσμος, ψυχική, σωματική και οικονομική, ίσως φέρει την προτίμησή του στον εγχώριο τουρισμό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιωαννίδη. «Αυτό προσμένουμε και από τους συμπατριώτες μας, ν’ απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού γι’ αυτό και η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση των ξενοδοχείων του συνδέσμου μας είναι να στείλουν ελκυστικές τιμές που θα δελεάσουν τους συμπατριώτες μας να ξεφύγουν απ’ όλο αυτό που περάσαμε».

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία, ο προσανατολισμός για επανέναρξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι προς τις αρχές με μέσα Ιουνίου, όπως εξήγησε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. «Νοουμένου φυσικά ότι όλοι θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε συμμόρφωση προς τις συστάσεις των ειδικών».

Όνειρο θερινής νυκτός η πληρότητα

των ξενοδοχείων φέτος

Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που δήλωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά φέτος, μετρώντας ήδη τις ζημιές τους, αναμένοντας μια ελπίδα και μια στήριξη. Οι νέες συνθήκες που επικρατούν επιβάλλουν δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. «Στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών ξενοδόχων υπάρχει και αυτή η επιλογή, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι οι νέες συνθήκες, που θα επικρατούν, δεν θα μπορούν να επιτρέπουν τη λειτουργία των μονάδων ούτε στην περίοδο αιχμής, ακόμη και με πληρότητα της τάξης του 95% ή και 100% που ήταν ο κανόνας, αν και αυτό αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Άρα με πολύ περιορισμένη πληρότητα και αξιοποίηση των διαφόρων κοινόχρηστων χώρων, των εστιατορίων και άλλων, αυτό σημαίνει πολύ χαμηλότερα έσοδα, ενώ το λειτουργικό κόστος θα είναι αυξημένο λόγω και των αυστηρών μέτρων προστασίας και των νέων διαδικασιών, που μπορεί να εξυπακούει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

»Επιπρόσθετα η πίεση θα είναι τεράστια, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές τιμές λόγω και του έντονου ανταγωνισμού που θα επικρατεί στον μεσογειακό χώρο μεταξύ των διαφόρων τουριστικών προορισμών, εξαιτίας και της μειωμένης διαθεσιμότητας αεροπορικών θέσεων προς τους διαφόρους προορισμούς».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για λειτουργία των ξενοδοχείων με τον μισό αριθμό των ενοίκων λόγω του φόβου για νέα αναθέρμανση της εξάπλωσης του ιού, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι «αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, με την οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε και είναι ήδη στην εκπόνησή του το συγκεκριμένο εγχειρίδιο και πρωτόκολλο λειτουργίας για τις διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα να τηρούνται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, στα κρεβατάκια, στην πισίνα, στην παραλία για την προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού».