Πολιτισμός

ART AERI: Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας

Ο Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1796 στο Τσάρσκογιε Σελό και πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 1855. Ήταν Τσάρος της Ρωσίας, βασιλιάς της Πολωνίας και Μέγας Δούκας της Φινλανδίας. Ήταν αδελφός του Αλέξανδρου Α΄ και πατέρας του Αλεξάνδρου Β΄, Αυτοκρατόρων της Ρωσίας. Ήταν ο τρίτος γιος του Παύλου Πέτροβιτς, μεγάλου δούκα της Ρωσίας, αργότερα Παύλου Α΄, Αυτοκράτορα της Ρωσίας και της Σοφίας-Δωροθέας, κόρης του Φρειδερίκου Β΄ Ευγένιου, δούκα της Βυρτεμβέργης.

Ξεκίνησε τη βασιλεία του με την καταστολή της εξέγερσης των Δεκεμβριστών. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πραγματοποιήθηκε κωδικοποίηση της νομοθεσίας, όμως ενισχύθηκε η λογοκρισία και αυξήθηκε η πολιτική δίωξη. Κατεστάλησαν βίαια η πολωνική εξέγερση και η επανάσταση στην Ουγγαρία, ενώ διεξήχθη αιματηρός πόλεμος στον Καύκασο.

Ο Νικόλαος Α΄ τελικά στέφθηκε στις 22 Αυγούστου 1826 στη Μόσχα αντί τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά εξαιτίας του πένθους για τον θάνατο στις 4 Μαΐου της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ Αλεξέγιεβνας. Η στέψη του Νικολάου Α΄ και της Αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο. Τα πρώτα βήματα μετά τη στέψη του Νικολάου Α΄ ήταν πολύ φιλειρηνικά. Διέταξε την επιστροφή από την εξορία του ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξωτερική πολιτική του Νικολάου Α΄, που επηρέασε σημαντικά τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολή και συνέβαλε στην αίσια κατάληξη του Αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος μονάρχης υποστήριξε θερμά από τις αρχές της βασιλείας του τις αντιφιλελεύθερες αρχές της καταρρέουσας τότε Ιεράς Συμμαχίας αλλά παράλληλα αντιμετώπισε αποφασιστικά τις ανατολικές βλέψεις της Αγγλίας και της Γαλλίας. Για τον λόγο αυτό εμφανίστηκε ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, σφοδρός πολέμιος του Ισλάμ και οπαδός της αυτονομίας των υποτελών στους Τούρκους βαλκανικών λαών. Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου συμμετείχε και ο ρωσικός στόλος υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Χέυδεν.

Μία σημαντική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής του ήταν η επιστροφή στις αρχές της Ιεράς Συμμαχίας. Ενισχύθηκε ο ρόλος της Ρωσίας στην καταπολέμηση όλων των μορφών του πνεύματος της αλλαγής στην Ευρώπη. Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που η Ρωσία έλαβε το κολακευτικό παρατσούκλι του «χωροφύλακα της Ευρώπης».

Η Ρωσία υπό τον Νικόλαο Α΄ παραιτήθηκε από τα σχέδια διχοτόμησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ξεκίνησε μιαν εντελώς διαφορετική πολιτική στα Βαλκάνια, την πολιτική της προστασίας του Ορθόδοξου πληθυσμού και της διασφάλισης των θρησκευτικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους, ακόμη δε και την εξασφάλιση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία