Παιδεία

Τι είδους «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση μπορούμε να εφαρμόσουμε στα Δημοτικά;

Παραμερίζοντας για λίγο τις λεπτομέρειες και επικεντρωνόμενος στην ουσία, επιθυμώ να επαναφέρω μια παλαιότερή μου εισήγηση, η οποία πιστεύω ότι δίνει «διέξοδο» σε ΥΠΠΑΝ, γονείς, εκπαιδευτικούς και ΠΟΕΔ

Τις τελευταίες, ειδικά, μέρες έχει έλθει στο προσκήνιο και πάλι, το ζήτημα του είδους εκπαίδευσης που μπορεί να εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία (αφήνω έξω αυτήν τη στιγμή τα Νηπιαγωγεία και την Ειδική Εκπαίδευση, αν και κάποιες εκ των εισηγήσεών μου μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν και εκεί), εξ αφορμής της εγκυκλίου του ΥΠΠΑΝ για τη 2η φάση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και του αλαλούμ που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ είναι ευδιάκριτη η στροφή προς τη σύγχρονη εκπαίδευση (σε ζωντανό χρόνο, με άμεση διδασκαλία), όχι μόνο στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και από την Πρώτη Τάξη. Κάτι που προκάλεσε, ως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών και, συνάμα, οδήγησε την ΠΟΕΔ στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης (αφού δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση προτού εκδοθεί η εγκύκλιος από το ΥΠΠΑΝ), ενώ δεν είναι βέβαιη και η δυνατότητα των παιδιών να ανταποκριθούν.

Παραμερίζοντας για λίγο τις λεπτομέρειες και επικεντρωνόμενος στην ουσία, επιθυμώ να επαναφέρω μια παλαιότερή μου εισήγηση, η οποία πιστεύω ότι δίνει «διέξοδο» σε ΥΠΠΑΝ, γονείς, εκπαιδευτικούς και ΠΟΕΔ. Παρατηρώντας ότι έχουμε μπει σε μια διελκυστίνδα τού τι και πώς γίνεται η σύγχρονη ή η ασύγχρονη εκπαίδευση, έχουμε οδηγηθεί σε μια πορεία αποξένωσης του έργου των εκπαιδευτικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών της καραντίνας. Για να σταματήσει αυτό, αλλά και να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο βήμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εισηγούμαι τα ακόλουθα:

  1. Να υιοθετηθεί από όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης ο όρος «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και μόνο, χωρίς διαχωρισμό σε έννοιες όπως «ασύγχρονη, σύγχρονη, τηλεδιάσκεψη, μέσω οπτικοακουστικών επιλογών, μέσω email, μέσω ιστοσελίδων σχολείων» κ.λπ.
  2. Στο πλαίσιο αυτής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο/η κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να εφαρμόσει όποια μεθοδολογία θεωρεί ως παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά σωστή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε τμήματος, τις προσωπικές επιλογές και τεχνολογικές δυνατότητες του εκπαιδευτικού και των παιδιών, αλλά και να ανταποκριθεί στην αναγκαία εξατομίκευση και διαφοροποίηση ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε παιδιού.
  3. Η υποχρέωση όλων των εκπαιδευτικών είναι να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα παιδιά, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα επί εβδομαδιαίας βάσης.
  4. Εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα προκρίνουν την τηλεδιάσκεψη ως μέθοδο διδασκαλίας, εννοείται ότι η κάθε σχολική μονάδα θα μπορεί να καθορίσει πρόγραμμα για τυχόν τηλεδιασκέψεις στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως (μεταξύ των ωρών 12:00-13:30), ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος και απαραίτητος συντονισμός, αλλά και συνδιδασκαλίες γνωστικών αντικειμένων σε αδελφά τμήματα (εφόσον μπορεί να γίνει). Στόχος είναι να αποφεύγεται η επιβάρυνση των παιδιών με υπερβολικό υλικό.
  5. Το Υπουργείο από τη μεριά του, θα καθορίσει κατά πόσον (α) θα μπορούν να διδάσκονται νέοι μαθησιακοί στόχοι ή όχι, (β) αν θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να κάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση έστω και αν δεν συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καθορίζει το ΥΠΠΑΝ περιοριστικά τον τρόπο και τη μέθοδο διδασκαλίας. Το Υπουργείο να συμβάλει με κατευθυντήριες γραμμές ουσίας και να επικεντρωθεί στην αποστολή του να προσφέρει σύνδεση με το διαδίκτυο και την παράδοση εξοπλισμού στο κάθε παιδί που το χρειάζεται.
  6. Με το ξεκαθάρισμα των πιο πάνω, ο/η εκπαιδευτικός θα αποφασίσει ο ίδιος, ως αρμοδίως καταρτισμένος επιστήμονας, τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για να μπορέσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά.
  7. Η TEAMS αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη νόμιμη προτεινόμενη μέθοδο τηλεδιάσκεψης, ώστε πάντοτε να είμαστε εντός των πλαισίων νομιμότητας.
  8. Παράλληλα, και οι γονείς θα γνωρίζουν με ακρίβεια τι ζητείται από τους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνει κανείς στη διελκυστίνδα τού τι ορίζεται «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση και χωρίς πολλές αλλαγές που ίσως να δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.
  9. Όλοι οι συμβαλλόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την ποιότητα, ποσότητα και αποτελεσματικότητα της φυσικής διδασκαλίας και παρουσίας μαθητών εντός της αίθουσας διδασκαλίας.

Αναμένω ότι, με την υιοθέτηση της πιο πάνω πρότασης, θα δοθεί το πράσινο φως σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά την εξ αποστάσεως διδασκαλία που όλοι επιθυμούμε, ενώ δεν θα σταματήσει όσους επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο και τρόπο διδασκαλίας για να προσφέρουν στα παιδιά μας. Ας δώσουμε, λοιπόν, έναν «αέρα» ελευθερίας, απαραίτητο στη διδασκαλία.

*Εκπαιδευτικός