Τουρισμός

Η Πάφος επιστράτευσε όλα της τα όπλα στη μάχη προσέλκυσης τουρισμού

Στόχος στη μετά την πανδημία εποχή να περισώσουν ό,τι περισώζεται και να αντλήσουν έσοδα, για να μην κλείσει η χρονιά με αρνητικό πρόσημο

Όλες τους τις δυνάμεις επιστράτευσαν οι φορείς του Τουρισμού της Πάφου και οι παράγοντες της Επαρχίας για προσέλκυση τουρισμού, τόσο με το επικείμενο άνοιγμα των αεροδρομίων όσο και με τον εγχώριο τουρισμό.

Στόχος στη μετά την πανδημία εποχή να περισώσουν ό,τι περισώζεται και να αντλήσουν έσοδα, για να μην κλείσει η χρονιά με αρνητικό πρόσημο. Άλλωστε, η Κύπρος απέδειξε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ότι ήταν πιο έτοιμη και μπόρεσε να διαχειριστεί με πιο ορθολογιστικό τρόπο τα κρούσματα, κάτι βεβαίως που πιστώνεται και στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το νησί μας πλέον βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτιμήσεων των τουριστικών πρακτόρων και σίγουρα μέσα από τη δίνη που προηγήθηκε, μπορούμε να βγούμε και κερδισμένοι, κάτω από προϋποθέσεις.

Η Πάφος, η πλέον τουριστική επαρχία με χρονική διάρκεια 365 μέρες τον χρόνο (366 φέτος), παίρνει μια σειρά από μέτρα για να κερδίσει το στοίχημα, με την αρχή να γίνεται με την προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, αλλά και τον επανασχεδιασμό της καμπάνιάς της τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Εκστρατεία προσέλκυσης

εγχώριου τουρισμού

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), επενδύοντας ακόμη περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, άρχισε την εβδομάδα που προηγήθηκε συγκεκριμένη εκστρατεία, που θα διαρκέσει ως πρώτη φάση μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΠ, η παγκύπρια προώθηση περιλαμβάνει και φέτος οργανωμένη εντατική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο facebook και το instagram.

Η Πάφος, προστίθεται στην ανακοίνωση, προσδοκά, με τις παράλληλες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού, να καταφέρει να συνεχίσει και φέτος να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές για διακοπές για τον Κύπριο ταξιδιώτη και τους μόνιμους κατοίκους Κύπρου.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως αριθμός ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, δημοτικές παραλίες, παρεμφερείς υποδομές και υπηρεσίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για επανέναρξη της λειτουργίας τους, ενώ ο προορισμός τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμος για να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες εγχώριους επισκέπτες να ξεσκάσουν, να επισκεφθούν την Πάφο το καλοκαίρι και να ζήσουν μοναδικές ξέγνοιαστες στιγμές.

Αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία είναι οι ομορφιές της Επαρχίας, με πρώτο τον Ακάμα, την ύπαιθρο της Πάφου, τις βραβευμένες και πεντακάθαρες παραλίες, τις μοναδικές ακτογραμμές με τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τα δυο ναυάγια, αλλά και πολλά άλλα.

Νέο σλόγκαν για

την τουριστική Πάφο

Η ΕΤΑΠ παράλληλα τροχοδρόμησε διαδικασία για εξεύρεση νέου slogan που θα συνοδεύσει το rebranding της Επαρχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Εταιρεία απευθύνθηκε ήδη στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς και στα μέλη της και έχει λάβει αριθμό εισηγήσεων και ιδεών. Παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να "κεντρίσει" το ενδιαφέρον του κοινού, με σκοπό να ληφθούν ακόμη περισσότερες ιδέες και εισηγήσεις.

Ο σύνδεσμος για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικτυακή διαδικασία είναι https://www.visitpafos.org.cy/slogan, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η μεγάλη απόφαση

για τα ξενοδοχεία

Οι ξενοδόχοι της Πάφου δεν έχουν αποφασίσει πότε και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, διότι ακόμη δεν έχουν όλες τις παραμέτρους για να οδηγηθούν στην λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.

Θέληση και πρόθεση για να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία υπάρχει, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αλλά, δυστυχώς, σημείωσε, αυτή η “πολύ μεγάλη απόφαση”, κατά την έκφρασή του, δεν έχει ακόμη παρθεί.

Όπως εξήγησε, επειδή οι κύριες αγορές της Πάφου, η βρετανική και η ρωσική, δεν είναι μέσα στις χώρες που επιτρέπονται για τη φάση Β’, - γιατί στη φάση Α, όπως είπε, δεν υπάρχουν τουρίστες- το ξεκίνημα της τουριστικής βιομηχανίας στην Πάφο θα είναι πολύ αργό.

Πρόσθεσε, δε, πως θα περάσουν κάποιες εβδομάδας μέχρι οι ξενοδόχοι να πάρουν ικανοποιητικές πληρότητες και μέχρι εκείνο το σημείο θα προσθέτουν στη ζημιά τους, όπως ισχυρίστηκε. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πότε και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με την υφιστάμενη κατάσταση.

Επιδιώκει περισσότερη προβολή

η περιφέρεια Χρυσοχούς

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς θεωρεί ότι η συμμετοχή του στην ΕΤΑΠ Πάφου δεν απέφερε τα τελευταία χρόνια κανένα όφελος για την περιοχή, η οποία είναι σε μαρασμό εδώ και τρεις δεκαετίες, καταθέτοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις των παραγόντων της περιοχής για δημιουργία δικής τους Εταιρείας Τουριστικής Προώθησης και Προβολής.

«Ελλείψει ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της περιοχής και παρακολουθώντας τον τόπο μας να παρακμάζει χρόνο με τον χρόνο», όπως λένε, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο την αναχαίτιση της πτωτικής πορείας της περιοχής.

«Εμείς που ζούμε καθημερινά τα προβλήματα, γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι αυτό που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία και κοινωνία, που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται στον αναπνευστήρα», αναφέρει ο κ. Παπαχριστοφή.

Κληθείς να σχολιάσει ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου την τοποθέτηση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς ανέφερε πως η τουριστική βιομηχανία της Επαρχίας Πάφου διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο στην ιστορία της και οι δηλώσεις, αντιδηλώσεις και πιθανές αντιπαραθέσεις δεν είναι του παρόντος.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου, ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς την τελευταία τριετία ήταν πλήρως ανενεργός και απών από τις εργασίες της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, σημειώνοντας πως από τις 15 συνεδρίες της παρέστη μόνο στις τρεις.

«Συννεφιασμένο» το

σκηνικό των αφίξεων

«Συννεφιασμένο» αναμένεται το σκηνικό των αφίξεων και εισοδημάτων κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΤΑΠ Πάφου, Νάσο Χατζηγεωργίου.

Πολύ καλύτερα δείχνουν τα πράγματα για τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, αφού αναμένεται σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων και σε άλλες χώρες πηγές τουρισμού και επέκταση πτητικών προγραμμάτων από διάφορες αερογραμμές.

Παρά τα οποιαδήποτε δεδομένα, επιβάλλεται, εκτίμησε, «να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και ο προορισμός για να καταφέρουμε να κρατηθούμε στις προτιμήσεις των επισκεπτών και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Πώς σχολιάζουν οι ιδιοκτήτες

κέντρων αναψυχής

Στην εκτίμηση ότι εάν δεν έρθει τουρισμός στην Πάφο, που είναι μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, η επισιτιστική βιομηχανία της περιοχής θα υποφέρει, προέβη ο Δημήτρης Καλλής, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου, μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ. Ο κ. Καλλής ανέφερε πως γύρω στα 100 κέντρα αναψυχής έχουν επαναλειτουργήσει στην Πάφο κατά τη Β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων λόγω κορωνοϊού, στις 21 Μαΐου.

Τα περισσότερα εξ αυτών, όπως είπε, είναι καφετερίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αφού εργάστηκαν ικανοποιητικά με τη νεολαία της Πάφου, που επανήρχισε να βγαίνει από το σπίτι για ψυχαγωγία.

Ο κ. Καλλής ανέφερε πως αριθμός κέντρων αναψυχής αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου, κατά τη Γ’ φάση άρσης των μέτρων, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα των αεροδρομίων.

Αλλαγές και στον αερολιμένα Πάφου

Αλλαγές αναμένονται και στον αερολιμένα Πάφου με το άνοιγμα των αεροδρομίων, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, σειρά μέτρων λαμβάνονται στο αεροδρόμιο Πάφου μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων στις 9 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες από την Hermes Airports.

Όπως αναφέρεται, θα γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών κατά την είσοδό τους στο κτήριο του αεροδρομίου, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό και τους επιβάτες.

Επίσης στον αερολιμένα θα λειτουργήσει ειδικό γραφείο πληροφόρησης για τον covid-19 για τους επιβάτες που αφικνούνται, ενώ θα υπάρχει εκτεταμένη σήμανση σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία επιβατών και προσωπικού, οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας και γαντιών και τον σωστό καθαρισμό των χεριών, καθώς και για την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων του ενός από τον άλλο.

Θα υπάρχουν επίσης ηχητικά μηνύματα για τους επιβάτες και το προσωπικό που θα καλούν το κοινό να τηρεί τα μέτρα (χρήση μάσκας και γαντιών, τήρηση αποστάσεων κ.λπ), αλλά και θα γίνονται συχνότεροι καθαρισμοί και απολύμανση σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου με ειδικά καθαριστικά προϊόντα.

Πάφος-Αλεξάνδρεια

Την πεποίθησή του ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η κοινή προσπάθεια Πάφου - Αλεξάνδρειας για μία μελλοντική αεροπορική τους σύνδεση μέσω της Ryanair, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τονίζοντας ότι έχει ήδη αποσταλεί κοινή επιστολή των δύο πόλεων και ενδεχομένως μέσα στο μήνα Ιούνιο να υπάρξει και συγκεκριμένη απάντηση από την εν λόγω αεροπορική εταιρεία.

Μιλώντας προς την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε πως «μέσα στον μήνα Ιούνιο θα έχουμε κάποιαν απάντηση από την εν λόγω εταιρεία».

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό είχε ξεκινήσει πριν ακόμη ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία, με συντονισμένες ενέργειες με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, αλλά και τον προκάτοχό του, Αμπντελαζίζ Κονσόουα, έτσι ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν ακόμη πιο κοντά τις δύο πόλεις, τα δύο κράτη και τους δύο λαούς.

«Μετά τις αεροπορικές συνδέσεις μέσω της Ryanair της Πάφου με το Αμμάν της Ιορδανίας, τη Βηρυτό του Λιβάνου και το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, καθώς ήδη τρία αεροπλάνα της εν λόγω εταιρείας σταθμεύουν στην Πάφο, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το δίκτυο πόλεων στη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική και με την Αλεξάνδρεια», ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, επισημαίνοντας την κατ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων.

Θα ανθίσει ο αγροτουρισμός;

Οι Κύπριοι θα ενδιαφερθούν για τον αγροτουρισμό υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά η Εύη Παναγιώτου, Λειτουργός στην Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή. Όπως ανέφερε, θα ληφθούν όλα τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής στα αγροτουριστικά καταλύματα, βάσει και του πρωτοκόλλου της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Η κ. Παναγιώτου είπε πως όλα τα μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού στην Πάφο, είκοσι επτά στον αριθμό, εν καιρώ πανδημίας που είχαν κλειστά τα καταλύματά τους, παρακάθισαν σε σειρά σεμιναρίων με σκοπό την επιμόρφωσή τους στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας σε σχέση με τη σωστή υγιεινή, την καθαριότητα και την απολύμανση των εγκαταστάσεών τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους βάσει της νέας πραγματικότητας.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, η Πάφος διαθέτει αξιόλογες μονάδες για τον αγροτουρισμό που προσφέρονται, όπως είπε, όλον τον χρόνο και μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε ζευγάρια είτε οικογένειες, καθώς και παρέες φίλων τόσο από την Κύπρο όσο και από χώρες του εξωτερικού, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζεται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και από χώρες της βόρειας Ευρώπης .